Naslovnica Vijesti Svijet

May dobila 'mandat' da ispregovara bolji dogovor o Brexitu

S 317 glasova 'za' i 301 'protiv' zastupnici su u utorak navečer izglasali amandman N, konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja kojim se traže 'alternativna rješenja' za tzv. backstop, tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske
29. siječnja 2019. u 22:53 15 komentara 1742 prikaza
Britanski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zastupnici britanskog parlamenta prihvatili su utorak tzv. Bradyjev amandman kojim se tvrda granica u Irskoj zamjenjuje "alternativnim rješenjima" dajući premijerki Theresi May "mandat" da zatraži nove pregovore kako bi s Bruxellesom dogovorila bolji sporazum o izlasku iz Europske unije.

Theresa May Tomislav Krasnec Brexit je ludilo u kojem, ipak, nema metode

Zastupnici su u utorak, dva mjeseca prije roka predviđenog za izlazak iz Unije, počeli glasati o amandmanima na sporazum o Brexitu koji je premijerka mukotrpno dogovarala, ali ga je parlament odbio 15. siječnja s 432 glasova 'za' i 202 'protiv'.

S 317 glasova 'za' i 301 'protiv' zastupnici su u utorak navečer izglasali amandman "N", konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja kojim se traže "alternativna rješenja" za tzv. backstop, tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske. 

Upravo je povratak tvrde granice najveća zamjerka sporazumu koji je premijerka ispregovarala s EU. 

Brexit Analiza Brexit kao 'podmornica od sira' – nema smisla, ali gradit će bržu i bolju

Prije glasanja May je rekla da bi joj taj amandman mogao dati "mandat" da ponovno otvori pregovore, što ipak briselski dužnosnici odbacuju, a to su ponovili i odmah nakon glasanja.

"Jasno je da postoji ... velika i održiva većina za izlazak iz EU-a sa sporazumom", rekla je premijerka nakon što je izglasan Bradyjev amandman.

Alternativna rješenja nisu specificirana, ali njima se nastoji izbjeći povratak graničnih kontrola u Irskoj, a zastupnici obećaju da će podržati sporazum o brexitu koji bi May dogovorila s EU i koji bi sadržao takve izmjene.

Međutim, europski pregovarači i dužnosnici opetovano su govorili da je dogovoreni sporazum zaključen i da je "backstop" njegov dio.

Brexit IMA LI PLANA B? May zatražila nove pregovore oko Irske, EU je to odmah odbila

Odmah nakon glasanja u britanskom parlamentu, glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska rekao je da se o  "backstopu" više neće pregovarati.

Zastupnici su odbacili dva amandmana kojim bi parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma ako premijerka May ne uspije potvrditi sporazum idući mjesec. Međutim, poslije su ipak tijesno, simbolički prihvatili prijedlog kojim se poziva vlada da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku. 

Takozvani amandman Spelman dobio je 318 glasova 'za', a 310 je bilo 'protiv' i njime se odbacuje "mogućnost da UK napusti EU bez Sporazuma o povlačenju i okvira za buduće odnose".  

Brexit Ratko Bošković Panika zbog Brexita. Samo da recesija ne potraje

Znak je to da se parlament kao cjelina protivi izlasku bez dogovorenog sporazuma, a što će se dogoditi 29. ožujka, ako se ne dogovori alternativni sporazum, no istodobno ne prisiljava vladu da spriječi takav izlazak.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn rekao je da će se sastati s May kako bi "pronašli razumno rješenje za brexit koje će biti dobro za cijelu zemlju", pri čemu će navesti promjene koje laburisti žele.

VIDEO Pogledajte kako je ruski lovac presreo švedski istraživački avion koji je letio iznad Baltika

 

joely richardson
bolan gubitak
Joely Richardson: Sestrina me smrt zauvijek promijenila

A1 izdvaja za Vas

 • prajdali100:

  Nema više pregovaranja .Što sad ? Britanci, čitaj Englezi, se ponašaju ko razmažena derišta.

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Od kud god da Britanci bježe, trebamo i mi! Oduvijek su bili nacija koja je znala komu se prikrpati, kad promijeniti strane i kad napustiti brod koji tone. Kroz cijelu povijest su se provlačili kao pobjednici, a da nikad nisu ... prikaži još!u bili ni dobri ni hrabri. Follow the Brits!

 • Max65:

  Što prije da se ova Diktatorska I robovlasnička tvorevina kriminalaca zvana EU raspadne u tisuću djelova. Ujedno treba kriminalnu organizaciju privatne vojske UN ukinuti i to pod hitno. EU tvorevina pljačkaša i birokrata čiji čelnici bivaju posjednuti u fotelje bez ... prikaži još! ikakvih izbora. ( navodno tajnim glasovanjem koje je toliko tajno da se ne objavljuje tko je glasovao....kakva sprdnja). Velike je to ga**d koja želi uzeti svim Evropskim državama njihovu suverenost i tretirati ih kao najobičnije robove. Tko nas je prevarom i lažiranim rezultatima referendums i promjenjenih pravila brojanja glasova uveo u ovu Uniju trebao bi beskrajno gorjeti u paklu. Za početak bi javno vješanje bilo zadovoljavajuče. Dolje smeće od EU i Kalergi plan.