Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

GLAS opet traži manji porez na higijenske uloške i tampone, a onda i njegovo ukidanje

'Stranka GLAS još je 28. travnja prošle godine dala u saborsku proceduru prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim smo predložili da se porezna stopa od 25%, vezana uz higijenske uloške i tampone, smanji na 5%', podsjetila je Mrak-Taritaš
28. veljače 2020. u 12:27 6 komentara 253 prikaza
Anka Mrak-Taritaš i Diana Topčić-Rosenberg o izmjenama Zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Saboru zastupnice stranke GLAS, predsjednica Anka Mrak-Taritaš i potpredsjednica Diana Topčić-Rosenberg, uz podršku zastupnika stranke Gorana Beusa Richembergha, ponovno pokrenule pitanje njihova prijedloga o smanjenju porezne stope na higijenske uloške i tampone, tzv. porez na ženskost, s 25% na pet posto,   

APN Mrak Taritaš: Što se točno dogodilo u Zadru treba pitati Štromara

- Stranka GLAS još je 28. travnja prošle godine dala u saborsku proceduru prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim smo predložili da se porezna stopa od 25%, vezana uz higijenske uloške i tampone, smanji na 5%. To je tzv. porez na ženskost. Kada se u obitelji rodi djevojčica odmah se zna da će ona tijekom svog vijeka potrošiti nešto što, ako se rodi dječak, neće. Tema higijenskih uložaka i tampona postala je tema svih članica EU. Lani je predloženo da članice to reguliraju. Odnosno, konačni će prijedlog biti da higijenski ulošci i tamponi budu besplatni. U Škotskoj je već u prvom čitanju prošao zakon da higijenski ulošci i tamponi budu besplatni, a kod nas se dogodilo slijedeće - to je Vladi upućeno, ali je ostalo negdje u bespućima radnih stolova i ladica u najdonjoj ladici i nikoem ne pada na pamet da o tome razmisli, a kamoli da dođe na parlamentarnu raspravu.

Bilo bi zgodno da smo uopće imali priliku da taj naš prijedlog zakona dođe na raspravu plenarne sjednice. Bilo bi zgodno vidjeti i to što naša Vlada o tome misli. Jučer sam imala prilike vidjeti ministra financija i iz njegova odgovora dalo bi se zaključiti da njega nitko nije obavijestio o tom našem prijedlogu zakona. Jednoj zemlji koja želi, ne samo deklarativno, na papiru, imati da su žene i muškarci ravnoparvni, ovo bi bila jedna zgodna mjera, prvi korak da se to pokaže pa da se porezna stopa na higijenske uloške i tampone s 25% smanji na 5%. A u nekom drugom koraku bilo bi jako dobro da su higijenski ulošci i tamponu - besplatni. To je moguće organizirati na svim javnim mjestima, u javnim se zahodima to može besplatno koristiti. No, bojim se da smo mi jako daleko od toga. Veliki iskorak bi je već i ovaj prijedlog nas iz GLASA, no bojim se da je to, u ovom kontekstu kada je glavna zanimacija naših ministara i premijera kako će im završiti izbori u HDZ-u, ostalo u bespućima ladica nekih stolova - kazala je Anka Mrak-Taritaš. 

Ilustracija PODRŽALI SABORSKI KLUBOVI Prijedlog Zakona o strancima: Vlada neće donositi kvotu, neće biti dokazivanja znanja hrvatskog jezika...

Njena kolegica Diana Topčić-Rosenberg istu je temu, smanjenja poreza na higijenske uloške i tampone stavila u još jedan kontekst, onaj siromaštva.  

- Dok se kod nas raspravlja o nekim drugim, kao, važnim temama, ne raspravlja se o temama o kojima se raspravlja u ostatku EU, pa i u Velikoj Britaniji koja je izašla iz EU, o porezu koji je Anka Mrak Taritaš nazvala “porezom na ženskost”, a koji se još zove i “porez na tampone”. A tema zašto je preveliko oporezivanje tih potrepština isto važno jest nešto što se naziva “menstrualno siromaštvo”. Kod nas se ne bavimo takvm istraživanjima, ali iz drugih zemalja možemo izvući neke pouke pa ih komparativno primijeniti na Hrvatsku. Tako gdje su rađena takva istraživanja zaključilo se da 20% žena ima poteškoća u tome da se ospkrbe tim, samo ženama namijenjenim potrepštinama, te da isto toliki broj ženske djece u dane menstruacije ne pohađa školu. Mi to ne znamo jer se time nismo bavili na takav način, ali sigurno postoji određen broj stanovništva Hrvatske s prilično poražavajućom stopom siromaštva kojima obitelji sa ženskom djecom muku muče kako se opskrbiti nečim što moraju nabavljati samo zato što su žene.

Nije samo stvar do europske direktive i što je sad Škotska napravila jedan prilično velik odmak i što u Engleskoj postoji stopa od 5% na tampone i higijenske uloške, ali se tamo sav prihod od tog poreza usmjerava direktno na programe koji se bave nasiljen nad ženama. Mi u Hrvatskoj nemamo taj dio odgovornosti prema većinskom dijelu populacije. Usporedbe radi, mi imamo međustopu od 5% na ulaznice za koncerte, dok je stopa na higijnske uloške i tampone 25%. To je nedopustivo i zato se GLAS kao napredna, građansko-liberalna stranka zalaže se za ovakvu promjenu pristupa - rekal je Diana Topčić-Rosenberg.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti