Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glamočko polje

Tri čuda u županiji s tri imena

Glamočko polje naziva se čudom
Foto: Vecernji.ba
07.03.2018.
u 18:55

Zasigurno najveće glamočko čudo je kamen “ni na nebu ni na zemlji”, u tom kraju poznat kao “Kamen na tri piljka”

Glamočko polje, koje se prostire na površini od 130 četvornih kilometara i koje se ubraja u red najljepših kraških ravnica, krije u sebi bezbroj zanimljivih i misterioznih čuda koja i mnogi znanstvenici danas sa sigurnošću ne mogu odgonetnuti kako su nastala, piše Večernji list BiH.  “Gluvo glamočko kolo”, glamočki med, glamočki sir i glamočki krumpir općepoznati su pojmovi koji se vezuju uz taj kraj i njegovu okolicu, ali je također za mnoge nepoznanica kako taj kraj skriva mnoge zanimljive stvari, odnosno “čuda”.

Zasigurno najveće glamočko čudo je kamen “ni na nebu ni na zemlji”, u tom kraju poznat kao “Kamen na tri piljka”. Vozeći se od Livna prema Glamoču magistralnom cestom M15 i promatrajući s desne strane prostrano Glamočko polje prekriveno dubokim snijegom, gotovo je nemoguće ne zapaziti između sela Kamen i Podgradina pedesetak metara udaljen od prometnice ogromni sivi kameni blok koji se ističe u bjelini koja ga okružuje. Ovaj kameni stećak, koji teži oko tri tone, stoji na kamenoj podlozi samo na tri mala kamenčića, odnosno “piljka”. Prema jednoj od legendi koje se vezuju uz taj spomenik nulte kategorije, to je obiteljska grobnica vladara drevnog grada Gradina ponad današnjeg naselja Podgradina. Na kamenom bloku vidljiv je ravni procijep, odnosno znak pilanja. Narodna predaja kaže kako su neki ljudi u prošlosti pokušali podići kamen kako bi vidjeli što je ispod, ali, kako je pretežak, počeli su ga pilati. U tom trenutku iz njega je počela curiti krv, što je izazvalo ogromni strah, nakon čega su se razbježali glavom bez obzira. Druga legenda kazuje kako komadići stucanoga kamena pretvorenog u prah pomažu nerotkinjama, pa su vidljivi tragovi rezanja.

Znanstvenici u čudu

Kako nam je jedan od mještana Glamoča kazao, prije četrdesetak godina jedna njihova sugrađanka, koja je jedno izvjesno vrijeme bila u braku i nije mogla zatrudnjeti, sastrugala je kamenu površinu sa stećka i pretvorenu u prah popila je. Nakon izvjesnog vremena uspjela je zatrudnjeti i u međuvremenu postala majka šestero djece te s njima trenutačno živi u Livnu. Znanstvenici nisu ni do danas dali precizan odgovor na pitanje tko, kada i kako je veliki kameni blok postavio na tri kamenčića te zbog čega. Postoje pretpostavke i različita tumačenja, ali tajna nikada nije odgonetnuta. Drugo glamočko čudo nalazi se samo nekoliko kilometara dalje na samom ulazu u Glamoč, također s desne strane spomenute magistralne ceste, a poznato je kao “Bašića bašluk” (nadgrobni spomenik). To je nadgrobni spomenik Omer age Bašića iz 1798. godine isklesan iz jednoga kamenog bloka i najveći je “bašluk” na Balkanu, a među većima je i u Europi.

Spomenik netaknut u tri rata

Taj nadgrobni spomenik nalazi se u groblju Jakira kod Bašića mosta, veličine je 412 centimetara, valjkasta osnovica iznosi nepuni metar, a turban je obujma dva metra s nadstrešnicom koja je širine 25 centimetara, tako da se pod nju može skloniti više putnika namjernika od vremenskih nepogoda. Staroosmanskoga je oblika, klasičnog izgleda, netipičnih dimenzija te, osim što plijeni pozornost svojom veličinom, ima bogato ukrašen topuz i orijentalnu ornamentiku. Jako je zanimljivo za te prostore da je spomenik ostao netaknut u tri rata i nakon mnogih vojska koje su tim područjem prolazile u posljednja tri stoljeća. Također, za taj spomenik predaja kaže da ga je Omer-aga napravio tijekom svoga života, a nakon njegove smrti na njemu je uklesan natpis: “Hronogram smrti umrlog i upokojenog Omera-age - Bašića je godina 1798. Za njegovu dušu neka je Fatiha”.

Rječica Vrba, koja izvire na 905 metara visine u istoimenom selu, na samom ulazu u Glamočko polje, treće je čudo toga kraja koje je djelo prirode, bolje rečeno, prostorne lokacije. Ta rječica je za Glamočane čudo jer teče iz gornjega u donji dio polja, a tajna je jednostavna jer Glamočani niži dio polja zovu gornji, a viši dio donjim i tako ta rijeka, koja teče “uzbrdo” postade ovdašnjim čudom. Vrba je također poznata i po bifurkaciji, odnosno dijeljenju vode na tri kraka. Jedan krak ide na istok, drugi na sjever, treći na zapad. Hidrolozi koji su bojili vodu, ustvrdili su kako se rječica Vrba pojavljuje kod Ključa na izvoru rijeke Sane, drugi krak u rijeci Plivi u Jajcu, a treći se kroz ponore u susjednoj Hrvatskoj u Sinjskom polju ulijeva u Jadransko more. Tako ovo mjesto, za koje kažu kako je “mjesto u kutu, nikome na putu” i koje se nalazi u županiji s tri imena, skriveno od šire javnosti, u sebi skriva ove tri zanimljivosti, odnosno tri glamočka čuda.



 
Ključne riječi

Komentara 12

DI
Direkt
19:11 07.03.2018.

Dobro je. Pomislih još jedna gospa se ukazala. Biće da je ta žena našla utjehu u komšiji pa da se opravda istrugala kamen.

DH
dalibor.hren
19:17 07.03.2018.

Sad su piramide u drugom planu!?

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
19:18 07.03.2018.

Kakve veze imaju ove bapske priče s Hrvatskom? Sa stanovnicima npr. Zagorja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije