Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Generali Kapural i Tolj napustili Hrvatski generalski zbor

Smatraju da je HGZ postao sudionik šutnje i postoji samo kada treba zapaliti svijeće i odati počast.
10. veljače 2019. u 17:36 71 komentara 7310 prikaza
02.03.2013., Remetinecka cesta 106, Zagreb - U hotelu I odrzana je konferencija za javnost na temu sastanka umirovljenih generala na kojem se govorilo o istini u Domovinskom ratu i vidjenju Hrvatske u buducnosti. Ivan Tolj.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Generali Ivan Tolj i Ivan Kapurala izvijestili su u nedjelju da su podnijeli ostavke u svim tijelima i članstvu u Hrvatskome generalskom zboru (HGZ) zbog ustaljenog nereagiranja te udruge na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, među kojima su naveli i posljednji slučaj dodjele priznanja ministru bivše SFRJ (Budimiru Lončaru) "zaslužnom" da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja.

Razbijeno spomen obilježje hrvatskim braniteljima kod Dubrovnika Vandalizam Razbijeno spomen-obilježje hrvatskim braniteljima kod Dubrovnika

- Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje - ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja.

Najnoviji primjer takva postupanja je dodjela priznanja vremešnom ministru (94 god.) bivše SFRJ, "zaslužnom" da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja, a da i ne spominjemo njegovo «slavno» djelovanje u poraću 1945., u Zadru i njegovoj okolici - naveli su Tolj i Kapurala.

Upitali su je li moguće da o svemu tome hrvatski generali, ratni generali šute. "U ratu nas je resila hrabrost, a u izborenom miru ( je li i to moguće!!!?) neopravdano jalovo taktiziranje i oprez, malodušje i kukavičluk! - istaknuli su u tekstu ostavke.

Lovas MALO SRIJEMSKO SELO 'Sve smo obnovili, školu vrtić, crkvu, ceste... Nedostaje samo posla, mladi će otići'

U medijima je objavljeno da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 25. siječnja donio odluku da se Budimiru Lončaru dodijeli Medalja Grada Zagreba.

Tolj i Kapurala smatraju da je dužnost i obveza HGZ-a da reagira na poteze kojima se promoviraju osobe i djelovanje, koje je u suprotnosti s našim pravednim, državotvornim, i obrambenim Domovinskim ratom, kao i s cjelokupnim vrijednosnim sustavom hrvatskog naroda i države.

Nećemo biti sudionici u šutnji

"Osim toga poglavita zadaća HGZ-a trebala bi biti beskompromisno davanje potpore svima onima u našemu društvu koji se zalažu za te, u krvi naših branitelja, stečene vrijednosti. Da se zalažu za posvemašnji boljitak Domovine i naroda, na temelju poštena i plaćena rada, te za dostojanstven život obitelji i pojedinaca u pravnoj i pravednoj državi."

MiG-21 Obljetnica Prije 27 godina MiG-om preletio na hrvatsku stranu: 'U pitanju su bile sekunde'

Pojedince i pojedine organizacijske, gospodarske i financijske strukture RH , od rata do danas smatraju glavnim krivcima demografskog kolapsa i nezapamćenog egzodusa hrvatskog naroda u potrazi za boljim životom.

Ustaljeno nereagiranje HGZ-a na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, doveli su do toga da više ne želimo sudjelovati u takvome radu ove udruge, istaknuli su Tolj i Kapurala i poručili da neće biti sudionici u šutnji, u vremenima kada bi trebali govoriti i biti djelatni promicatelji i branitelji vrijednosti na kojima počiva hrvatski narod i njegova država.

"Ovom ostavkom pokazujemo našu obvezu i spremnost za uključivanjem u sve aktivnosti koje će doprinositi obnovi vrijednosnog sustava, povratku hrvatskih ljudi iz inozemstva, njihovu zapošljavanju i izlasku iz očite i teške krize u koju smo upali zbog ”grijeha struktura”, kako je to svojedobno i točno rekao kardinal Josip Bozanić, zbog niza pogrešaka, krivog činjenja ili još gore – nečinjenja, kao da se sve to loše događa negdje daleko, a dotle svakodnevno autobusi, vlakovi i zrakoplovi odnose hrvatske ljude, našu mladost negdje u tuđine i doista daleko od svega onoga za što smo se kroz povijest, sve do Domovinskoga rata borili i izborili: za slobodnu i, ,konačno, međunarodno priznatu Državu!"

ANTUN VRDOLJAK Bobetko me je na samrti molio: Nemoj odustati od filma o Gotovini, on je veći i od bana Jelačića

U tekstu ostavke navode kako kao utemeljitelji HGZ-a nisu mogli niti zamisliti da će pretežita i za javnost često vidljiva svrha djelovanja njihove udruge biti paljenje svijeća, polaganje vijenaca i obilježavanje obljetnica.

Umjesto da uz tu, hvale vrijednu aktivnost, budemo, prije svega, djelatni glasnogovornici hrvatskog naroda kojeg zahvaća sve više rezignacija i malodušje, kritičari svega onoga negativnog što razara sadašnjost i sprječava budućnost, HGZ sudionik je šutnje, kronična nedjelovanja prikrivena ispraznim frazama.

Tek takvim djelovanjem, odavanja počasti, upaljene svijeće i vijenci imaju smisla. Na djelotvornost obvezuju nas naši pali vojnici i suborci bez čije žrtve ne bi bilo hrvatske slobode!", poručili su general-bojnici Ivan Tolj i Ivan Kapulara.

Darko Kovačević izašao iz istražnog zatvora

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Dingač:

    svaka čast generali moji. sad znamo tko je naš kad bude grmilo.

  • Deleted user:

    Dakle taj zbor produzena je ruka hdz-a ocekujem od svih moralnih generala da ga napuste. Cisto politikansko okupljaliste

  • bokida 2:

    Generali bi trebali češće dignuti glas protiv abnormalnosti kakve se rade,a pogotovo nenormalni Bandić sa nekim boljševicima koji nepriznaju ovakvu Hrvatsku.