Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti pokolj Kurda

General M. Dempsey: Obami ću predložiti kopnenu akciju

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.09.2014.
u 06:45

Erdogana optuživali da pomaže ISIL-u, a i on sada traži rat na kopnu s islamistima

U vrijeme dok SAD i saveznici uništavaju ISIL-ovu infrastrukturu, izvore financiranja, naftna postrojenja te komunikacijska i zapovjedna središta te položaje pripadnike ISIL-a i u Iraku i u Siriji, džihadističke snage napreduju na bojišnici.

Drama na granici

Naime, snage ISIL-a i dalje napreduju te su došli na samo dva kilometra od glavnog grada Iraka Bagdada te pet kilometara od kurdskog Kobanea. Grad nedaleko od tursko-sirijske granice napada se iz tri različita smjera. U strahu od pada grada u ruke džihadista turska vojska je rasporedila tenkove duž granice. Grad bi u ruke islamista mogao pasti svaki trenutak, ako brzo ne dođe do zračnih udara.

Unatoč zračnim udarima na njihove položaje, borci ISIL-a preuzimaju sve veći teritorij. Zbog toga Amerikanci razmišljaju o kopnenoj akciji. Šef osoblja Bijele kuće Denis McDonough kazao je kako SAD traži zemlje koje su spremne poslati svoje vojnike u kopnenu akciju.

– U idućim danima State Department će imenovati saveznike koji će osigurati slanje vojnika za kopnenu akciju – otkrio je.

Duga i teška borba

Zapovjednik Združenog stožera general Martin Dempsey na saslušanju u Kongresu potvrdio je da bi savjetnici američke vojske pomagali iračkoj vojsci u planiranju napada.

– Ako zračni udari ne budu učinkoviti, mogao bih predsjedniku Obami predložiti uključivanje kopnenih snaga iako je on više puta rekao kako naše snage neće sudjelovati u borbenim misijama u Iraku – kazao je general Dempsey. Ministar obrane Chuck Hagel kaže kako borba neće biti ni laka ni brza.

– U ratu smo s ISIL-om kao i s Al-Qa’idom. No, uništavanje ISIL-a zahtijevat će više od samih vojnih napora. Za to će biti potreban politički napredak u regiji te učinkoviti partneri koji će u kopnenoj akciji poraziti ISIL na terenu u Iraku i Siriji – istaknuo je Hagel. Kopnenu akciju protiv ISIL-a zatražio je i turski predsjednik Tayyip Erdogan.

>>ISIL uništio jednu od najstarijih kršćanskih crkava iz 7. stoljeća i dio stare džamije Al Arbai

>>Balkanski borci ISIL-a uhvaćeni na snimci: 'Je l' puno ranjen? Je l' ima deka?

Komentara 10

PL
plotto
09:03 30.09.2014.

Tko uzima izjave Obmane ozbiljno ? Jednu laž,slijedi druga laž.U svom je govoru izjavio da je Sirija postala najveće okupljalište džihadista na svijetu. Jedino je zaboravio dodati da je to uhodani američki recept,kako uništiti državu,koja je bila sređena,poput Iraka i i Libije,a nakon američke intervencije završile su kao oaza radikalnih islamista.

PL
plotto
09:05 30.09.2014.

Turci kao i Ameri,žele srušiti legalnu vladu Bashar Assada i to je sve dio scenarija.

RA
ranko75
06:57 30.09.2014.

Ameri,sami ste ih pomagali,pa se sami sa njima i borite,i sami vozite kuci mrtvacke kovcege,zasluzili ste, mnogi su te kovcege vozili zahvaljujuci vasoj demokraciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije