Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problematični časnik

General Hrvatske vojske ili strah i trepet Slavonskog Broda

Kruljac i Mesić
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/3
08.07.2011.
u 15:10

Reketario je, premlaćivao, prijetio, a napredovanje može zahvaliti Mesiću koji ga je navodno zavolio kad mu je iskazao lojalnost u vrijeme kad su drugi generali 2000. potpisivali otvoreno pismo zbog kojeg ih je Mesić umirovio.

On ili njegovi tjelesni čuvari mlatili su goste po noćnim klubovima u koje su zalazili. Razlozi su bili prilično banalni i primjereniji balavcima nego časnicima HV-a. Jednom su razbili nos poslovođi narodnjačkog kluba koji im je htio naplatiti račun. Drugi put su prebili dečke čije su se djevojke svidjele generalu.

– Njegov tjelohranitelj prišao je momcima i rekao da se izmaknu od cura jer su cure predmet generalova interesa – kaže jedan stanovnik Slavonskog Broda upućen u taj incident, koji je želio ostati anoniman. Kad su momci odbili takvu “šarmersku” ucjenu, dobili su batine.

On je general Mladen Kruljac, general Hrvatske vojske ili strah i trepet Slavonskog Broda, ovisi o tome sudite li po njegovoj dnevnoj ili noćnoj karijeri.

Kad se nije zabavljao po kafićima mlateći goste i osvajajući djevojke na tako šarmantan način (“vi ste predmet mog interesa”), general Kruljac reketario je ljude, ponekad i metodom guranja cijevi pištolja u usta. O tome svjedoči slavonskobrodski poduzetnik Tomislav Opačak. Njemu je 1999. Kruljac zabio cijev svog trofejnog pištolja u usta, što je bio vrhunac premlaćivanja i torture koja je trajala 40-ak minuta.

“Gledao sam u pištolj ispred vlastitih očiju i bojao se najgorega… General me udarao pištoljem, rukama i nogama sa svih strana dok su me Dešić i Cuga držali”, svjedočio je kasnije Tomislav Opačak. Na kraju te torture Kruljac ga je tražio da mu Opačak kupi – jacuzzi. Na rastanku, Kruljac mu je, prema Opačkovu svjedočenju, zaprijetio da će biti ubijen ako ode liječniku ili slučaj prijavi policiji.

“Znaš da je moja cijela policija u Brodu i da ću znati budeš li me prijavio i prije nego što prijava stigne”, prepričao je Opačak Kruljčeve riječi.

Ivan Dešić, koji je Kruljcu pomagao u premlaćivanju Opačka, dugo je godina bio Kruljčeva desna ruka, sve dok ovog proljeća nije završio u zatvoru zbog oružane pljačke banke u Slavonskom Brodu.

Od Opačka je Kruljac 1999. tražio da odabere – život ili jacuzzi! – ali jedan drugi slučaj iznuđivanja i prijetnje smrću daleko je bolje istražen od ovoga s Opačkom. Taj drugi slučaj istraživalo je njemačko tužiteljstvo. Isti oni Dešić i Cuga, Kruljčevi banditi koji su sudjelovali u premlaćivanju Opačka, u Njemačkoj su snimljeni kako pokušavaju dogovoriti ubojstvo osobe od koje su iznuđivali 50.000 eura. Njemačka policija prisluškivala je te razgovore i shvatila da se u njima stalno spominje ime Mladena Kruljca u kontekstu šefa i naručitelja posla.

Identitet osobe koju su Kruljčevi ljudi reketarili u Njemačkoj nikad nije objavljen, ali Nacional je 2010. otkrio da je ta osoba investirala novac u Hrvatsku, kupujući zemljišta po navodno jeftinijim cijenama koje je sređivao upravo Mladen Kruljac. On bi svojim utjecajem dogovorio jeftinu prodaju i kasniju prenamjenu zemljišta, a osoba iz Njemačke za to ga je bogato nagrađivala: prema pisanju Nacionala, s oko 300.000 eura u gotovini i sedam satova Rolex. Dobra suradnja između njih dvojice navodno je pukla kad je nestalo 250.000 eura koje je osoba iz Njemačke predala Kruljčevoj tajnici u Karlovcu za kupnju zemljišta na jugu Hrvatske. Zemljište navodno nikad nije kupljeno, a novac je nestao. Osoba iz Njemačke navodno se nakon toga pobunila protiv Kruljčeva ponašanja, a onda je iz Kruljčeva kruga stigla prijetnja: plati još 50.000 eura ili ćeš loše završiti.

Prije godinu dana Kruljac je preko svoga odvjetnika u Njemačkoj dobio pismenu potvrdu da je državno odvjetništvo u Münchenu obustavilo istragu protiv Kruljca u tom predmetu.

Kad je Željka Antunović, dok je bila ministrica obrane, pristala na jedno promaknuće Mladena Kruljca unatoč izvještajima službi o njegovu čestom nečasnu ponašanju, izjavila je da je Kruljcu ponudila da odabere: hoće li biti general ili će biti bekrija. Svi su željeli vjerovati da je Kruljac odabrao biti general. Ali on očito nikada nije prestao biti bekrija. Pravo je čudo da je čovjek tako očitog nečasnog ponašanja napredovao toliko dugo godina, sve do mjesta zapovjednika Kopnene vojske.

Osobe upoznate s Kruljčevom karijerom kažu da za to napredovanje general Kruljac može zahvaliti bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću. On ga je navodno zavolio kad mu je Kruljac iskazao bezuvjetnu lojalnost u vrijeme kad su drugi generali 2000. potpisivali otvoreno pismo zbog kojeg ih je Mesić umirovio.

Komentara 28

PK
puši kurac
15:34 08.07.2011.

\"dečki maknite se, cure su predmet generalovog interesa!!\" hahahahahahaha!!

MB
mr_brown
15:45 08.07.2011.

novinari pa gdje se vi bili svih ovih godina? kada je pao sad ga svi udaraju na podu, tako isto i sanadera

MN
MA NEMOJ!
15:21 08.07.2011.

ovih 20 zadnjih godina, svaki normalan čovjek želi što prije zaboraviti zbog uspjeha svih na vlasti jedino što je valjalo je da smo postali samostalni sve ostalo je totalna degradacija pojmova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije