Naslovnica Vijesti Svijet

Geert Wilders na sudu oslobođen optužbi za širenje mržnje

Nakon izricanja presude po kojoj nije širio rasnu mržnju niti diskriminirao muslimane, izjavio je: "Islam se, dakle, smije kritizirati, a meni je skinuta brnjica." Sudac je njegovu retoriku ipak nazvao "neotesanom"
23. lipnja 2011. u 15:42 267 komentara 9 prikaza
Geert Wilders
Foto: AFP

Geert Wilders, predsjednik nizozemske Partije za slobodu (PVV), oslobođen je na sudu u Amsterdamu optužbi za širenje rasne mržnje i diskriminiranje muslimana, javljaju AFP i DPA. Od listopada 2010. sudilo mu se među inim i zato što je u javnim nastupima, na internetskim forumima i u svom kratkom političkom filmskom uratku "Fitna" izjednačavao Kur'an s Mein Kampfom. Po proglašenju presude Wilders je sudnicu napustio vidno nasmijan i ispraćen pljeskom svojih poštovatelja.

- Islam se dakle smije kritizirati, a meni je skinuta brnjica – izjavio je za agencije 47-godišnji protuislamski i protuimigrantski tribun s krajnje desnice.

"Neotesano ponašanje nije kažnjivo"

Wilders se tijekom postupka branio da nije napadao muslimane kao ljude, nego njihovu religiju za koju je tvrdio da ugrožava Europu, na što on kao političar ima "pravo i obavezu upozoravati", te da protiv muslimana osobno nema ništa, "osim onih 10-ak posto militantnih". Predsjednik sudskog vijeća Marcel van Oosten to je u obrazloženju presude i uvažio. Van Oosten je međutim dodao da su izjave, poput one kojom se islam naziva "fašističkom ideologijom terorista", primjer neotesanog ponašanja, ali prema nizozemskim zakonima ipak nisu kažnjive. Odvjetnik Ties Prakken koji je u postupku zastupao nekoliko muslimanskih i drugih manjinskih organizacija, najavio je žalbu zbog presude UN-ovom Vijeću za ljudska prava.

Za političke prilike u Nizozemskoj oslobađajuća presuda Geertu Wildersu utoliko je značajna jer je riječ o predsjedniku stranke (PVV) koja je od osnutka 2005. postala treća najjača politička snaga u zemlji. Manjinska koalicijska vlada konzervativnih liberala (VVD) i kršćanskih demokrata (CDA) na vlasti opstaje isključivo zahvaljujući Wildersovoj parlamentarnoj izvankoalicijskoj potpori. U srpnju 2010. PVV je nakratko u anketama bio najpopularnija stranka u zemlji.

Bacači govana

Wildersa se proteklih godina nazivalo "misionarom s mračnom vizijom", ministar za integracije javno ga je prozvao kao "predvodnika najobičnijih bacača govana", a njegov se fenomen objašnjava i "postkolonijalnim revanšizmom", jer mu majka potječe iz obitelji koja je uživala popriličnu vlast i posjed u većinski muslimanskoj Indoneziji prije nego što je protjerana nakon što se Indonežani oslobodili kolonijalne vlasti Nizozemske.

U intervjuu za Der Spiegel iz studenoga Wilder, koji se deklarira kao agnostik, nije prepoznao da mu urednici Der Spiegela citiraju Isusa iz Lukina evanđelja o slamanju neprijatelja, nego je mislio da je riječ o Muhamedu i Kur’anu. U istom intervjuu izjavio je i da nije pročitao Mein Kampf, ali si je zadržao pravo da ga izjednačava s Kur'anom. On je tom prilikom izjavio i da će se njegova stranka protiviti ulasku Hrvatske u EU, odnosno da će vlada za to morati drugdje tražiti većinu, što se poklapa s njegovom izolacionističkom i protuimigrantskom politikom.

Svi građani (ne)jednaki?

Tako je zabilježeno da se žestoko protivio ukidanju viza za građane BiH, a isticao se i prijedlozima da se ukine gornji dom parlamenta u Nizozemskoj, da se u prvi članak ustava unese formulacija o "dominantnoj judeokršćanskoj kulturi" umjesto postojeće po kojoj su "svi građani jednaki", tražio je zabranu islama, uvođenje restrikcija za sve strane radnike osim onih ih starih članica EU-a i slično. Njegov PVV osvojio je na europarlamentarnim izborioma 2009. 17% glasova i 4 od 25 mjesta rezerviranih za Nizozemsku, a na parlamentarnim nizozemskim izborima 2010. 15,5% glasova, odnosno 24 od ukupno 150 mandata u parlamentu.

 

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • -obrisani-:

    Isus ako govorio o slamanju neprijatelja govori isključivo o Zlu koje napada čovjeka.. LJUBAV nasuprot ZLU.. Sve ostalo su manipulacije...

  • -obrisani-:

    Cistitam holandskom pravosudju. Tako je pokazhite Slavenima kako jedna mjerila vrijedu za vas kao visu rasu a druga mijerila za nizhu rasu Slavene. Ovo mislim na presude hrvatskim generalima da ne bi bilo zabune.

  • -obrisani-:

    proročanski....