Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Studija otkrila kako je Islamska država dolazila do oružja i koje je bilo ključno područje

Kako se teroristička organizacija Islamska država opskrbljivala oružjem? Jedna studija je razotkrila međunarodnu mrežu kojom se IS godinama služio.
12. prosinca 2020. u 16:30 16 komentara 10212 prikaza
ISIL
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mala trgovina telefonskih potrepština kupuje šest tona aluminijske paste. Jedan trgovac umjetnog gnojiva koji se zanima za 78 tona dodatka hrani. Jedno poduzeće sa sjedištem u Velikoj Britaniji koje naručuje upravljače kretanja iz SAD-a, a račun plaća jedan turski iznajmljivač luksuznih automobila.

novi ruski veleposlanik: Pitanje je hoće li vam EU dopustiti da razgovarate s nama o primjeni ruskog cjepiva

Akcijama kao što su ove džihadistička organizacija „Islamska država“ (IS) je godinama popunjavala svoje arsenale oružja. Te akcije su ostale neprimijećene prije svega zato što su u ranoj fazi uspona IS-a samo rijetki promatrači imali predodžbu o dinamici, odlučnosti i lukavstvu kojim se služila ta teroristička organizacija, piše Deutsche Welle

Dosljedno je IS izgradio mrežu dobavljača i tehničara koji su mu omogućili dolazak do opsežnog arsenala oružja. To proizlazi iz upravo objavljene studije londonskog znanstvenog instituta Conflict Armament Research. Tim oružjem je IS osobito od 2014. nadalje širio područja pod svojim nadzorom u Iraku i Siriji dok ih tijekom idućih godina nije malo po malo razbio međunarodni savez država okupljenih u borbi protiv terorizma.

Ključno područje uz tursko-sirijsku granicu

Po navodima studije ključnu ulogu za opskrbu oružjem imalo je područje uz tursko-sirijsku granicu. Najčešće pod lažnim imenom pripadnici IS-a su kontaktirali s poduzećima u toj regiji i naručivali potrebne komponente za oružje ili eksploziv. Poduzeća su naručivala robu i to stalno, naglašavaju u više navrata autori studije, a da nisu znala s kakvim kupcima imaju posla.

„IS je sasvim svjesno izabrao područje u kojem se mogu organizirati takvi poslovi“, kaže Peter Neumann, profesor za sigurnosne studije na  King's Collegeu u Londonu. Ta strategija potpuno odgovara udžbenicima i drugih revolucionara, kao što su recimo Mao Ce Tung ili Che Guevara.

ODGODA KAZNE Horvatinčićev slučaj aktualizirao stari problem: Osuđenik može prije dočekati zastaru nego izlječenje

Prikriveni identiteti

Da je IS godinama mogao održavati svoju mrežu za opskrbu zaslužno je prije svega lukavstvo njegovih posrednika. Oni su dosljedno skrivali svoj identitet. Komunikacija s poduzećima preko kojih su obavljali narudžbe odvijala se isključivo preko krivotvorenih e-mail-adresa, preko tuđih web-stranica i preko audio-softwarea.

Plaćanje se odvijalo uglavnom preko transfera novca u gotovini, a provodili su ga međunarodno etablirani ponuđači. Transfer novca je djelomice išao u druga područja svijeta, a ne ona na kojima je podnesen zahtjev za isporukom. Istraživači Conflict Armament Researcha su slijedili odgovarajuće tragove do Azije.

Studija pokazuje da velik dio oružja i ratne opreme potječe iz sasvim drugih izvora nego što se pretpostavljalo, kaže Peter Neumann u razgovoru za DW. Osim toga u međuvremenu je poznat još jedan izvor, naime „ostaci oružja iračke i sirijske vojske, koje je zauzeo IS".

Sisak: Damir Kukuruzović, organizator 14. Siscia Open Jazz & Blues festivala VIŠETJEDNA BORBA U 45. godini preminuo glazbenik Damir Kukuruzović, imao je koronu

„Crvene zastave"

Istraživanje je bilo teško i komplicirano, može se vidjeti u izvještaju Conflict Armament Researcha. Bilo je potrebno slijediti pojedinačne indicije ilegalne trgovine oružjem i onda provjeravati njihovu pouzdanost.

Istraživači su slijedili čitav niz mogućih indicija. Ako se njihov broj povećavao, rasla je i vjerojatnost da se radi o ilegalnoj trgovini oružjem.

Među najvažnije indicije, takozvane „red flags“ (crvene zastave), pripada primjerice pojavljivanje dosad nepoznatog kupca čije poduzeće se nalazi na nekom kritičnom području, primjerice uz tursko-sirijsku granicu. Nalozi koji nemaju veze s osnovnom djelatnošću poduzeća. Činjenica da račun ne plaća naručitelj nego netko drugi. Doznake novca koje skrivaju identitet osobe koja šalje novac. Neobični putovi dostave robe.

Ne iznenađuje da je IS svoju mrežu za opskrbu godinama održavao na turskom teritoriju, smatra Peter Neumann. „Ankara je na početku bila isto tako iznenađena dinamikom IS-a kao i druge države. A s obzirom na to da IS nije napadao turske ciljeve turska vlada je džihadiste tolerirala. Turska tada u IS-u nije vidjela svog neprijatelja. Osim toga IS se borio protiv Kurda protiv kojih se borila i vlada u Ankari. I to je bio razlog da pusti IS da djeluje. To držanje se promijenilo tek 2015. kad je IS postajao sve agresivniji i moćniji.“      

Djed Mraz Nije očekivala Poskliznula se i pala pa se iznenadila tko je izašao iz automobila pomoći joj

Razbijanje mreže

Danas je međunarodna IS-ova mreža razbijena. Ta teroristička organizacija, istina, i dalje pokušava nabavljati oružje, ali prema informacijama iračke vlade IS raspolaže samo još lakim, a ne srednjim i teškim oružjem, kaže istraživač terorizma Jassim Mohamad, vlasnik web-stranice "europarabtc.com". „Polazi se od toga da je IS izgubio svoju mrežu i svoje izvore novca u cijelom svijetu“, kaže Mohamad u razgovoru za DW.

Međunarodni savez za borbu protiv IS-a kao i akcije koje su brojne vlade poduzele u borbi protiv terorizma dovele su do toga da se tokove novca sad strogo kontrolira, kaže Mohamad. I način kretanja potencijalnih džihadista se pozorno prati. „To je dovelo do toga da su operacije IS-a splasnule u cijelom svijetu."

Istina, i dalje ima nekih mreža, kaže Mohamad. Ali, u Iraku se ta mreža ograničava na kriminalne strukture, protiv kojih se država odlučno bori. „Naprednom tehnologijom, kao ni kemijskim ili biološkim oružjem, IS vrlo vjerojatno više ne raspolaže, smatra Mohamad. „Jer to zahtijeva stabilnu infrastrukturu i okolicu. A to mu nedostaje."

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
 • Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
  Anemija_talasemijaEU-bekrija:

  Gluposti pisu , zapad je naoruzao Isli , Vesna Pusic je priznala isli a oruzje iz Hrvatske , preko Saudijske arabije , uz blagoslov amera i EU , zavrsio je u rukama isila , pa ne bi oni zauzeli cijelu ... prikaži još! Siriju bez podrske zapada i Zaljevskih zemalja , problem je nastao kad su otkazali poslusnost zapadu i poceli stvaranje extremno islamske drzave , toliko su oruzja dobili da ih jos nije porazila koalicija vojski i drzava ,eto pitqnje za Vesnicu , jel te nije stid sta si podrzala

 • geler203:

  Zaboravili ste napisati nekoliko milijardi dolara slučajno prebačeno na račun ISIL-a i donacija terenskih toyota slučajno završila kao poklon ISIL-a. Zanimljivo je da su sve SLUČAJNO napravili ameri najveći njihovi neprijatelji.

 • Deleted user:

  Toliki obavještajci po svijetu i nitko ne prati kretanje sirovina od kojih se može praviti eksploziv!