Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE

Bill Gates kritizirao Trumpov potez: 'To je vrlo opasno'

Bill Gates
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.04.2020.
u 11:46

Budžet WHO-a iznosi oko 4,5 milijardi dolara, od čega SAD godišnje financira oko 500 milijuna.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kako će SAD prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) smatrajući kako je kriva za širenje koronavirusa. 

Trump je prije nekoliko dana zaprijetio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a sada je otišao i korak dalje. Rekao je kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.

- Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru s vrlo malo preminulih, rekao je Trump.

Njegov su potez osudili brojni, a kritikama se pridružio i Bill Gates, jedan od najvećih svjetskih humanitaraca. 

- Zaustavljanje financiranja WHO-a u vrijeme ovakve zdravstvene krize je vrlo opasno. Njihov rad pomaže zaustavljanju širenja virusa i na svijetu nema druge organizacije koja bi mogla preuzeti njezinu ulogu. Svijet treba WHO više nego ikad, napisao je Gates na svojem Twitter profilu. 

Budžet WHO-a iznosi oko 4,5 milijardi dolara, od čega SAD godišnje financira oko 500 milijuna.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Duboko žalim zbog američke odluke o prekidu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije. Nema razloga koji bi opravdao takav potez u trenutku kada je pomoć u suzbijanju pandemije koronvirusa potrebnija no ikad. Jedino zajednčkim snagama možemo prevladati ovu krizu koja ne poznaje granice", poručio je Borrell preko Twittera.

Komentara 17

ST
stipo99
14:26 15.04.2020.

ovaj gates je najgori virus što zemlja trenutno ima

ZN
znam
12:25 15.04.2020.

Gates-ova opsesija cjepivima djeluje pod utjecajem mesijanskog uvjerenja da je namijenjen spašavanju svijeta tehnologijom i spremnošću da eksperimentira sa životima "manje vrijednih" ljudi.

ZN
znam
12:13 15.04.2020.

Godine 2014., testiranje eksperimentalnog HPV cjepiva, koje su razvili GSK i Merck, financirali su GatesFoundation na 23.000 mladih djevojčica iz udaljenih indijskih provincija. Oko 1.200 pretrpjelo je ozbiljne nuspojave, uključujući autoimune i poremećaje plodnosti. Sedam je umrlo. Istrage indijske vlade optužile su da su istraživači koji su financirali Gates počinila opsežna etička kršenja: pritiskom na ranjive seoske djevojke na suđenju, maltretiranjem roditelja, krivotvorenjem obrazaca za pristanke i odbijanjem medicinske skrbi ozlijeđenim djevojčicama. Slučaj je sada na Vrhovnom sudu zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije