Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gadafi financirao Mesićevu izbornu kampanju!

Reakcija Stjepana Mesića: "Financijski izvještaji moje kampanje javno su objavljeni i dostupni, a iz njih se vidi tko me financirao. Sve su drugo gluposti i utužive konstrukcije!"
01. rujna 2011. u 23:50 341 komentara 397 prikaza
\'gadafi mesic\'
Foto: PIXSELL

Ulazak pobunjenika u zgradu libijske obavještajne službe u Tripoliju otvorio je Pandorinu kutiju koja će zasigurno otkriti velike tajne Gadafijeve suradnje i financiranja pojedinih moćnih političara zapadne Europe, SAD-a te onih s područja bivše Jugoslavije. Među dokumentima koji su nađeni u zgradi obavještajne službe nalaze se i oni o Gadafijevu financiranju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, talijanskog premijera Silvija Berlusconija, američkog diplomata Davida Welcha te mnogih drugih poznatih imena iz javnog i političkog života na Zapadu. No, spominje se i financiranje pojedinih hrvatskih političkih stranaka, pa i predizborne kampanje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

"Plaćenici su političari!"

Iz dokumenata je vidljivo i da je Gadafi cijelo vrijeme financijski podržavao režim Slobodana Miloševića. Sve to u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list tvrdi predsjednik libijske Republikanske stranke za demokraciju i pravdu Farag Abu Alesh, koji nam je na pitanje imaju li detaljne informacije o plaćenicima iz Hrvatske kao iz topa opalio:

– Što me pitate za plaćenike iz Hrvatske koji su došli ratovati za nekakav sitan novac? Njih bih mogao na neki način i opravdati jer su bili spremni dati i život. Pitajte me za dvolične političke plaćenike koji su, na žalost, unatoč tome što su već puni novca, prodali sebe, svoj moral i etiku za šaku dolara. Prema informacijama kojima ja osobno raspolažem, svrgnuti diktator Gadafi financirao je predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, što pokazuju i dokumenti pronađeni u zgradi Gadafijeve obavještajne službe.

Na pitanje ima li dokaze za to, jer ipak su to teške optužbe i kvalifikacije, Farag je rekao: – Stojim iza svake svoje sada izgovorene riječi. Pouzdano znam za Gadafijevo financiranje vašeg bivšeg predsjednika Mesića. Sto posto to tvrdim! Libijski pobunjenici i osloboditelji, kad su ušli u zgradu libijske obavještajne službe u Tripoliju, našli su te dokumente – tvrdi Farag Abu Alesh.

Dokumenti nisu, uvjerava nas, vezani samo za Stjepana Mesića nego i za mnogo drugih političara i poznatih osoba iz cijeloga svijeta.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

Novac iz Libije stizao i Miloševi

Novac iz Libije stizao i Miloševiću, Sarkozyju, Berlusconiju...?!
Dokumenti nisu vezani samo za Stjepana Mesića nego i za u Haagu preminulog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, talijanskog premijera Silvija Berlusconija te mnoge druge političare i poznate osobe iz cijelog svijeta. \"Zar vam nije bilo čudno što je sve vrijeme rata u Libiji samo vaš bivši predsjednik Mesić bio uz Gadafija? Principijelan i moralan čovjek uvijek bi se odrekao prijatelja kad bi radio nešto loše, a ja postavljam pitanje zašto je Stjepan Mesić cijelo vrijeme dok je Gadafi ubijao svoj narod stajao uz njega, davao mu podršku i nudio mu pomoć? Kakvu pomoć? Da mu ponudi utočište u Hrvatskoj ili da ga spasi od suđenja?!\", pita Farag.

Brat Gadafi pomogao u utjerivanju duga l

Brat Gadafi pomogao u utjerivanju duga libijske kompanije hrvatskoj Ini
Stjepan Mesić je tri puta posjetio Gadafija, 1992., 2003. i 2008. godine. Bivši predsjednik često je isticao obostrano prijateljstvo te kako je svojim vezama nalazio unosne poslove našim tvrtkama u Libiji.

U knjizi “Doba ekonomske diplomacije” koju je napisao s Jasnom Plevnik, Mesić je istaknuo nekoliko primjera kako je izravno pomogao hrvatskim kompanijama da dobiju unosne poslove u Libiji. “Došao sam u Libiju s jasno definiranim poslom, preporučio sam hrvatsku tvrtku Viadukt za posao rekonstrukcije i proširenja ceste od Naulta do Ghadamesa, vrijedan 100 milijuna eura. Posao je dobila”, napisao je Mesić, koji stalno ističe da se hrvatsko gospodarstvo treba okrenuti nesvrstanim zemljama. Jedan od razloga su ljudi iz tih država koji su fakultete završili u Hrvatskoj, a sada obnašaju najveće političke i ekonomske funkcije.

– Sadašnji premijer Libije magistrirao je u Zagrebu kod doktora Asima Kurjaka. I tu vezu treba iskoristiti – kazao je Mesić u prosincu prošle godine. U intervjuu za naš prilog Obzor (travanj, 2011.) ispričao je vrlo zanimljivu anegdotu. “Brate pukovniče, jedna tvoja kompanija duguje Ini 25 milijuna dolara! Gadafi je na to samo podignuo slušalicu i rekao: Nemojte da gospodin Mesić još koji put mora postavljati pitanje tog novca! I dug je istog trena bio riješen”, ispričao je Mesić.

Milka Mesić bila je jedina supruga nekog državnika sa Zapada koja je bila pozvana u Gadafijev dom. (am/VLM, mš/VLM)

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • -obrisani-:

  Ja bih kao čovjek UMRO OD STIDA,da drge kritiziram,a ja i moja plotička opcija najveći ZLOČINCI u povijesti nas Rvata. ADZe.Odoh u šetnju,tako da nebi ne pomislili da sam odustal od polemike.

 • Avatar MK
  MK:

  ...Mene PravDa podsjeca na onaj Lenjinov Правда

 • damocles:

  striko gadafi je legenda nad svim legendama