Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

Gabrijela Žalac
Patrik Macek/PIXSELL
10.11.2021.
u 09:45

Bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena je jutros na razgovor s istražiteljima OLAF-a

Bivša ministrica Gabrijela Žalac uhićena je jutros zajedno s još tri osobe zbog afere softwer.

Neslužbeno doznajemo da je među uhićenima, uz Žalac, i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

Ubrzo poslije uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac u njenoj obiteljskoj kući u Vinkovcima započeo je i pretres, a više pročitajte OVDJE.

Ured europskog javnog tužitelja na svojim stranicama objavio je informaciju o provedenim uhićenjima.

''Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti'', naveli su.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova koje je potvrdilo uhićenja. 

''Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja'', napisali su iz MUP-a.

Podsjetimo, sumnjiv je posao izrade softvera teškog oko 16,24 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos. 

Policajci iz PNUSKOK-a prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni europski fondovi, izvršili su nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju povezanu upravo s Ampelosom. O toj aferi još je 2019. pisao Telegram.

Komentara 117

GE
geler203
10:25 10.11.2021.

Naše institucije ne rade ali zato rade Europske. Bit će toga sve više i više jer prijave, pritužbe i žalbe se gomilaju u EU institucijama.

DU
Deleted user
09:55 10.11.2021.

kriminalna organizacija

ST
stefj
09:58 10.11.2021.

He, he, jel to ona s rođakovim Mercedesom u dvorištu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije