Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA

Uhićeni hakeri koji su odgovorni za 5000 cyber napada. 'Zaradili' 500.000 eura

BND is looking for hackers
Foto: Kay Nietfeld
1/2
10.11.2021.
u 08:45

Lovom na hakere te izradom programa za povrat izgubljenih podataka spašeno je, kaže Europol 49.000 tvrtki te 60 milijuna eura

Dvije osobe uhićene su u Rumunjskoj zbog sumnje da su sudjelovale u brojnim cyber napadima pri čemu su se koristili tzv. Sodinokibi/REvil virusom, priopćio je Europol.

Navodno su kako se sumnja odgovorni za oko 5000 napada na razne informatičke sustave, pr čemu su "zaradili" oko pola milijuna eura, zahvaljujući zahtjevima za otkupninu od tvrtki ili pojedinaca koje su hakirali. 

U Europolu kažu da su snage reda od veljače 2021. razotkrile još dvije svojevrsne podružnice koje su provodile cyber napade koristeći se virusom  Sodinokibi/REvil, pri čemu su uhićene  još dvije osobe.  Osobe uhićene u veljači i osobe uhićene sada pale su u sklopu akcije Gold Dust u kojoj su sudjelovale policije 17 zemalja te Europol, Eurojust i Interpol.

 Združena policijska akcija  počela je nakon što  se tijekom 2019. više velikih internacionalnih kompanija našlo na meti cyber napada. Stoga su Francuska, Njemačka, Rumunjska, Europol i Eurojust u svibnju 2021. osnovali  zajednički policijski tim čiji je posao bio da spriječi takve napade. Napravljen je program Bitdefender, koji je hakiranim tvrtkama i osobama  pomogao da  povrate izgubljene podatke i fajlove, nakon što su bili mete hakera.

Jedan od hakera je zatim na ljeto 2021. na temelju američke tjeralice uhićen u Poljskoj. Nadalje, ukrajinska policija uhitila je osobu koja je osumnjičena da je pripremala hakerske napade na 1500 tvrtki gdje se planirala tražiti odšteta od 70 milijuna eura. Tri su osobe uhićene i u Južnoj Koreji zbog sumnje da su hakirale 1500 osoba, a u studenom su u Kuvajtu  uhićene osobe koje su se povezivale s hakerskim napadima na 7000 osoba. 

Europol pojašnjava i da su svi spomenuti hakerski napadi napravljeni u sklopu  Grand Craba, nečega što bi se moglo nazvati nekom vrstom velike hakerske tvrtke. Smatra se da je bilo najmanje milijun njihovih žrtva diljem svijeta, zbog čega su se i policijske agencije diljem svijeta udružile kako bi ih razotkrile.

Lovom na hakere te izradom programa za povrat izgubljenih podataka spašeno je, kaže Europol 49.000 tvrtki te 60 milijuna eura koliko bi pretpostavlja se hakeri tražili za povrat ukradenih podataka. 

>> VIDEO Svako treće bolovanje je neopravdano. HUP: Lažna bolovanja stoje nas više od milijardu kn godišnje


 
Ključne riječi

Komentara 2

AN
antonijadas
12:56 10.11.2021.

Molim gospodu hackere da malo "zavire" u stozer i vladu HR.

MM
Mamina maza
12:07 10.11.2021.

Bravo, nikakva milost za te cyber krimose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije