Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SCHOLZ PUTUJE U KIJEV

G7 zaprijetio Rusiji, britanski ministar: Europa je najbliže ratu u posljednjih 70 godina

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.02.2022.
u 11:05

Nakon dramatične eskalacije ukrajinske krize posljednjih dana njemački kancelar Olaf Scholz planira otputovati u Kijev

Svjetske sile G7 upozorile su danas Moskvu da će doći do velikih posljedica na rusku ekonomiju ako dođe do eskalacije nasilja u Ukrajini. 

Naš prioritet je deeskalacija situacije, piše u priopćenju G7.

Ako dođe do vojne akcije, G7 je upozorio kako su ''spremni kolektivno uvesti ekonomske i financijske sankcije koje će imati goleme i neposredne posljedice na rusko gospodarstvo'', piše AFP. 

Britanski ministar vojne obrane James Heappey kazao je za BBC kako je ''Europa najbliže ratu u posljednjih 70 godina. 

– Čak je 130.000 ruskih vojnika oko granica Ukrajine, tisuće ih je više na amfibijskim brodovima u Crnom i Azovskom moru. Svi borbeni elementi na svom su mjestu i bojim se, iako se misli da je sve ovo bila samo predstava za osvajanje poluge u diplomaciji koja ne zahtijeva logistiku, gorivo, medicinske potrepštine, sredstva za premošćivanje, neglamurozne stvari, da to zapravo čini invazijsku silu vjerodostojnom, ali ne privlači naslove. Ipak, sve je to sada ondje – kazao je. 

Nakon dramatične eskalacije ukrajinske krize posljednjih dana njemački kancelar Olaf Scholz planira otputovati u Kijev u ponedjeljak kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Tijekom kratkog posjeta glavnom gradu Ukrajine bit će riječi o rastućim napetostima s Rusijom i o posljednjem upozorenju o ratu iz SAD-a.

"Ukrajina može biti sigurna da ćemo pokazati potrebnu solidarnost, kao što smo činili i u prošlosti", rekao je Scholz u nedjelju prije odlaska.

Očekuje se da će kancelar u Kijevu obećati daljnju gospodarsku potporu Ukrajini.

Od početka sukoba u Ukrajini 2014. godine, gotovo dvije milijarde eura već je stiglo u zemlju iz Njemačke.

Ukrajina želi oružje iz Njemačke kako bi se mogla obraniti od Rusije.

Scholz ih ne želi opskrbljivati.

Međutim, njemačka vlada ponudila je Ukrajini mogućnost nesmrtonosnog naoružanja.

Između ostalog, Ukrajina je zatražila opremu za čišćenje mina, uređaje za praćenje i radiostanice.

Nakon posjeta Kijevu Scholz bi se trebao vratiti u Berlin na nekoliko sati u ponedjeljak navečer.

U utorak rano ujutro planira krenuti u Moskvu, gdje bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

>> VIDEO Macron i Putin sjedili za stolom dugim četiri metra, otkriveno i zašto

Komentara 44

PV
prcko.vitamincic
11:18 14.02.2022.

Čuj to, u posljednjih 70 godina? Znači rat koji je buktio prije 30 godina na tlu europe ne ubrajamo više u ništa. Puj paj nestalo. Nema ni genocida, ni Vukovara, nego daj ti nama Teslu na kovanicu i Kunu, tak da budu svi sretni, i U i Č.

IG
igorl
11:09 14.02.2022.

Sankcije Rusiji totalno im skode. Istovremeno - plin i struja u europi x4. Pa da vidimo cija vlada prije pada - europska demokratska ili ruska totalitarna. Deeskalirajte to pobogu, recite amerima da odfrlje s raketama i Natom u Ukrajni i zavrsite s ludilom.

Avatar MicroCube
MicroCube
11:29 14.02.2022.

Dugo nije bilo rata, strahote zaboravljene, ali ne i kod nas, vrlo smo svjesni užasa koji rat proizvodi. Nadam se da rata neće biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije