Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pluća planeta'

G7 obećao 20 milijuna dolara i protupožarne avione za požare u Amazoniji

Amazonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.08.2019.
u 14:42

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice

Skupina G7 obećala je u ponedjeljak na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, 'plućima planeta', rekli su francuski predsjednik Emmanuel Macron i čileanski Sebastian Piñera.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumljavanje koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost  međunarodne zajednice.

Amazonija
1/18

Emmanuel Macron je stanje u Amazoniji postavio prioritetnim pitanjem summita i u subotu pozvao na mobilizaciju svih snaga u borbi protiv požara i u naporima za pošumljavanje.

"Moramo konkretno odgovoriti na poziv šume koja danas gori u Amazoniji" , istaknuo je.

"Francuska će također, u roku nekoliko sati, ponuditi konkretnu pomoć svoje vojske u tom području", dodao je Macron.

Prema posljednjim podacima, od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovice u Amazoniji.

Pod međunarodnim pritiskom Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva zrakoplova C-130 Hercules koji su iznad prašume izbacili desetke tisuća litara vode.

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šume.

Ključne riječi

Komentara 3

D1
Dino_123
15:02 26.08.2019.

Koliko se ono skupilo za Notre Dame ...$1 billion a $20 mil za "pluca svijeta"

HO
homofob
17:15 26.08.2019.

Bemti sta su velikodusni kupit ce cijelu lijevu polovinu jednog protupozarnog aviona! Pitam se sta ce Brazilci s tom flotilom vatrogasnih aviona.

ZA
Zapadnjak
18:38 26.08.2019.

Cmizdre o apokalipsi vec pet dana i onda se ovako isprse s vrtoglavih 20 milijuna... Dodatno, macron je ugrabio prvu priliku da nade izliku da popusti francuskom agrarnom lobiju i proba se izmotati iz trgovonskog sporazuma s mercosurom... I kad covjek vidi takve lazove i takvo licemjerje kako da se covjek ne zapita je li prica o apokalipsi mozda preuvelicana i je li u ovoj cijeloj ekoloskoj katastrofi na djelu nekalav fake news o razmjerima problema? Koliko ja vidim, da ovih 300-400 milijuna zapadnjaka sto cmizdre uzmu tjedan dana i svaki dan posade jedno drvo, a prostora za to ima, uspjeli bi dati dobar doprinos borbi protiv klimatskih promjena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije