Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne jesti koru
Povratak na članak

Fungicid iz jeftinih limuna opasan u većim količinama

Na deklaraciji turskih limuna piše da se kora ne smije koristiti, jer je tretirana imazalilom, no upozorenje je, napominju Supermarketi.info, napisano vrlo malim, jedva čitljivim slovima

Komentari 30

MR
mario.rendulic.3
17:56 01.11.2014.

Kupujte one u konzumu oni su najbolji. Moš mislit.

VL
LA
larala
19:11 01.11.2014.

limun se oduvijek uvozio iz turske a, pretjerano tretirano fungicidom ove godine je sve voce i povrce, bez iznimke, možda cak i više domace... turci bar na deklaraciji to napišu za razliku od vecine drugih, pogotovo naših vrlih trgovackih lanacaaca koji tu deklaraciju nece ni istaknuti... također, svaki fungicid, insekticid...itd je kancerogen pa kad se njima min. 12-15 puta tretiraju jabuke koje kupujemo po trgovackim lancima pod oznakom domace, onda nikom ništa...onda o tome ne pišu novine....

VL
DU
Deleted user
19:13 01.11.2014.

Jesu li se ti ''umovi'' koji su sad otkrili da se limun šprica tom tvari, probudili iz zimskog sna? Pa limun, naranče i općenito svi agrumi se godinama špricaju tim imazalilom. Nitko do sada nije čitao deklaracije? Halooo??

VL
SP
Spectator
06:51 02.11.2014.

Za sve limune se odavno zna, da ne treba koristiti koru, jer su uglavnom svi uzgajani iz komercijalnih razloga tretirani ! A zar je drukčije s ostalim voćem/povrćem ? Tko god ga proizvodi za prodaju, tretira ga! Moji susjedi su do pred desetak godina s krumpirovog lišća zlatice skidali fizički, a sada samo "špric" ! Nitko i ne razmišlja o posljedicama, a i svjesno ne želi slabiji urod "zbog neke tamo ekologije" !

VL
Avatar Radoboj_
Radoboj_
18:01 01.11.2014.

Naivni narode, neretvanske su mandarine tretirane istim otrovom, kao i sve voće koje nije uzgojeno ekološki. Samo se vi trujte, tako ćete manje misliti i vladajući će vas lakše pljačkati.

VL
SR
srečko45
19:49 01.11.2014.

poštovani,nije samo opasan limun iz Turske već i onaj iz Španjolske koji se prodaje u našen velikom trgovačkom lancu koji je tretiran imazalilom koji prodire duboko u limun i štetan je za zdravlje

VL
NV
novo vriijeme
07:28 02.11.2014.

Državni inspektorat je jedini ovlašten da da mišljenje o kakvoći proizvoda a ne udruge i duge portali.Udruge trebaju pozvati inspektorat. Limuni su dosegli 30 kuna kilogram i postali nedostupni građanima a tko kaže da i oni nisu tretirani na isti način. Ili Mandarine iz Neretve. I da li se ovi plodovi uopće testiranju kada dolaze na tržište ili sve ovisi o proizvođaču i njegovoj iskrenosti . Inspekorat se treba oglasiti .

VL
Avatar Getrib
Getrib
19:59 01.11.2014.

Kao da se u Hrvatskoj voće i povrće ne tretira zaštitnim sredstvima koja su štetna za zdravlje. Nadležne državne institucije bi trebale kontrolirati prehranbene proizvode koji su stavljeni u promet i javno upozoravati potrošaće.

VL
DU
Deleted user
09:17 02.11.2014.

Nemojte kupovati jeftine limune jer sadrže opasni fungicid. Kupujte skuplje jer od danas će svi limuni biti skuplji. To ne znači da ne sadrže opasne tvari.

VL
DA
damirtankovic
19:37 01.11.2014.

Ova "novinarka" izgleda nikad nije kupovala limun po supermarketima u Hrvatskoj, LOL!!! Još ni u jednom nisam našel limun da nema deklaraciju (po zakonu je obavezna) na kojem piše da je tretiran otrovima (barem 2!) i da kora nije za upotrebu. I svugdje je taj tekst ispisan sitnim slovima. Isto vrijedi i za domaće i za uvozne limune.

VL
M3
Miške 3
06:27 02.11.2014.

A kako je onda data dozvola za uvoz i prodaju u RH ? Tko je to kontrolirao i dozvolio?

VL
HO
homofob
17:33 01.11.2014.

Zasto se oni koji sire zlonamjernu paniku ne potrude i navedu koja je to kolicina fungicida koja je opasna: Prema podacima americke EPA Imazalil je "vjerojatno" kancerogen za ljude ALI to se bazira na zakljucku s povecanja jetre bjelih laboratorijskih miseva koji su hranjeni hranom u kojoj je imazalil u kolicini koja simulira ljudsku konzumaciju za trajanje od 200 godina u dnevnoj kolicini od 4.5 grama na dan. Za usporedbu smrtonosna doza za odrasla covjeka od 80 kg tezine kalijevog cijanida je 4 grama. Znaci ljudi bi morali jesti dvije stotine godina dozu imazalila vecu od smrtonosne doze kalijeva cijanida pa da im se poveca jetra sto je preduvjet razvoja raka. Ukratko Od...bali ste vi koji cete jesti 500 - 600 kora turskih limuna slijedecih 200 godina jer cete dobiti cirozu jetre kao prosjecno napredan alkoholicar!

VL
GV
golub Vaso
17:31 01.11.2014.

je li postoji neki zakon koji zabranjuje uvoz smeća ili smo mi smetlište EU

VL
IN
inbox
20:03 01.11.2014.

kako su ti limuni uopće ušli u hrvatsku? netko ne radi svoj posao

VL
NE
Nepokolebljiv
17:38 01.11.2014.

Limuni nisu JEFTINI jer su zasticeni protiv plijesni i poovrsinskog truljenja fungicidom nego su jeftini sto su uzgojeni na efikasan i ekonomican nacin u modernom vocnjaku pa su cijenom i kvalitetom konkurentni u cijelom svijetu.

VL
KO
Kora
17:48 01.11.2014.

"Naribajte koricu limuna", stoji u raznim receptima za kolače. A već odavno se zna da je kora puna pesticida!!! Ovaj slučaj je tek izazvao je pažnju, Nadam se da će domaćice biti opreznije kad budu pravile kolače i torte.

VL
IB
iva.begovic
19:44 02.11.2014.

Al smo mi pametni: znači tamo gdje je proizvođač bio iskren i pošten i upozorio da korica nije za upotrebu, postajemo sumnjičavi i paranoični. Više vjerujemo - ničemu tj. kada nedostaju takve informacije. Ova udruga potrošača koja je, eto, pažljivoo pročitala deklaraciju trebala je izvršiti usporedna laboratorijska ispitivanja. Tek tada bi bili vjerodostojni i za one koji misle svojom glavom.

VL
ZA
zahira45
17:21 02.11.2014.

Kako je to smeće uopće ušlo u Hrvatsku?? Za što odgovorni primaju plaće?! Za ovo netko treba odgovarati i smeće odmah maknuti sa polica. Jadne li države, sramota.

VL
GO
gotovinaa
23:17 01.11.2014.

To nas amerikanci truju..

VL
MI
mirkics
09:43 02.11.2014.

Uvijek i stalno me iznenađuje neznanje i ignorancija primarno redakcija a onda i osoba koje sebe vole nazivati novinarima. U vrijeme jurećeg interneta, komunikacije, lako dostupnog stručnog znanja napisati, danas, kao epohalno otkriće a onda i objavitiu kao senzaciju da se limuni iz Turske tretiraju imazalilom je jednostavno jadno. Na svim agrumima već barem 25 kodina piše da kora nije za ljudsku uporabu,naravno, zbog pesticida. Čita tko hoće, uči tko hoće, pita se i informira. Na svakom oakovanju mandarina,domaćih ili stranih imate na deklaraciji napisano čime je tretirano voće. <obično i nije samo imazalil već često dva pesticida. Ako nije na pakiranju onda Vam je svaki trgovac dužan pokazati deklaraciju. Pokušali smo i sve uredno funkcioniralo u Superkonzumu. Nadalje je na nama da odlučimo hoćemo li jesti koru ili ne. Napomena za "novinare":tko se interesira dobiti će odgovor od stručnjaka da se agrumi ne mogu oprati od navedenih pesticida jer su u ovom slučaju nametnici u kori pa su kemičari smislili takve pesticide da ulaze u koru.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.