Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne jesti koru

Fungicid iz jeftinih limuna opasan u većim količinama

limun (1)
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
01.11.2014.
u 17:10

Na deklaraciji turskih limuna piše da se kora ne smije koristiti, jer je tretirana imazalilom, no upozorenje je, napominju Supermarketi.info, napisano vrlo malim, jedva čitljivim slovima

Alarmantno upozorenje da su jeftini turski limuni tretirani fungicidom imazalilom kancerogeni pomalo je pretjerano, potvrdio nam je Željko Tomašić, osnivač Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP). Informacija koju je objavio portal Supermarketi.info nije bezazlena, no Tomašić prenosi informaciju liječnice da su posrijedi vrlo male količine u plodu koje nisu opasne za zdravlje:

– Svakako savjetujemo potrošačima da pročitaju deklaraciju na proizvodima o tome čime su tretirani i ne kupuju samo zato što je jeftino.

Na deklaraciji turskih limuna piše da se kora ne smije koristiti, jer je tretirana imazalilom, no upozorenje je, napominju Supermarketi.info, napisano vrlo malim, jedva čitljivim slovima koje potrošači mogu primijetiti samo ako znaju što traže. Imazalil je fungicid koji prodire kroz cijeli plod, u većim koncentracijama toksičan: iritira kožu i izaziva suzenje očiju, djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen, a posebno je opasan za djecu.

>> Divljanje cijena: Hoće li limun i rajčicu moći kupiti samo bogataši?

Ključne riječi

Komentara 30

MR
mario.rendulic.3
17:56 01.11.2014.

Kupujte one u konzumu oni su najbolji. Moš mislit.

LA
larala
19:11 01.11.2014.

limun se oduvijek uvozio iz turske a, pretjerano tretirano fungicidom ove godine je sve voce i povrce, bez iznimke, možda cak i više domace... turci bar na deklaraciji to napišu za razliku od vecine drugih, pogotovo naših vrlih trgovackih lanacaaca koji tu deklaraciju nece ni istaknuti... također, svaki fungicid, insekticid...itd je kancerogen pa kad se njima min. 12-15 puta tretiraju jabuke koje kupujemo po trgovackim lancima pod oznakom domace, onda nikom ništa...onda o tome ne pišu novine....

DU
Deleted user
19:13 01.11.2014.

Jesu li se ti ''umovi'' koji su sad otkrili da se limun šprica tom tvari, probudili iz zimskog sna? Pa limun, naranče i općenito svi agrumi se godinama špricaju tim imazalilom. Nitko do sada nije čitao deklaracije? Halooo??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije