Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fuele: Popis sudaca predstavit ćemo u drugoj polovici siječnja

Hrvatska bi smatrala prihvatljivim da dobijemo listu do sredine mjeseca, ali, naravno, ne možemo to ultimativno zahtijevati – rekla je V. Pusić nakon sastanka sa slovenskim kolegom S. Žbogarom i europskim povjerenikom za proširenje Fueleom
10. siječnja 2012. u 18:20 10 komentara 1 prikaza
Štefan Fule
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je Hrvatska to očekivala, barem prema jasnim izjavama ministrice Vesne Pusić, Europska komisija nije na sastanku utorak u Bruxellesu pokazala popis s kojeg bi Hrvatska i Slovenija trebale izabrati suce za arbitražu oko granice u Piranskom zaljevu.

– Nismo dobili ni vidjeli taj popis. Hrvatska je bila za to da popis dobijemo danas, a ako ne danas, onda do kraja ovog tjedna. Nažalost, to nije nešto što je u našim rukama i ne možemo o tome odlučivati. Ako mene pitate, mislim da je dobro da listu dobijemo što prije kako bi cijela stvar mogla započeti. Hrvatska bi smatrala prihvatljivim da dobijemo listu do sredine mjeseca, ali, naravno, ne možemo to ultimativno zahtijevati – rekla je ministrica Pusić nakon sastanka sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Ministar Žbogar u svojoj je, međutim, izjavi rekao da će Komisija najvjerojatnije popis dostaviti u drugoj polovici siječnja, što bi značilo da prihvatljivi rok o kojem je govorila ministrica Pusić opet ne bi bio ispoštovan.

Ministrica Vesna Pusić, podsjetimo, u subotu je na HTV-u rekla da je Europska komisija već prekršila rok u kojem je taj popis trebala dostaviti Hrvatskoj i Sloveniji. Taj rok, prema njezinoj izjavi, bio je 15 dana od potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU. U Komisiji su se, kako smo neslužbeno doznali, osjećali "nepravedno prozvanima", a taj nesporazum očito se jučer osjetio i na radnom ručku Fuelea, Žbogara i Vesne Pusić. 

– Ima stvari oko kojih se, naravno, ne slažemo, ali nema konflikta. Ovo je trenutak u kojem i Hrvatska i Slovenija dijele interes, a to je da se počne s procesom arbitraže. Kažu da je najteže napraviti prvi korak, što je očito izreka koja se u ovom slučaju pokazuje točnom – rekla je Vesna Pusić.

Popis koji Europska komisija treba sastaviti ključan je za početak arbitražnog spora jer bi s tog popisa Hrvatska i Slovenija dogovorom trebale izabrati predsjednika i još dvoje članova suda za arbitražu. Nakon što to učine, svaka zemlja samostalno će imenovati po još jednog člana suda. Povjerenik Štefan Fuele nakon sastanka dao je pisanu izjavu u kojoj kaže da "Komisija nije potpisnica tog sporazuma i ne obvezuju je njegovi vremenski rokovi". Fuele je izjavio da će popis Komisija predstaviti u drugoj polovici siječnja.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • mikrogrizzly:

    Nije mi jasan nastup Vesne Pusić!? Naime, radi se o odugovlačenju za kojeg je kriva EU - e sad da li je to odgovor američke diplomacije koja ima strahovitih problema sa SLO posljednjih mjeseci (lete uvrede US veleposlaniku u LJ ... prikaži još! zbog miješanja u unutr. pol. arenu) ili zbog krize eura odnosno Grčke - HR svejedno. Nama odgovara arb. proces koji traje i traje jer ionako Janša ima pakleni plan blokirati RH i na ratifikaciji u DZ-u. Bez glasova SDS neće RH proći, a ti bi mogli još jače kopitnuti RH ako preko svojeg predstavnika u arb. komisiji doznaju djelomično razgraničenje. Ukratko, što ona ima urgirati kad čak ni slovenska diplomacija za kašnjenje ni u ludilu ne može okriviti RH jer nije članica EU niti predlaže arbitre. Ah, da - neki ministri su manekeni MI 6 kluba pa im odgovara što slabija pozicija RH...

  • lopata22:

    Iz ove rečenice je vidljivo da EU želi stati na stranu Slovenije pa će predložiti suce \"koji bi bili prihvatljivi objema stranama\",Jer to znači da će u taj popis uvaliti i neke ljude bez nekog vrhunskog znanja i prakse da ... prikaži još! bi lakše donijeli političku odluku. Vesna Pusić mora čim dobije listu arbitara je predočiti hrvatskim stručanjcima za pravo mora da oni provjere reputaciju tih arbitara i da savjetuju Vesni Pusić da odbije slovenske favorite jer je očito da će to biti neki nekompetentni ljudi s političkom ambicijom crtanja granica. Uostalom zašto je tako stalo EU da arbitre ne bira predsjednik međunarodnog suda pravde?Jer ovome aktualnom predsjedniku istječe mandat početkom veljače a on je htio imati upliv u ovaj spoazum.Dakle opet se ide na ruku Slovencima. Vesna Pusić izjavila da bi bilo loše ako se sami ne bi dogovorili.Zašto bi to bilo loše?Ako Slovenija inzistira na nekim sudcima koji nemaju autoritet treba ih odbiti,a ne voditi računa o reputaciji Hrvatske ili same Vesne Pusić. Bojim se da ova Vesna Pusić u sve ovo ulazi naivno sa željom za samodokazivanjem i da je i Slovenija i EU natežu za nos i da nas svima prave magarcima.

  • maraosta:

    europski šovinisti su hrvatku već ponižavali ali to što slijedi ni gadafi nije prošao. njega su mučili i ubili, nas muče već dvadeset godina i na kraju če nas podaviti.kriminalci nisu potpisnici sporazuma i ne moraju se držati rokova?prokleti bili ... prikaži još! za sve vijeke vjekova.