Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.02.2022. u 14:15

Djeca koja će zdrava u izolaciji imati online nastavu problem su roditelja koji ne pristaju na njihovo testiranje

Od ponedjeljka, bude li razuma, samoizolacija učenika otići će u ropotarnicu povijesti. Barem za one zdrave, kojima je 14, 10 ili sedam dana samoizolacije koliko su u njoj morali biti zbog nužnog opreza tijekom ovoga pandemijskog doba bilo jako dugo razdoblje. Značilo je to da ne mogu zajedno s drugima sudjelovati u stjecanju znanja, druženju, školskim aktivnostima, u svemu.

Štoviše, od ponedjeljka će se samoizolacija za djecu potpuno ukinuti, a u statistiku će se unositi oni slučajevi koji se od uvođenja samotestiranja učenika pokažu pozitivnima i u konačnici potvrđenima na PCR testiranju. I ima nešto u tome - budući da statistika oboljele i samoizolirane djece posljednjih tjedana ionako nije usklađena - niti su epidemiolozi stizali sve na vrijeme poslati u izolaciju, niti su sva djeca sa simptomima i zaražena stigla na red za testiranje prije nego što su, srećom, i ozdravila.

Drugim riječima, ministar Fuchs usudio se napraviti ono što drugi ministri nisu - našao je model po kojem briše samoizolaciju za zdravu djecu, kojim osigurava kontinuitet fizičke nastave i po kojem se Hrvatsku svrstava na listu zemalja koje su u doba pandemije najmanje dana imale zatvorene sve škole.

Fuchs je, drugim riječima, platio da bi troškom kojim se kupuju testovi osigurao podučavanje djece u školi - onakvo kakvo obrazovanje treba i biti i onako kako djeci isključivo odgovara. I time je stavio točku na i. Jer sva problematika onih koji će ubuduće pratiti nastavu online jer moraju u samoizolaciju više nije problem sustava, škole, nastavnika i profesora. To je sada isključivi problem roditelja djece koja će i zdrava boraviti u samoizolaciji jer njihovi roditelji ne žele pristati na testiranje.

I to je njihovo pravo, kao što je i izostanak njihova djeteta iz škole njihova odgovornost. Dakle, priča o navodnoj diskriminaciji u školama zbog COVID-a time je završena. Možete se i ne morate testirati da biste išli u školu. A hoće li netko od roditelja varati i na rezultatima testova djece, pa se prijaviti da će testirati svoje dijete, ali test neće ni raspakirati sve dok mu dijete ne dobije simptome COVID-19? Pa naravno da hoće, živimo u Hrvatskoj. Samo to u sustavu nitko ne smije jasno reći.

Ono što mogu reći jest da to nije njihov problem jer opcija postoji. Ipak, ukidanje samoizolacije uz redovita testiranja može biti i naznaka da se u jednom sustavu pojavljuje mogućnost da bi COVID potvrde ipak mogle biti zamijenjene redovitim testiranjem i cijepljenjem. No o tome još ništa jasno nije rečeno. A neće još dugo ni biti rečeno jer kod nas sve pa i to zapinje u dvostrukim kriterijima i izmjenama COVID pravila.

Ostalo je još samo nešto urediti u sustavu, što je nužno nakon konačnog završetka pandemije. A to je novac, točnije 20 milijuna kuna koliko će se mjesečno izdvajati za testove učenika, a taj iznos trebao bi postati sastavni dio proračuna za obrazovanje. Sad ga trošimo na to da nam djeca idu u školu, a nakon pandemije ćemo ga trošiti na to da nam djeca uče u uređenim objektima, da rade s motiviranim nastavnicima koji su za svoj angažman adekvatno plaćeni. Oni koji doista rade.

Naime, prema svim dosadašnjim pravilima, propisima i zakonima, taj bi se “dodatni” novac mogao potrošiti na dodatno povećanje plaća nastavnika, profesora i učitelja, a ako bismo poželjeli taj novac ulagati u infrastrukturu, opremu, materijale, trebali bismo mijenjati propise. Ah, ako bismo...

Ključne riječi

Komentara 5

00
00a
14:56 12.02.2022.

Koji Spinovci,nigdje ne postoji preporuka za testiranje zdrave djece,škole nisu zdrastvene ustanove.Odbijte testiranje i skinite djeci maske.

RB
Rastu Brojke
15:28 12.02.2022.

Molim autoricu da mi ni pod razno ne spominje cijepljenje djece. Ni pod kakvim uvjetima ili okolnostima, ni pod dobrovoljnim niti obveznim. Tu nema mogućnosti nikakve rasprave.

DL
Dvanaest__legija
21:44 12.02.2022.

Pustite djecu da na miru, bez straha idu u školu! Za njih kovid predstavlja manju opasnost čak i od gripe, te im nikakvo testiranje nije potrebno! A cijepljenje djece koje se u članku spominje je potpuno perverzna ideja za koju netko treba sudski odgovarati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije