Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR OBRAZOVANJA

Fuchs otkrio koliko je nastavnika i učenika zaraženo virusom

Zagreb: Ministar Radovan Fuchs dolazi na sjednicu Vlade
Jurica Galoic/PIXSELL
14.10.2020.
u 14:36

Istaknuo je da je najmanje pozitivnih u vrtićkoj populaciji, dok je srednja škola ipak sklonija zarazi zbog veće izloženosti.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirajući stanje po školama i vrtića ustvrdio je da je situacija za sada dobra i da škole nisu postale izvor zaraze. 

– Još uvijek najveći broj škola radi po modelu A, gdje se nastava odvija licem u lice i tako je u 83,52 posto škola u Hrvatskoj, odnosno 1135 škola. Po modelu B, mješovitom modelu, radi 89 škola, odnosno 6,55 posto, a po kombinaciji modela A i B radi 2,5 posto. Sad se pojavljuje i kombinacija modela A i C, a C je ona gdje imamo zatvorene škole i kompletna nastava odvija se online. Po ovom kombiniranom modelu radi trenutačno 19 škola. Ova kombinacija A i C modela pojavljuje se u nekim gradovima u kojima imamo lošu epidemiološku situaciju. Tamo se model A primjenjuje od 1. do 4. razreda, a razredna nastava od 5. do 8. ide online – otkrio je ministar Fuchs, piše Dnevnik.hr.

Škole nisu izvor zaraze

Upitan o broju nastavnika i učenika u samoizolaciji kazao je sljedeće: – Trenutačno imamo 143 prosvjetna djelatnika koja su izvan škole, 33 ih je pozitivno, a ostali su u samoizolaciji. Kada govorimo o djeci i učenicima, imamo 4384 onih koji su izvan škole, od kojih je 294 učenika pozitivno, a ostali su u samoizolaciji. 

Istaknuo je da je najmanje pozitivnih u vrtićkoj populaciji, dok je srednja škola ipak sklonija zarazi zbog veće izloženosti.

– Radimo analizu da vidimo transmisiju unutar škola. Stanje je dobro. Uglavnom je zaraza izvana. No, imamo povećani broj, to je sigurno. Imamo povećani broj zaraženih građana pa se to odražava na povećani broj zaraženih u školama – izjavio je ministar i dodao: – I dalje ćemo nastaviti sa školama na ovaj način. Škole nisu postale izvor zaraze. To su uglavnom svadbe, okupljanja... I ako situacija bude ovakva, ovaj pristup bit će dobar. Još uvijek imamo više od 80 posto učenika u školama.

Ministar je kazao kako je bilo slučajeva u školama gdje su učenici odbijali nositi masku iz vlastitog bunta, no kaže kako su neke učenike instruirali roditelji da ne nose maske.

VIDEO: Velike gužve ispred Andrije Štampara zbog povećanog broja testiranja na koronavirus

Komentara 2

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
14:51 14.10.2020.

A kako je u političkoj školi u Kumrovcu? To je tamo gdje je išla beloglava Jaca.

MA
Marshal
14:49 14.10.2020.

Otkad su počele škole u Europi svugdje je buknula zaraza...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije