Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MORAMO BITI RACIONALNIJI'

Fuchs: Djeca se neće smrzavati u školama, ali mjere uštede se mogu raditi

Ministar Fuchs: Nastava kreće bez maski, mjera i kontrola
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
24.08.2022.
u 13:55

Rast cijena pogađa proračune jedinica lokalne samouprave pod čijom se ingerencijom škole nalaze, smatra Fuchs

Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da će se energija ubuduće morati racionalno koristiti, ali to ne znači da će se učenici smrzavati u školama. Vlada radi na različitim modelima kako da se osiguraju potrebna sredstva ne bi li škole i ostale obrazovne institucije funkcionirale u ovim posebnim okolnostima, obilježenim visokim rastom cijena energenata, rekao je Fuchs nakon sjednice vlade.

Rast cijena pogađa proračune jedinica lokalne samouprave pod čijom se ingerencijom škole nalaze, smatra Fuchs, koji dodaje da se učenici ne trebaju brinuti da će se preko njih provoditi mjere štednje.

„Jedinice lokalne samouprave ne mogu podnijeti ovaj enormni udar, ali isto tako djeci ne smije i ne može biti hladno. No, određene mjere uštede se mogu raditi te donijeti preporuke kako se ponašati”, rekao je resorni ministar.

Potom se nadovezao na izjavu gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka i zastupnika vladajuće većine, prema kojoj su lokalni proračuni pred velikim izazovom jer su cijene struje i plina u pojedinim slučajevima veće i do osam puta.

„Moramo naučiti racionalno koristiti energiju, no djeca sigurno neće dobiti prehladu u školama”, kazao je Fuchs.

Građanima je poručio da će trebati promijeniti neke dosadašnje navike.

„U vremenima blagostanja svi smo se 'ležerno' ponašali, da se tako izrazim, kad je u pitanje trošenje energija, klima bi radila cijeli dan, sva bi svjetla bila upaljena, itd.”

Bez obzira na posebne okolnosti koje su nas zatekle, ministar uvjerava da će školska godina početi bez on-line nastave i skraćenih satova kao što je to prošle godine bio slučaj.

Za školske ustanove uskoro će se raspisati natječaji iz programa energetske učinkovitosti, najavio je.

>> VIDEO Natočio gorivo u Orebiću pa ostao šokiran: 'Jedna topla ljudska priča o lokalnom baji koji suprotno odluci Vlade RH pljačka ljude'

Komentara 19

DU
Deleted user
14:35 24.08.2022.

Zašto se naglašava da se djeca neće smrzavati u školama? Nitko pa niti djeca se ne bi smjela smrzavati u 21. stoljeću niti doma niti u školama. Koliko je narod do sada osim za svoju stvarnu potrošnju, dodatno izdvajao za razna poboljšanja, novitete, vjetroelektrane i tko zna što sve ne. Kako sada odjednom takva nestašica? Ako je nestašica struje onda je nema dovoljno, napravi se ograničenje trošenja za sve redom, a pošto cijena struje raste u nebo, struje ima. Ima dovoljno i benzina i nafte pošto nisam čitala da neka firma ne radi, da nekome auto doma do daljnjega miruje itd. Ali, cijena je otišla u nebo. To što je poneki siroti čovjek smanjio svoju vlastitu potrošnju, to je zanemarivo za potrošnju u državi. Meni je sve to čudno. Sada je suša pa još ajde, ali ovdje se govori o budućnosti.

ST
stefj
14:52 24.08.2022.

Hm, pa Ribić je već najavio novu rudnu ucjena djecom, tko kaže da će ista uopće ići u školu?... Mada, kako funkcionira politika i gospodarski smjer kod nas, ne bih se čudio da se pogasi pola privrede da bi uhljebi, pardon, javni djelatnici imali...

Avatar utunelu
utunelu
15:07 24.08.2022.

27 hidroelektrana ima Hrvatska imamo i svoju proizvodnju plina nismo se mi jucer rodili pa da ne znamo cinjenice kako oni to misle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije