Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fuchs: Koeficijente treba korigirati, a to su obećali i Vlada i premijer

"Sada je situacija specifična zato što je došlo do toga da se u jednom trenutku 'odmaknula' osoba koja je trebala voditi čitave pregovore sa sindikatima, a to je ministrica", naglasio je Fuchs
21. studenoga 2019. u 22:28 3 komentara 522 prikaza
Radovan Fuchs
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koeficijente složenosti posla u obrazovanju treba korigirati, a to su obećali i Vlada i premijer Plenković, izjavio je u četvrtak premijerov savjetnik za obrazovanje Radovan Fuchs, istaknuvši kako se štrajk učitelja  mora riješiti pregovaranjem, te da on ne želi doći na mjesto resorne ministrice Divjak.

Andrej Plenković ispred prosvjednika Štrajk u školama Plenković: Ovakva situacija ima i predizborne konotacije. Divjak: Na njemu je odluka

Premijerov savjetnik za obrazovanje Fuchs gostovao je večeras u RTL-u Danas gdje je govorio o štrajku učitelja i poziciji ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja se, kako smatra, "odmaknula" od pregovora koje je trebala voditi. 

"Sada je situacija specifična zato što je došlo do toga da se u jednom trenutku 'odmaknula' osoba koja je trebala voditi čitave pregovore sa sindikatima, a to je ministrica", naglasio je Fuchs.

Na izravno novinarsko pitanje je li savjetovao premijera Andreja Plenkovića da zatraži ostavku resorne ministrice Divjak, Fuchs je rekao kako "nije na njemu da savjetuje premijera o ostavkama ministara". 

"Ne bih davao takve savjete, ni da smijeni ministricu, niti da ju ne smijeni", pojasnio je Fuchs, dodavši kako je to pitanje procjene premijera Plenkovića.

Gospodarska škola Buje U STRAHU OD OTKAZA U ovoj školi štrajka nema, ravnatelj tvrdi: 'Znali su kakvo je stanje u prosvjeti'

Jedina mogućnost revizija i recenzija ukupnih koeficijenata u svim službama

Potvrdio je da je imao informaciju da su premijer Plenković i ministrica Divjak danas poslijepodne sastali u Banskim dvorima, no ne zna detalje razgovara. Smatra da bi bilo dobro ako je resorna  ministrica ponudila neka učinkovita rješenja vezano za štrajk učitelja..

"U pregovorima sa sindikatima treba još jednom vidjeti koje su sve opcije moguće. Ali, mislim da je varijanta koju je ponudio premijer, s opcijom odnosno revizijom i recenzijom ukupnih koeficijenata u svim službama, jedina moguća kada govorimo o koeficijentima", naglasio je Fuchs.

Smatra kako se štrajk prosvjetara može okončati te da se, bez obzira na to što su se tijekom ove vlade, plaće učiteljima povećale gotovo 20 posto "može naći prostor za neke postotke i, ako bude postojala volja s jedne i druge strane, štrajk se može okončati".

Dodao je kako u razgovorima "svaki put stvar padne kada se traži izmjena koeficijenata koja se uređuje uredbom Vlade koja ne bi smjela biti predmet sindikalnoga pregovaranja". 

Blaženka Dvijak EMOTIVAN GOVOR Divjak o posvajanju kćeri: Bilo je teško prije 20 godina, a jednako je teško i danas

Dignitet učitelja ne čini samo materijalni status 

Fuchs je također rekao kako ne bi želio doći na mjesto ministrice Divjak. Upitan je li opcija sudska zabrana štrajka, odgovorio je da, koliko zna, ne postoji sudska zabrana štrajka, nego samo odluka o neplaćanju dana provedenih u štrajku od 15. studenoga nadalje. 

Poručio je da "štrajk, koji je vezan isključivo na vraćanje digniteta, kako to sindikati vole napominjati, učiteljima kroz korekciju koeficijenata, nije baš jedini i isključivi razlog nezadovoljstva učitelja". Smatra da se dignitet učiteljima može vratiti i tako da se ne odnosi samo na materijalni status, već i zabranom anonimnoga prijavljivanja nastavnika ili rješavanjem nezadovoljstva s dijelom provedbe "Škole za život". 

Ministrica Divjak upoznala premijera s mogućim rješenjima štrajka učitelja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je ranije večeras novinarima, nakon razgovora s premijerom  Plenkovićem, da je premijera upoznala s mogućim rješenjima štrajka učitelja, te je ustvrdila da je na premijeru odluka u kojemu će trenutku dalje reagirati.  

"Razgovarali smo o mogućim rješenjima i on je sada sa svime upoznat i na njemu je odluka u kojem će trenutku dalje reagirati", rekla je resorna ministrica po izlasku iz Banskih dvora. Nije htjela govoriti o detaljima ponuđenih rješenja dodavši kako "bi ipak pustila da premijer dalje komunicira".

Štrajk prosvjetnih radnika podupire 47 sindikata

Štrajk prosvjetnih radnika podržava 47 sindikata, s njima izražavaju radničku solidarnost, jer smatraju da javni obrazovni sektor treba biti jedan od prioriteta ove države te zato ne pristaju na daljnju diskriminaciju prosvjetnih radnika, izvijestio je u četvrtak navečer Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Sindikati potpisnici potpore štrajku prosvjetnih radnika pozivaju Vladu RH da pristupi pregovorima sa sindikatima u štrajku do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja.

Neopravdan pritisak na profesore, nastavnike i učitelje

"U trenutcima krize i mjera štednje prosvjetni sektor našao se među onima koji su najviše stegnuli remen, a obećano im je da će se sve što im je oduzeto vratiti kada ekonomska situacija u zemlji bude bolja", stoji u tekstu potpore sindikata koji smatraju da "u obrazovanje treba ulagati jer ono višestruko vraća sve što smo u njega uložili".

Sindikati smatraju da je "neopravdan pritisak koji se radi na profesore, učitelje i nastavnike s obzirom na ozbiljnost njihove društvene funkcije učitelja i odgojitelja naše djece".

Podsjećaju Vladu na obećanje "da će im se vratiti oduzeto kada ekonomska situacija u zemlji bude bolja", te poručuju prosvjetnim radnicima da nisu sami i da su sindikati koji im izražavaju potporu "spremni i na sindikalne akcije podrške i štrajk solidarnosti, jer smo zajedno jači - do ispunjenja zahtjeva".

Među 47 sindikata koji su izrazili potporu štrajku su - Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat novinara Hrvatske, Sindikat graditeljstva Hrvatske, Sindikat strojovođa Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Samostalni sindikat Hrvatske.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • Ze Roberto u:

    Da su normalni uvjeti, prvo , ova nikad ne bi bila ministrica, drugo, ova je izdanak titove komunističke škole... ne znam samo kako se osjeća kad uđe u crkvu a ne zna što je to Crkva.....

  • Franjoslav:

    Svaki peti Hrvat ide u crkvu. Onih 80% bi tebe trebali pitati mogu li ostati u HR.