Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigle kazne

Frizeri na udaru državnih inspektora: Čekam kaznu koju ne planiram platiti

Frizerka Vesna Toma
Foto: Branimir Bradarić
1/2
24.01.2023.
u 13:52

Božana Maul. koja je i predsjednica ceha frizera pri Obrtničkoj komori u Vukovaru, podsjeća kako nigdje države nije bilo kada je ona dizala kredit da pokrene i opremi salon i da je sve u njemu njihovih ruku djelo. Samim tim ne vidi razloga da se država miješa u njihove cijene.

S podizanjem cijena, koje je uslijedilo nakon uvođenja eura, državni inspektori izašli su na teren kako bi provjerili tko je podigao (ne)opravdano svoje cijene, a na udaru su se među prvima našli i frizeri s područja Vukovara i okolice. Proteklih dana inspektori su izašli na teren i već su uručena prva rješenja o obavljenom nadzoru poslije kojih će, kako kažu vlasnici frizerskih salona, uslijediti i novčane kazne. Frizerka Vesna Toma među onima je u čijem su salonu inspektori već bili i koja je dobila rješenje jer je svoje cijene podignula.

– To dizanje cijena bilo je minimalno, od nekoliko lipa do nekoliko kuna. Međutim, ja u periodu od 1. siječnja do 16. siječnja nisam ni radila baš kako ne bih bila u prekršaju. Ipak, kažu da jesam i sada čekam kaznu koju ne planiram platiti jer smatram da nisam kriva. Frizerski salon je uslužna djelatnost i moja je stvar hoću li ja raditi nešto za jedan cent ili 100 eura, a na građanima je da odluče gdje će na frizuru – kaže Toma.

Dodaje i kako sve svoje obveze prema državi plaća na vrijeme te da je prilikom svih nadzora u njenom salonu sve bilo u redu i bez ikakvih zamjerki. Sada poslije svega, jer želi raditi i naplatiti svoj rad, kriva je za što će, kako i sama kaže, vjerojatno platiti kaznu.

– Spremna sam na sve, ali ja tu kaznu platiti neću. Prvo neka vide koliko su sve druge cijene narasle, koliko su porasle cijene energenata i slično pa neka onda idu dalje. Izgleda da ne mogu ništa velikima, koji su i prouzročili sve ovo, pa udaraju po nama. Ja samo želim raditi i poslovati. Nitko ne kaže da ja za nekoliko mjeseci možda neću i smanjiti cijene, a možda ću biti prisiljena i da ih podignem – ističe Toma.

Državni inspektori u salonu Dalije Živić još nisu bili, ali ih očekuje svakako jer, kako kaže, doznali su da će ih sve redom obići ovih dana.

– Već su bili u nekima. Vjerojatno idu redom. I sama sam podignula cijene, ali ne zato što sam željela to nego jer sam morala. Pa boja za kosu je prije nekoliko mjeseci stajala 22 kune, a na kraju godine je 86 kuna. Normalno je da smo i mi morali podići cijene. I ja sam spremna na sve i vjerojatno ću dobiti neku kaznu, ali je ne planiram platiti jer nisam kriva. Mi smo uslužna djelatnost i nigdje u zakonu ne piše koja je cijena šišanja ili neke druge naše usluge – kaže Živić.

Isto smatra i Božana Maul koja je i predsjednica ceha frizera pri Obrtničkoj komori u Vukovaru. Podsjeća kako nigdje države nije bilo kada je ona dizala kredit da pokrene i opremi salon i da je sve u njemu njihovih ruku djelo. Samim tim ne vidi razloga da se država miješa u njihove cijene.

– Nije to bilo neko veliko dizanje cijena nego minimalno, na koje smo bili prisiljeni. Uz to, dovoljno je vidjeti koliko su sve druge cijene narasle tako da smo mi bili prisiljeni na to. Ako je netko i više digao svoje cijene, to je njegova stvar, a na građanima je da odluče hoće li ići k njima ili neće. Isto tako nikada cijena šišanja nije iznosila, primjera radi, 46,68 kuna, nego je ta cijena bila 40, 45 ili 50 kuna. Nikada nam država nije ni određivala kolika će cijena biti – kaže Maul.

Dodaje i da je u kontaktu s Hrvatskom obrtničkom komorom odakle su joj rekli da prenese ostalim frizerima da ne plaćaju kazne i da će velika većina njih pasti kasnije. Tvrdi da HOK stoji iza njih i da su joj rekli kako će državni inspektori obići sve salone.

– Poslije ovakvog stava države ljudi se osjećaju jadno i iskorišteno. Zaboravljaju da mi sve samo osiguravamo, da smo digli kredite da otvorimo salone, da nemamo plaćene godišnje odmore i bolovanja. Bolovanje nam je plaćeno tek poslije 42 dana bolovanja, ali pod uvjetom da i dalje plaćamo zdravstveno osiguranje, a kako da ga plaćam ako ne radim. Izgleda da su zaboravili da mi nismo državni službenici nego da smo uslužna djelatnost i privatnici. Želimo raditi i stvarati, a ne da idemo na posao s grčem u želucu i da očekujemo svaki trenutak da nam uđe neka inspekcija. Borit ćemo se dalje pa ćemo vidjeti što i kako. Međutim, već sada mnogi kažu da neće platiti kazne i da će zatvoriti svoje salone. Neki razmišljaju i da odsele u neku drugu državu – zaključila je Maul. 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Duksi
Duksi
15:10 24.01.2023.

Nije mi jasno,pa frizeri međusobno imaju razliku u cijenama za isti posao i do 300%, i što su se sada uhvatili za par desetaka centi ili par kn

BE
Beyonder
17:11 24.01.2023.

"Bankari će se potruditi da ostanemo u dugovima. Farmaceuti će se pobrinuti da ostanemo bolesni. Proizvođači oružja će se pobrinuti da ratujemo. Mediji će se pobrinuti da ne znamo istinu. Vlada je ta koja će sve to učiniti legalnim"

DU
Deleted user
14:04 24.01.2023.

bozana ide tu i kamata, pa kazna na kaznu . drzava ima vremena - ti bas i ne. znam iz vlastitog iskustva....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije