Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Znanstvenici još uvijek lome koplja oko uzroka smrti mladog virtuoza

Poljski stručnjaci su prije desetak godina doveli u pitanje je li Chopin doista umro od posljedica tuberkuloze.
27. studenoga 2017. u 08:25 1 komentara 1411 prikaza
Frederic Chopin
Foto: Thinkstock

Kad je jedan od najvećih svjetskih glazbenih virtuoza Frederic Chopin preminuo 1849., vjerovalo se da umro od čestog uzroka smrti u vrijeme romantizma - tuberkuloze, no znanstvenici oko toga još uvijek lome koplja. 

Rak prostate i rak testisa GRAWE Hrvatska d.d. Karcinom prostate 2. po učestalosti uzrok smrti kod muškaraca

Poljsko-francuski pijanist i skladatelj umro je mlad, s 39 godina, a poznato je i da je bolovao od tuberkuloze, pa se vjerovalo da je umro od njezinih komplikacija, preciznije od perikarditisa. Međutim, poljski stručnjaci su prije desetak godina to doveli u pitanje i objavili da je Chopin, kojemu je zdravlje uvijek bilo vrlo krhko, patio od cistične fibroze.

Frederic Chopin
1 / 5
Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba spola. Kirurški zahvat je osnovni oblik liječenja, a preventivnim testovima i pregledima može se otkriti u ranoj fazi, ali rijetko tko ide na preventivne preglede kako bi se utvrdila rizičnost za ovu bolest...

Cistična fibroza je nasljedna bolest koja ponajprije zahvaća probavni i dišni sustav, a karakteristično joj je začepljenje plućnih puteva abnormalno gustom sluzi. Bolesnici u prosjeku ne žive dulje od četrdesetak godina.

Poljski znanstvenici, prvi koji su koristili modernu tehnologiju u proučavanju Chopinova srca, koje se posljednjih 168 godina čuva u staklenki s tekućinom za koju se pretpostavlja da je konjak, vjeruju da su stigli korak bliže točnoj dijagnozi. "S velikom vjerojatnošću možemo reći da je u pitanju ipak tuberkuloza", rekao voditelj istraživanja Michal Witt, vrhunski stručnjak na području molekularne i kliničke genetike.

Pošto nisu smjeli otvoriti heremetički zatvorenu staklenku sa Chopinovim srcem, njegov se tim koristio fotografijama visoke rezolucije snimljenim izvana. "Lezije koje su jasno vidljive na osrčju Chopinova srca upućuju na tuberkulozu", rekao je Witt govoreći o vanjskoj srčanoj opni koja je tipično zahvaćena komplikacijama izazvanim tuberkulozom.

Chopin je na 1,70 metara visine težio samo 40 kilograma

No Witt priznaje i da je bez DNK testiranja nemoguće u potpunosti isključiti mogućnost cistične fibroze. Znanstvenici koji su iznijeli teoriju o mogućoj cističnoj fibrozi kao jedan od većih argumenata za nju navode Chopinovu kroničnu pothranjenost, koja je tipičan simptom bolesti. Chopin je na 1,70 metara visine težio samo 40 kilograma. Poljsko ministarstvo kulture godinama odbija zahtjeve da se provede DNK ispitivanje Chopinova srca strahujući kako bi ga takav postupak mogao trajno oštetiti.

"Ne možemo to sto posto dokazati, ali vjerojatnost da je u pitanju tuberkuloza mnogo je, mnogo veća od cistične fibroze", rekao je Witt. Bez genetskog testiranja, ne možemo biti ni posve sigurni da je srce stvarno Chopinovo, ali, kako ističe Witt, "nema nijednog razloga vjerovati da nije". Srce je jasno vidljivo, dobro očuvano, u "tekućini boje jantara". "To je vrlo vjerojatno konjak. Od Francuske revolucije konjak se u Francuskoj koristio za takve namjene", kaže Witt.

Chopinovo srce čuva se u zidu barokne crkve Svetog Križa u Varšavi. Time je ispoštovana njegova posljednja želja prije smrti u egzilu u Parizu 1849. godine. Ostatak njegova tijela pokopan je na pariškom groblju Pere Lachaise. Rođen u Zelazowoj Woli blizu Varšave 1810., Chopin je mnoga od svojih najpoznatijih djela skladao u Francuskoj, zemlji njegova oca, u kojoj je i sam završio 1831. nakon neuspjela poljskog ustanka protiv Ruskog Carstva. Pošto nije želio prihvatiti rusku putovnicu, više za života nije kročio u svoju i majčinu domovinu.

Pogledajte i video: 

Hrkanje oprez! Hrčete? Evo kakve to veze ima sa srcem Mozak Zaštita mozga Borba za zdravo srce pomaže i dobrom radu moždanih vijuga gripa IPAK NIJE INFLUENCA Otkriveno: Uzrok smrti djevojčica iz Splita nije gripa
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Deleted user:

    zar je moguće da netko na ovome uzima pare... od čega je netko (pa makar to bio i Chopin) umro prije 170 godina??? Nevjerojatno! Zar nemaju pametnija posla????