Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol nakon uspjeha

Što će biti s Alternativom za Njemačku, strankom koja želi zatvoriti granice?

Frauke Petry
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.09.2017.
u 20:29

Petry je po svojim idejama dosta bliska Angeli Merkel pa se već sada nagađa kako bi se mogla prikloniti njezinim zastupnicima u Bundestagu

Samo dan nakon povijesnog izbornog uspjeha Alternative za Njemačku (AfD), na konferenciji za novinare postalo je jasno kako će nesuglasice unutar stranke koje tinjaju već dulje vrijeme sada izaći na površinu. Predsjednica stranke Frauke Petry kazala je kako neće biti dio AfD-ova kluba zastupnika u Bundestagu te je napustila konferenciju.

S obzirom na to da je Petry bila i čelnica stranačkog ogranka u Saskoj, gdje je i osvojila svoj mandat, postavilo se pitanje njezina daljnjeg djelovanja koje na koji je jučer Frauke sama jučer dala odgovor poručivši kako napušta AfD. Njemački mediji Fraukeinu najavu napuštanja stranke označili su kao novi udarac za već poljuljani AfD, a nakon toga je uslijedio i dodatni šok. Izlazak iz stranke najavio je i njezin suprug Marcus Pretzell inače stranački čelnik u pokrajini Sjevernoj Rajni Westfaliji. Uz njih dvoje iste su korake najavili i njihovi najbliži suradnici visokopozicionirani članovi AfD-a Uwe Wurlitzer i Kirsten Muster.

Previše umjerena

Ovakav razvoj događaja dodatno je užario i onako vruću atmosferu u stranci koja je nakon slavlja u izbornoj noći dočekala jutro hladnog otrežnjenja i pucanja po šavovima. Iako vodstvo stranke na čelu s Alexandrom Gaulandom (78), i 38-godišnjom Alice Weidel pokušava umanjiti štetu nastalu raskolom u stranci, jasno je kako djelovanje AfD-a u Bundestagu neće biti onako snažno kako se to u prvi mah činilo.

Frauke Petry
1/5

Istovremeno ovakav razvoj događaja nije previše iznenadio poznavatelje prilika unutar samog AfD-a jer je marginalizacija Petry iz vrha stranke započela još u travnju uoči stranačke konvencije kada je najavila kako neće biti nositeljica liste za Bundestag. Pričalo se tada kako ju je istisnulo desno krilo stranke na čelu s Gaulandom i Weidel potpomognutih najžešćim Petrynim oponentom Björnom Höckeom.

Ono o čemu se sada najviše nagađa jest koji su sljedeći potezi Frauke Petry i njezina supruga te možebitnih drugih prebjega iz AfD-a. Hoće li osnovati vlastitu stranku ili će u Bundestagu djelovati neovisno. Pojavila su se i nagađanja kako bi se mogli prikloniti Angeli Merkel s obzirom na to da su od svih frakcija unutar AfD-a upravo Petry i njezini istomišljenici bili najbliži idejama stare i vjerojatno nove kancelarke. Za danas je najavljen i konstituirajući sastanak kluba zastupnika AfD-a u Bundestagu i to će biti najbolji pokazatelj koliko Petry ima pristalica.

Petry kao pristaša umjerenije struje AfD-a zasigurno ima istomišljenika, posebno nakon što se otvoreno usudila kritizirati vodstvo stranke da se umjereni članovi “na svim razinama diskriminiraju”. S njemačkom kancelarkom Petry ima nekoliko zajedničkih točaka, a jedna od njih je i činjenica da su obje rođene u Istočnoj Njemačkoj. Petry je rođena 1975. u Dresdenu, a nakon pada Berlinskog zida s obitelji se preselila na Zapad te je završila kemiju na sveučilištima u Njemačkoj i Engleskoj.

– Kemija živi još jedino za kuhinjskim stolom – kazala je jednom prilikom govoreći o ulasku u političke vode. I tu je bila blizu ulaska u CDU, no odustala je jer su, prema njezinim riječima, u stranci previše govorili, a premalo djelovali, pa se priključila AfD-u, čije je zaštitno lice bila sve do trenutka dok nije počela prigovarati kako se vrata stranke zatvaraju modernoj generaciji Nijemaca.

S partnericom u Švicarskoj

S druge strane Gauland i Weidel najavljuju snažno oporbeno djelovanje u parlamentu bez obzira na osipanje broja zastupnika, no bit će posebno zanimljivo vidjeti kako će Alice Weidel braniti antiuseljeničku, antiislamističku te djelomično antihomoseksualnu politiku AfD-a na temelju koje su ušli u Bundestag. Naime, dok Gauland po svojem habitusu bez ikakve sumnje spada u konzervativno desnu stranku kakav AfD jest, Weidel se tu gotovo ni po čemu ne uklapa.

Ta ekonomistica koja je tijekom karijere, među ostalim, radila u Goldman Sachsu, kao i u mesnoj industriji školskog kolege, deklarirana je lezbijka koja živi u partnerstvu sa Sarah Bossard, imigranticom iz Šri Lanke, s kojom zajedno odgaja dvoje djece, sinove vrtićke dobi. Ovakav životni stil teško se može poistovjetiti s programom stranke koja obitelj jasno definira kao “zajednicu oca, majke i djece”.

Bossard je rođena na Šri Lanki, no posvojila ju je švicarska obitelj iz grada Biela, većinski lijevo orijentiranog i s najvećim udjelom muslimanskog stanovništva u Švicarskoj, gdje i danas živi, zajedno s Weidel, koja je samo formalno prijavila boravište u njemačkom gradu Überlingen. Zanimljivo je i kako je Weidel pristupila AfD-u 2013. u trenutku dok je glavna platforma stranke bila borba protiv eura, no s vremenom se prilagodila političkim ciljevima ove desne stranke i gorljivo ih propagirala.

Jednako je zanimljivo kako joj nitko iz redova AfD-a dosad nije prigovorio zbog homoseksualnosti iako dio članova stranke javno priznaje kako za njih njezin način života nije normalan. Weidel pak tvrdi kako je nužno odvojiti privatni život od političkog djelovanja te kako je odnos AfD-a prema islamizaciji Njemačke, borba protiv eura i jačanje državnih granica i kontrola migranata potpuno u skladu s njezinim stavovima. No bilo bi zanimljivo čuti što pak njezina životna partnerica misli o tome.

Glasali za AfD da se Merkel probudi

AfD zagorčao je život kancelarki Merkel preotevši joj 1,1 milijun birača (od ukupno šest milijuna) i tako postao treća snaga u Bundestagu. Zbog toga i SPD napušta veliku koaliciju pa Merkel ostaje na mukama kako stvoriti vladu za svoj kancelarski mandat s liberalima i Zelenima, koji su svjetonazorski daleko od demokršćana.

– Nikad nisam bila desničarka, no strahujem zbog izbjegličke politike, a politčare to ne zanima. Navečer se ne vozim javnim prijevozom jer ima previše incidenata. Tim ljudima koji su došli nije jasno rečeno kako se ovdje trebaju ponašati. Nisam više sigurna da naša policija može kontrolirati to nasilje. Zbog nesigurnosti, glasala sam za AfD – kaže za Focus Manuela Wieczorek.

– Lako mi je objasniti zašto sam glasao za AfD. Bijelac sam, Nijemac i zaposlen. Trenutačno u Njemačkoj vidim samo jednu stranku koja ozbiljno shvaća moje probleme i brige. AfD manje vidim kao rješenje problema, više kao sredstvo koje će druge stranke pokrenuti da shvate koji su moji interesi – komentira Toni Nehren.

– Glasala sam za AfD jer je to jedini način da probudim stare stranke CDU i SPD. I da pokažem da ne podržavam politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama – svoje razloge navodi Petra Leonhard.

– U Njemačkoj bi na prvome mjestu trebali biti Nijemci, zatim pitanje sigurnosti Njemačke te potom njemački interesi. Tek tada slijede EU i druge teme. Ne želim mijenjati svoj njemački identitet. Ne treba mijenjati i integrirati Nijemce, nego one koji k nama dolaze. Čim se situacija u njihovim zemljama smiri, izbjeglice bi trebalo ondje vratiti. Ne smije se davati azil ekonomskim migrantima – kaže Silvia Kleckhoefel.

– Želim i dalje hodati u kožnatim hlačama i mahati njemačkom zastavom a da me mediji odmah ne proglase desnim radikalom – kaže Bernhard W. (A. Mandir)

AfD program u 10 točaka

1. Migranti/izbjeglice

Zatvoriti granice! Zaustaviti nove migracije, rigorozno protjerivati sve koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj. Uskratiti svima azil koji su došli bez dokumenata. Zabraniti burku i minarete. Djeca migranata ne smiju imati njemačku putovnicu.

2. Unutarnja sigurnost

Dostupnije dozvole za posjedovanje oružja. Zaposliti nove policajce. Ući u bitku s useljeničkim kriminalcima - lakše protjerivanje i pri manjim kaznenim djelima. Ciljane mjere protiv islamističkog terora. Vratiti vojnu obvezu.

3. Mirovine

Bezuvjetna mirovina nakon 45 godina staža. Umirovljenike osloboditi socijalnih davanja. Razdoblje obrazovanja priznati u staž. Novac namijenjen za migrante i njihovu integraciju preusmjeriti u mirovinske fondove.

4. Obitelj

Protiv smanjenja populacije naših predaka nužno je uvesti nacionalnu demografsku politiku. Puno više novca iz proračuna za obitelji s djecom. Uvesti kredite za početak braka. Umjesto pobačaja posvajanje djece.

5. Porezi

Srezati PDV s 19 na 12 posto. Ukinuti porez na nasljeđivanje, spriječiti uvođenje poreza na imovinu.

Manje oporezivanje plaća.

6. Rad i socijala

Plaćene radne akcije za nezaposlene. Više novca za dugotrajno nezaposlene. Ograničiti broj unajmljenih radnika u tvornicama na najviše 15 posto.

7. Obrazovanje

Plaćati roditeljima koji djecu odgajaju u vlastitu domu jer nema mjesta u vrtićima. Vratiti stari obrazovni sustav prema sposobnostima – posebna/realna škola, gimnazija. Vratiti se diplomskom, magistarskom studiju. Izbaciti islam iz nastave.

8. Zdravstvo i njega starijih

Poticati skrb starijih u obitelji (izjednačiti je s profesionalnom djelatnošću). Članovima obitelji turskih radnika, ne žive li u Njemačkoj, ukinuti osiguranje. Poticati alternativne metode liječenja.

9. Okoliš i klima

AfD smatra da čovjek nije kriv za klimatske promjene. Najavljuje ukidanje zona u Njemačkoj gdje se zakonski štiti okoliš. Zadržati ugljen kao energent i ukinuti subvencije za vjetroelektrane jer ugrožavaju ljude i ptice.

10. Europa

EU je na putu u propast, smatra AfD. EU reformirati kao zajednicu jakih nacionalnih država koje će vratiti svoj identitet. U suprotnom, izlazak iz EU i povratak njemačkoj marki. Ukinuti sankcije Rusiji. (am)

Komentara 28

GO
goran2hr
22:03 26.09.2017.

Za AfD program bih rado glasao, kada bi nam ga koja stranka ponudila. Nema tu ništa loše.

FU
furest
21:40 26.09.2017.

a nigdje se tu ne spomije sudski progon angele kao jedna od prvih tocaka programa ,znaci clanak je narucen

NI
Nikomah95
21:47 26.09.2017.

Svatko ima cijenu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije