Naslovnica Vijesti Svijet

Raskol nakon uspjeha: Petry naprasno napustila konferenciju...

"Nakon duga razmišljanja odlučila sam u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba AfD-a", rekla je supredsjednica AfD-a Frauke Petry.
25. rujna 2017. u 12:25 14 komentara 2278 prikaza
Frauke Petry
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Duboki unutarstranački sukobi potresli su Alternativu za Njemačku, dan pošto je ta stranka krajnje desnice izabrana u parlament te je supredsjednica Frauke Petry najavila da u novom sazivu Bundestaga neće ući u zastupnički klub AfD-a.

Merkel i Macron svako malo kažu da terorizam neće proći, a terorizam prolazi Tijesna pobjeda Njemački izbori mogli bi uzdrmati planove Merkel i Macrona za Europu

"Nakon duga razmišljanja odlučila sam u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba AfD-a", rekla je supredsjednica AfD-a Frauke Petry pošto je naprasno napustila konferenciju za tisak čelništva stranke. Objasnila je da se želi zauzimati za "konzervativnu i realnu politiku".

Sukob traje već mjesecima

Petry je prije toga u jutarnjem programu javnog servisa ZDF žestoko kritizirala neke istupe stranačkih tvrdolinijaša poput Alexandra Gaulanda koji je odmah nakon izbora najavio da će Angeli Merkel "biti za petama". Petry može samostalno djelovati kao zastupnica jer je u Bundestag izabrana izravno, a ne preko stranačke liste.

Angela Merkel Izbori u Njemačkoj 'U Bundestagu sam 12 godina, ali nikad ovo nisam doživio'

Sukob između Petry i nekih čelnika stranke oko političkih smjernica traje već mjesecima. Petry zastupa umjerenije krilo koje AfD-a želi izgraditi kao građansku konzervativnu stranku. Drugo krilo, na čijem čelu stoji Gauland, stranku diskreditira relativiziranjem prošlosti, a posebice razdoblja nacionalsocijalizma, smatra Petry.

 

Gauland je nedavno izjavio da Njemačka može biti ponosna na "učinke" vojnika Wehrmachta. Na izborima za 19. saziv Bundestaga AfD je osvojio 13 posto glasova i postao treća po snazi politička stranka u zemlji i prva desno populistička stranka koja će nakon Drugog svjetskog rata ući u njemački parlament.

Stranački tematski park Prošetajte izbornim programom CDU-a Izbori u Njemačkoj Izbori u Njemačkoj Merkel proglasila pobjedu: 'Želim pridobiti glasače AfD-a' Ostarjeti uz Merkel Njemačka kroz jednu sliku: 'Pripajanje Zapadne Hercegovine Hrvatskoj'
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

 • netkonitko:

  Neka se učlani kod Merkelice i tamo glumata "desni centar" iliti drveno željezo...

 • Avatar southman
  southman:

  LGTB pripadnica, ubačena kao kukavičje jaje u AfD !

 • zlatan456:

  Glavno da si ti svoj dio obavila kad je trebalo.