Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Jamajka koaliciji tri različita svjetonazora

Ključne točke programa CDU/CSU, FDP i Zelenih pokazuju da će Merkel teško sastaviti novu vladu
26. rujna 2017. u 14:04 9 komentara 530 prikaza
Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon debakla na izborima, socijaldemokrat Martin Schulz kaže da mu je dosta velike koalicije s demokršćanima te odlazi u oporbu biti žestoki kritičar Merkel i AfD-a. A nova njemačka vlada može se formirati samo u crno-žuto-zelenoj Jamajka koaliciji, nazvanoj po boji zastave Jamajke, crnog – konzervativnog CDU/CSU-a, žutog – liberalnog FDP-a i zelene – ljevičarske stranke Zeleni. Međutim, uvid u njihov predizborni program pokazuje da čelnike te tri političke opcije očekuju teški pregovori jer su im svjetonazorske razlike toliko velike da će teško postići kompromis nužan za koalicijsku vladu.

Donosimo što CDU/CSU, FDP i Zeleni misle o pet ključnih tema u koalicijskim pregovorima. Merkel je najavila da će pregovori potrajati najmanje do Božića.

Izbori u Njemačkoj Antonio Mandir 5 poteza za kancelarku da radikali ne preuzmu Bundestag

Migranti/izbjeglice

CDU/CSU - Pametno upravljati imigracijom pomoću Zakona o useljavanju potrebne radne snage. Dopustiti ulaz proganjanima. Raskol između CDU-a i CSU-a – CSU želi gornju granicu za 200.000 zahtjeva za azil godišnje, što CDU odbacuje jer nije u skladu s ustavom. Držati se dogovora s Turskom o zadržavanju izbjeglica.

FDP - Useljenike “uvoziti” po potrebi ekonomije. Svi koji žele azil moraju zahtjeve predati u hot-spotovima. One države u EU koje ne žele izbjeglice, to će morati platiti. Držati se dogovora o prihvatnim centrima u Turskoj.

Zeleni - Uspostaviti sigurne i legalne putove prema Njemačkoj i omogućiti obiteljima onih koji su već dobili azil da dođu u Njemačku. Raskinuti dogovor s Turskom o zadržavanju izbjeglica u nehumanim uvjetima.

Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz
1 / 40
Izbori u Njemačkoj

Unutarnja sigurnost

CDU/CSU - Zaposliti 15.000 novih policajaca, više videonadzora. Veća suradnja policije i tajnih službi, zajedničke vježbe vojske i policije. Digitalno prepoznavanje lica. CSU traži i “nanogvice” za praćenje svih potencijalnih osoba.

FDP - Veća i bolje opremljena policija. Odbacuju više videonadzora i pohranjivanja svih podataka (poput onih o putnicima u zrakoplovima). Potencijalne teroriste puno bolje nadzirati i kontrolirati.

Zeleni - Protiv pohranjivanja podataka i digitalnog prepoznavanja lica i online nadzora ljudi. Protiv korištenja vojske u unutarnjim stvarima. Veći nadzor države prema tajnim službama i potencijalnim teroristima.

Angela Merkel Izbori u Njemačkoj Hoće li euro slabiti nakon neuvjerljive pobjede Angele Merkel?

Rad i socijala

CDU/CSU- Fleksibilnije radno vrijeme i pravo na rad s nepunim radnim vremenom i na određeno vrijeme. Okretanje prema poslovima iz sektora digitalizacije, biotehnologije, okoliša, zdravstva. Potpuna zaposlenost do 2025.

FDP - Rad treba postati fleksibilniji, zadržati nepuno radno vrijeme i rad na određeno. Protiv zakonom propisane minimalne nadnice.

Zeleni - Ukinuti rad na određeno vrijeme. Ljude sa skraćenim radnim vremenom prebaciti u puno radno vrijeme. Minimalnu nadnicu povećati i uvesti u sve sektore.

Okoliš/klima

CDU/CSU - Nastaviti raditi na smanjenju klimatskih promjena subvencionirajući obnovljive izvore energije. Ugljen, naftu i plin zamijeniti čistijim energijama, ali tek dugoročno.

FDP - Smanjiti ekspanziju vjetroelektrana. Ukinuti europski program subvencioniranja obnovljivih izvora energije. Cilj je učinkovita i sigurna opskrba energijom.

Zeleni - Odbaciti dizelaše i benzince do 2030. Potpuno odbaciti ugljen za proizvodnju struje - stopostotna ekološka struja. Sve države EU moraju do 2050. smanjiti emisije CO2 za 95 posto u odnosu na 1990.

Josip Juratović Josip Juratović Čudo njemačke politike: Iseljeniku iz Koprivnice četvrti mandat u Bundestagu

Europa

CDU/CSU- Pojačati “motor EU” kroz suradnju s Francuskom. Nastaviti žestokom linijom protiv Turske zbog Erdogana i V. Britanije zbog Brexita. Bolje čuvati granicu EU, pojačati suradnju svih država u obrani od terora i u raspodjeli izbjeglica. Zajednički ministar financija eurozone. CDU: nastaviti sankcije prema Rusiji zbog Krima. CSU: ukinuti sankcije Rusiji. Ugovori o slobodnoj trgovini sa SAD-om (TTiP) i Kanadom (CETA) donose korist Europi.

FDP- Europa u više brzina. Bolje čuvati vanjske granice EU, smanjiti Europsku komisiju. Uvesti “državno” odvjetništvo EU i “obrambenu EU”. protiv zajedničkog ministra financija eurozone. Lagano krenuti u ukidanje sankcija Rusiji jer to šteti ekonomiji EU. Slobodna trgovina ne smije biti upitna.

Zeleni -“Više Europe, a manje oružja”, njihov je moto. EU reformirati ekološki, digitalno i ekonomski smanjenjem nezaposlenosti. Protiv svih ugovora o slobodnoj trgovini, TTiP, CETA...

Iz ovoga kratkog pregleda, očite su velike razlike između ove tri opcije. Jamajka koalicija već postoji u jednoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, no savezna razina je nešto puno iznad toga.

Frauke Petry Potres u AFD-u Raskol nakon uspjeha: Petry naprasno napustila konferenciju... Merkel i Macron svako malo kažu da terorizam neće proći, a terorizam prolazi Tijesna pobjeda Njemački izbori mogli bi uzdrmati planove Merkel i Macrona za Europu Angela Merkel Izbori u Njemačkoj 'U Bundestagu sam 12 godina, ali nikad ovo nisam doživio'
VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna