Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josipović – hollande

Francuzima više nećemo biti crna ovca s Balkana

'21.12.2011., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic odrzao je primanje u prigodi bozicnih i novogodisnjih blagdana u Koncernoj dvorani Vatroslava Lisinskog.  Photo: Jurica Galoic/PIXSE
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/3
13.09.2012.
u 15:30

Hrvatski i francuski predsjednik susrest će se 9. listopada u Parizu. Ocjene da Francuzi više vole neke druge zemlje s Balkana vjerojatno su već stvar prošlosti i bivših predsjednika

Susret između hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i novog francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, koji je najavljen za 9. listopada, dogovoren je još u svibnju, nakon što je Hollande 6. svibnja pobijedio Nicolasa Sarkozyja na izborima. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović čestitao je francuskom kolegi telefonski i u tom je razgovoru dogovoreno da se uskoro susretnu. Festival Hrvatske u Francuskoj, koji počinje u listopadu, iskorišten je kao prava prilika za prvi susret dvojice predsjednika koji potječu iz sličnih socijaldemokratskih političkih opcija.

Zajedno na izložbi

Dvojica predsjednika zajedno će otvoriti izložbu “Srednjovjekovna hrvatska umjetnička baština”, izložbu kojom počinje Festival Hrvatske u Francuskoj. Predsjednik Josipović iako sam, za razliku od francuskog kolege, nema operativnih ovlasti, podržava ideju koju je, nakon dugog inzistiranja dvojca Sarkozy – Merkel isključivo na štednji, promovirao Hollande. Predsjednik Hollande zastupa stav kako štednja nije dovoljna za slamanje krize, da su najvažnije mjere kojima će se potaknuti rast gospodarstva. I neki drugi stavovi dvojice predsjednika vrlo su slični.

Najvažniji susret

Razgovor u Elizejskoj palači bit će, po svemu sudeći, najvažniji međunarodni susret u programu hrvatskoj predsjednika ove godine, a prethodit će mu, 17. rujna, i posjet Parizu hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Sve to, uz činjenicu da je Hrvatska jedina zemlja izvan Europske unije koja u Parizu priređuje veliku manifestaciju kojom će se hrvatska kultura predstaviti Francuskoj, pokazuje kako su ocjene da Francuzi više vole neke druge zemlje s Balkana od Hrvatske, da smo crna ovca Balkana, vjerojatno već stvar prošlosti i stvar nekih bivših predsjednika, poput Françoisa Mitterranda. Francusko-hrvatski odnosi ovim će susretima doći u novu fazu, a očekuje se da bi Francuska mogla do kraja godine provesti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Komentara 15

AS
ante_slavonac
15:42 13.09.2012.

svaki komentar vezan uz ovog tipa je suvišan

OB
-obrisani-
15:46 13.09.2012.

Za crvene če Hrvati uvijek biti crni, a srpski zločinci - crveni

Avatar Vrijeme
Vrijeme
15:45 13.09.2012.

Bravo gospodine predsjednice,.....konacno malo prave diplomacije. Zasluzuje to ovaj narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije