Naslovnica Vijesti Svijet

Francuski tjednik objavio karikaturu proroka Muhameda

To će šokirati one koji žele biti šokirani – poručio je bezbrižno urednik, ističući da ovo ne smatra provokacijom.
18. rujna 2012. u 23:47 230 komentara 1541 prikaza
hebdo, karikatura
Foto: AFP/PIXSELL

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u petak će biti gotovo paralizirano, a diplomatske aktivnosti jedne od svjetskih velesila svedene na najmanju moguću mjeru. Razlog je, naime, satirički list koji nije veći ili deblji od kataloga nekog trgovačkog lanca.

Pariški tjednik Charlie Hebdo tiskao je jučer svoj novi broj na samo 16 stranica u kojemu su namjerno objavljene četiri karikature koje prikazuju muslimanskog proroka Muhameda. Crteži su objavljeni kao svojevrstan odgovor na nasilje koje se diljem muslimanskog svijeta razbuktalo protiv SAD zbog objave filma “Nevinost muslimana”.

Prorok kao Brigitte Bardot

Na naslovnici je jučerašnjeg broja musliman u invalidskim kolicima kojega gura ortodoksni Židov, a na posljednjoj strani prikazan je goli prorok Muhamed koji leži u istoj pozi u kojoj je Brigitte Bardot ležala u jednom od svojih filmova. Čim su novine došle na kioske, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius naložio je da se u petak zatvore sva francuska veleposlanstva, škole, kulturni centri i konzularna predstavništva u dvadesetak zemalja svijeta gdje muslimani čine većinu te gdje se može očekivati nasilje.

Petak je, naime, posebno kritičan dan jer prosvjedi obično izbijaju nakon podnevne molitve. Francuska vlada još je u utorak molila uredništvo lista da ne provocira nepotrebno muslimane i ne dolijeva ulje u vatru, no opcija odustajanja od karikature za uredništvo lista bila je apsolutno neprihvatljiva.

– Sloboda tiska nije provokativna i to je osnova našeg društva. Ne tražim od muslimana da čitaju naše novine, kao što ni ja ne idem u džamiju kako bi slušao one koji propagiraju sve ono što je u suprotnosti s mojim vjerovanjima – ustvrdio je urednik lista, satiričar poznat pod imenom Chabd.

To nije prvi put da Charlie Hebdo objavljuje karikature Muhameda, zbog čega im je prije godinu dana, u rujnu 2011., bila spaljena redakcija.

Demonstracija nema

Pred zgradu Charlie Hebdoa poslani su i specijalci kako bi se spriječio napad, a oglasio se i francuski premijer Jean-Marc Ayrault stavši na stranu satiričara.

– Francuska je zemlja u kojoj je sloboda izražavanja zajamčena. Onaj tko ima problema s karikaturama koje objavi Charlie Hebdo, neka podnese tužbu, ali nasilnih demonstracija neće biti – kaže Ayrault.

>>Egipatski imam: Pobijte sve one koji imaju veze s filmom!

 

>>'Nevinost muslimana' – film koji namjerno napada islam

>>Zbog filma o Muhamedu Egipćani napali veleposlanstvo SAD-a

 

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • zalosna-sova:

  3/4 svijeta,još uvijek živi u kamenom dobu,i daju se manipulirati ko šahovske figure.

 • Avatar Zag
  Zag:

  ...francuski sud zabranio daljnju objavu golišavih fotografija Kate Middleton, supruge princa Williama i vojvotkinje od Cambridgea - ali zajebancija s Muhamedom je sasvim u redu i pokuša li netko ishoditi sudsku zabranu objavljivanja karikatura odmah će ga napasti da ugrožava ... prikaži još! demokratska prava...

 • natürlich:

  sad će dodati i patku u kriku