Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo Arnaud Beltrame

Policajac koji se žrtvovao da bi spasio živote talaca

Arnaud Beltrame
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
24.03.2018.
u 18:56

Arnaud Beltrame cijelo je vrijeme imao otvorenu liniju na mobitelu pa su specijalci znali kada trebaju djelovati i usmrtiti napadača

Uzmi mene, pusti taoce. Ja sam policajac, oni su obični ljudi. Više će te slaviti ubiješ li policajca nego običnu ženu – kazao je potpukovnik policije Arnaud Beltrame teroristu Redouanu Lakdimu, koji je uzeo taoce u supermarketu tražeći oslobođenje Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog od terorista koji su u studenom 2015. izveli terorističke napade u Parizu, pri čemu je poginulo 130 ljudi

Uvijek pomagao mlađima

Abdeslam je proveo četiri mjeseca u bijegu, a u ožujku 2016. uhićen je u četvrti Molenbeek u Bruxellesu te je izručen Francuskoj. Herojski čin 45-godišnjeg potpukovnika policije Arnauda Beltramea kojim je pokazao izvanrednu hrabrost tijekom talačke krize u Trèbesu, na jugu Francuske, predajući se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca, scena je kakva se može vidjeti samo u filmovima.

Cijeli se svijet danas divi hrabrosti i odlučnosti čovjeka koji je dao svoj život kako bi spasio živote drugih. Društvene mreže preplavljene su dirljivim porukama i zahvalama čovjeku koji se nije dvoumio dati svoj život kako bi spasio druge. Ono što je zanimljivo, takve poruke podrške obitelji policajca i divljenje njegovom nesebičnom i herojskom činu obilaze i gotovo cijeli arapsko-islamski svijet. Terorist je policajca dvaput pogodio iz vatrenog oružja i zadao mu je više smrtonosnih udaraca nožem.

 

“Arnaud Beltrame spasio je živote i služi na čast našoj vojsci i našoj zemlji”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron odajući priznanje za “hrabrost” tom policajcu. Zahvaljujući hrabrosti, ali i snalažljivosti policajca u tom trenutku, spriječena je veća tragedija.
Naime, policajac Arnaud Beltrame je ostavio svoj telefon otvoren na stolu i, kada se čula pucnjeva, GIGN (elitna postrojba redarstvenih snaga) intervenirala je i ustrijelila napadača koji je tvrdio da pripada teroristima Islamske države. Potpukovnik policije Arnaud Beltrame bio je oženjen i bez djece. U prosincu 2017. sudjelovao je u vježbi u kojoj se simuliralo masovno ubojstvo u supermarketu na tom području. Redarstvene snage redovito izvode takve vježbe kako bi bile spremnije za intervenciju u slučaju napada. Prijatelji policajca opisuju ga kao skromnog i plemenitog čovjeka uvijek spremnog pomoći, a najviše mladim policajcima savjetujući ih o ponašanju u kriznim situacijama.

Dvadesetšestogodišnji Marokanac Redouane Lakdim, koji je ušao u supermarket u Trèbesu, gradiću u blizini Montpelliera, te uzeo taoce, prije dolaska u Trèbes, u Carcassonneu, gradu udaljen 20 minuta vožnje, oteo je vozilo pri čemu je ustrijelio jednu osobu u automobilu te pogodio u rame policajca koji je trčao s kolegama. Slučajno ili ne, napad je izveo na godišnjicu terorističkog napada u Bruxellesu 2016. godine.

Radikaliziran na internetu

Lakdim je bio u zatvoru 2016. godine zbog sitnog kriminala i krađe. Njegovi prijatelji i poznanici kažu kako se radikalizirao preko društvene mreže. Islamističko glasilo Amag objavilo je kako je to napad u čast herojima i mučenicima koji su izveli teroristički napad u Bruxellesu u kojem su poginule 32 osobe, ranjeno 300 ljudi, čime su temelji Europske unije i njenih vrijednosti bili uzdrmani. Redouane Lakdim živio je s majkom i dvije sestre koje su dovedene u trenutku napada kako bi ga nagovorile da pusti taoce. Susjedi za njega kažu kako nikada nije pokazivao neprijateljstvo, već je uvijek bio ljubazan i pozdravljao. Zadnji puta viđen je u petak ujutro kada je svoju najmlađu sestru odveo u školu. Francuzi su opet na nogama i strahuju od mogućih novih napada. Francuska, koja je 1. studenog 2017. ukinula izvanredno stanje, dvije godine nakon što su teroristi ubili 130 ljudi u Parizu ponovno razmišlja o njegovu uvođenju..

Komentara 6

KA
KaraMarko
10:23 24.03.2018.

A kazu balkan nestabilan...

Avatar superhik74
superhik74
11:45 24.03.2018.

Vjerojatno ga je ubio "umjereni oporbenjak" koje Francuska podrzava u Siriji. Brzo treba hitno optuziti Putina i Rusiju za to, vjerujem da ce se naci (izmisliti) nekakav nacin da se to poveze s Putinom.

DU
Deleted user
12:57 24.03.2018.

I zato me zaboli. zar to nije umjerena opozicija. nek mu sad charlie hebdo napravi karikaturu, ko sto su pravili rusima kad im se srusio avion.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije