Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA REVOLUCIJA

Francuska slavi nacionalni praznik, Dan pada Bastilje

Pad Bastilje
Reuters/Pixsell
14.07.2018.
u 15:05

Tisuće znatiželjnika, među kojima su brojni turisti, pratilo je defile francuskih oružanih snaga dan uoči finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji gdje će se sučeliti momčadi Francuske i Hrvatske, ističu agencije.

Francuska je u subotu na pariškoj aveniji Champs-Elysee tradicionalnom vojnom paradom slavila svoj nacionalni praznik, poznat i kao Dan Bastilje, a ove godine su kao počasni gosti šefa države Emanuella Macrona pozvani singapurski premijer Hsien Loong i japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono.

Tisuće znatiželjnika, među kojima su brojni turisti, pratilo je defile francuskih oružanih snaga dan uoči finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji gdje će se sučeliti momčadi Francuske i Hrvatske, ističu agencije. Predsjednik Macron iz vojnog je vozila stojeći pozdravljao mnoštvo, u pratnji policajaca na motorima, dok je na čelu bila konjica. Ovo je njegova druga parada povodom praznika 14.  srpnja na najpoznatijoj pariškoj aveniji.

Na dvosatnoj paradi sudjelovalo je oko 4200 vojnika, 220 vozila i oko 100 zrakoplova, uz sudjelovanje japanskih i singapurskih vojnika.

No, na paradi su se potkrale i dvije nezgode. U jednoj su se ispred počasnih gostiju sudarila dva motora, a u drugoj je zrakoplov Alphajet iz akrobatske jedinice francuskog ratnog zrakoplovstva ispustio pogrešnu boju za francusku zastavu tijekom formacijskog leta te je tako je umjesto plave boje ispuštena crvena.

Francuska je zbog svečanosti za Dan Bastilje i finala Svjetskog kupa u nogometu angažirala 110.000 pripadnika vojno-policijskih snaga koji brinu o sigurnosti. Očekuje se da će u Pariz na gledanje finala pohrliti na stotine tisuća ljudi. Prije dvije godine je u Nici na proslavi Dana Bastilje 31-godišnji islamist Mohamed Lahouaiej-Bouhlel tuniskog podrijetla izvršio teroristički napad u kojem je ubio 84 osobe. On se teškim kamionom zabio u mnoštvo ljudi na Engleskoj šetnici, najpopularnijoj u Nici.

Komentara 9

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
00:28 15.07.2018.

A ne slave dane kad su kolilonozirali Afriku.Bas smjesno. Otimanje prirodnih resursa,silovanja domicilnog stanovnistva,masovna ubojstva itd.Vraca koka stoje pozobala.Proroda je 100 puta mocnija od Posejdona,Zeusa,Isusa,Alaha itd ima tih bogova oko 600., mislim bilo ih je ali su pomrli. A priroda zivi.

SO
Somelier
15:14 14.07.2018.

Sutra "Bastilija" pada.

LU
lucio2
15:10 14.07.2018.

Dobre želje povodom praznika, ali ne i sutrašnje tekme!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije