Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv fundamentalizma

Macron želi integrirati radikalne muslimane, stiže 'francuski islam'

Muslimani mole
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.07.2018.
u 07:03

Francuska je još jedna zemlja koja je počela obračun s radikalnim islamom, a to su dosad već napravile Njemačka, Belgija, Danska...

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će se početi raditi na okvirima i pravilima za islam u Francuskoj. To nije iznenadilo eksperte za islamski radikalizam i terorizam s obzirom na to da su te mjere očekivali puno prije, odmah nakon terorističkog napada u Parizu u studenom 2015. godine.

“Problemi s integracijom”

Naime, u svom godišnjem obraćanju na zajedničkoj sjednici parlamenta francuski predsjednik priznao je da postoje određeni problemi s integracijom. – Postoji radikalno, agresivno čitanje islama koje dovodi u pitanje pravila i zakone Francuske kao slobodne države i društva čija načela ne slušaju vjerske parole – rekao je.

Francuske vlade godinama nastoje naći načina kako se nositi s rastućom popularnošću krutih i radikalnih tumačenja islama u siromašnim predgrađima s velikim udjelom stanovništva useljeničkog podrijetla. Imami i vjerski učitelji koji su dolazili u takva mjesta i propovijedali vehabijsku selefijsku ideologiju, koja je pozivala na mržnju i nasilje, neintergaciju u društvo koje su smatrali bogohulnim, neplaćanje poreza, pa čak i na ubijanje križara, bili su zakonski zaštićeni, štoviše, država je te radikale financirala. Macron je kazao da velika većina francuskih muslimana odobrava sekularnost u kojoj “društvo i država poštuju vjernike, a vjernici poštuju društvo i načela države koja pripada svima”.

– Zbog toga će se, počevši od jeseni, razjasniti ta situacija te će se islamu dati okvir i pravila, uz jamstvo da će svuda biti prakticiran u skladu sa zakonima Republike Francuske – najavio je Macron.

Zbog strogog francuskog zakona o razdvajanju države i Crkve i nepostojanja hijerarhije u sunitskom islamu, iz kojeg proizlazi radikalna vehabijsko-selefijska sekta, francuske vlasti nisu imale nikoga iz tih redova s kime bi mogli razgovarati i bilo što dogovoriti. I to zato što pripadnici te sekte, iako žive u Francuskoj i posjeduju francusko državljanstvo, ne priznaju francusku vlast, smatrajući je nevjerničkom. Prije najave Macrona, francuska je država počela protjerivati radikalne imame jer, prema mišljenju analitičara, borba protiv islamskog radikalizma i terorizma ne može uspjeti samo oružjem i proglašenjem izvanrednog stanja.

Austrija već na tom tragu

Prije Macrona, i austrijski kancelar Sebastian Kurz, čim je došao na tu funkciju, kazao je kako u Austriji “nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove” te odmah najavio kako će se postaviti čvrsto prema islamskom ekstremizmu i nedostatku integracije muslimanske zajednice u Austriji, makar time riskirao optužbe za islamofobiju. Odmah je zatražio zatvaranje sedam džamija i protjerao je 60 imama koji su propovijedali fundamentalističku verziju islama ili su financirani izvana. Jedna od džamija pripada turskoj zajednici, a vodi je i financira Tursko-islamsko kulturno udruženje (ATIB), koje je povezano s ekstremno nacionalističkom organizacijom Sivi vukovi, dok ostalih šest džamija pripadaju Arapskoj religijskoj zajednici i vehabijsko-selefijskoj struji islama, koja inzistira na striktnoj, doslovnoj i isključivoj interpretaciji islama. 

Komentara 34

DU
Deleted user
07:51 11.07.2018.

mislim da će u dogledno vrijeme radikalni islam integrirati Francusku a ne obrnuto, kao što se već događa u Belgiji a posebno u Švedskoj.....

Avatar azrael☠️
azrael☠️
07:48 11.07.2018.

neka mi neko navede bar jedan primjer gdje su se muslimani integrirali u europi ili u bilo kojoj kršćanskoj državi ?

SU
suvaja
07:08 11.07.2018.

mavron im moze biti ajatolah...uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije