Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Macron želi integrirati radikalne muslimane, stiže 'francuski islam'

Francuska je još jedna zemlja koja je počela obračun s radikalnim islamom, a to su dosad već napravile Njemačka, Belgija, Danska...
11. srpnja 2018. u 07:03 34 komentara 3442 prikaza
Muslimani mole
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će se početi raditi na okvirima i pravilima za islam u Francuskoj. To nije iznenadilo eksperte za islamski radikalizam i terorizam s obzirom na to da su te mjere očekivali puno prije, odmah nakon terorističkog napada u Parizu u studenom 2015. godine.

Emmanuel Macron Počinju na jesen Macron: 'Zbog radikalizma radimo na 'pravilima i okvirima' za islam u Francuskoj'

“Problemi s integracijom”

Naime, u svom godišnjem obraćanju na zajedničkoj sjednici parlamenta francuski predsjednik priznao je da postoje određeni problemi s integracijom. – Postoji radikalno, agresivno čitanje islama koje dovodi u pitanje pravila i zakone Francuske kao slobodne države i društva čija načela ne slušaju vjerske parole – rekao je.

Francuske vlade godinama nastoje naći načina kako se nositi s rastućom popularnošću krutih i radikalnih tumačenja islama u siromašnim predgrađima s velikim udjelom stanovništva useljeničkog podrijetla. Imami i vjerski učitelji koji su dolazili u takva mjesta i propovijedali vehabijsku selefijsku ideologiju, koja je pozivala na mržnju i nasilje, neintergaciju u društvo koje su smatrali bogohulnim, neplaćanje poreza, pa čak i na ubijanje križara, bili su zakonski zaštićeni, štoviše, država je te radikale financirala. Macron je kazao da velika većina francuskih muslimana odobrava sekularnost u kojoj “društvo i država poštuju vjernike, a vjernici poštuju društvo i načela države koja pripada svima”.

Uvodnik Na razmeđu islamske države i Atatürkove republike

– Zbog toga će se, počevši od jeseni, razjasniti ta situacija te će se islamu dati okvir i pravila, uz jamstvo da će svuda biti prakticiran u skladu sa zakonima Republike Francuske – najavio je Macron.

Zbog strogog francuskog zakona o razdvajanju države i Crkve i nepostojanja hijerarhije u sunitskom islamu, iz kojeg proizlazi radikalna vehabijsko-selefijska sekta, francuske vlasti nisu imale nikoga iz tih redova s kime bi mogli razgovarati i bilo što dogovoriti. I to zato što pripadnici te sekte, iako žive u Francuskoj i posjeduju francusko državljanstvo, ne priznaju francusku vlast, smatrajući je nevjerničkom. Prije najave Macrona, francuska je država počela protjerivati radikalne imame jer, prema mišljenju analitičara, borba protiv islamskog radikalizma i terorizma ne može uspjeti samo oružjem i proglašenjem izvanrednog stanja.

Zagreb: Svečana večera povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama HRVATSKI MODEL Muftija Hasanović: Imamo recept za islam u Europi

Austrija već na tom tragu

Prije Macrona, i austrijski kancelar Sebastian Kurz, čim je došao na tu funkciju, kazao je kako u Austriji “nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove” te odmah najavio kako će se postaviti čvrsto prema islamskom ekstremizmu i nedostatku integracije muslimanske zajednice u Austriji, makar time riskirao optužbe za islamofobiju. Odmah je zatražio zatvaranje sedam džamija i protjerao je 60 imama koji su propovijedali fundamentalističku verziju islama ili su financirani izvana. Jedna od džamija pripada turskoj zajednici, a vodi je i financira Tursko-islamsko kulturno udruženje (ATIB), koje je povezano s ekstremno nacionalističkom organizacijom Sivi vukovi, dok ostalih šest džamija pripadaju Arapskoj religijskoj zajednici i vehabijsko-selefijskoj struji islama, koja inzistira na striktnoj, doslovnoj i isključivoj interpretaciji islama. 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • Deleted user:

  mislim da će u dogledno vrijeme radikalni islam integrirati Francusku a ne obrnuto, kao što se već događa u Belgiji a posebno u Švedskoj.....

 • Avatar azrael☠️
  azrael☠️:

  neka mi neko navede bar jedan primjer gdje su se muslimani integrirali u europi ili u bilo kojoj kršćanskoj državi ?

 • suvaja:

  mavron im moze biti ajatolah...uzas