Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svađa oko Sirije

Francuska: Assad je izveo napad; Rusija: Sumnjamo na pobunjenike

Lavrov Fabius
Reuters/PIXSELL
17.09.2013.
u 17:37

Lavrov je priznao da izvještaj dokazuje kako se koristilo kemijsko oružje, ali i da u njemu "nema odgovora na mnoga postavljena pitanja", uključujući i gdje je oružje proizvedeno, u tvornici ili je bilo kućne izrade.

Rusija i Francuska žestoko su se posvađale zbog izvještaja UN-ovih istražitelja o napadu kemijskim oružjem u Siriji u kojem su poginule stotine ljudi, piše Reuters.

Ruski ministar Sergej Lavrov tvrdi da u izvještaju nema dokaza kako su vojne snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele napad 21. kolovoza te da Rusija još uvijek sumnja kako su ga izveli pobunjenici, piše Reuters.

"Nema odgovora na mnoga postavljena pitanja"

S druge strane, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius tvrdi da nakon čitanja izvještaja nema sumnje kako su Assadove snage krive za napad u kojem je, kako tvrdi službeni Washington, ubijeno više od 1400 ljudi. SAD također za napad smatra odgovornima sirijske snage pod predsjednikovom kontrolom.

Lavrov je priznao da izvještaj dokazuje kako se koristilo kemijsko oružje, ali i da u njemu "nema odgovora na mnoga postavljena pitanja", uključujući i gdje je oružje proizvedeno, u tvornici ili je bilo kućne izrade. – Imamo razloga sumnjati da je to bila provokacija – rekao je Lavrov nakon razgovora dvaju ministara u Moskvi te dodao kako je do sada bilo mnogo provokacija pobunjenika u Siriji.

"Oni već dvije godine provociraju stranu intervenciju"

– Oni već dvije godine provociraju stranu intervenciju – rekao je Lavrov. Fabius, pak, kaže da je izvještaj jasan. – Nema sumnje da režim stoji iza napada – kazao je Fabius i objasnio da se do tog zaključka dođe kada se uzmu u obzir činjenice kao što je količina sarina, tehnike koje stoje iza takvog napada i drugi aspekti.

Lavrov i Fabius samo su se složili da treba tražiti političko rješenje za Siriju. Ruski ministar zahvalio je Francuskoj zato što je podržala američko-ruski dogovor da Sirija popiše svoje kemijsko oružje koje bi trebalo biti predano i uništeno do polovice 2014. godine.

>>Turska srušila sirijski helikopter koji je prešao granicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije