Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Francišković i njegova supruga optuženi za poticanje na terorizam

Marko Francišković
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
02.04.2022.
u 10:55

Svi su optuženi  za postupanje čiji je cilj bio ozbiljno narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske. Tužiteljstvo tvrdi da im je motiv za to bilo nezadovoljstvo  radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske

Zbog više djela poticanja na terorizam, optuženi su Marko Francišković (52), Natko Kovačević (57) i Lana Francišković (29), supruga Marka Franciškovića, a optužnicu je protiv njih troje podiglo ŽDO Zagreb.

Svi su optuženi  za postupanje čiji je cilj bio ozbiljno narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske. Tužiteljstvo tvrdi da im je motiv za to bilo nezadovoljstvo  radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske. Prema optužnici, Francišković se tereti da je od 13. studenog 2021. do 1. prosinca prošle godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti COVID prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao  građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Kovačević je pak optužen da je  28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Nadalje, Franciškovića se tereti  da je  djela za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Iz Remetinca je telefonski komunicirao sa  svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

Tužiteljstvo je u optužnici tražilo da se Franciškoviću produlji istražni zatvor u kojem je od uhićenja. Za drugo dvoje su tražili mjere opreza, odnosno da se Kovačević redovno javlja policiji ze da se njemu i franciskovićevoj supruzi zabrani pristup internetu. 

Ključne riječi

Komentara 42

DO
domagoj1492
11:08 02.04.2022.

Politički motivirana optužnica

BB
Bruno_Bear1
11:19 02.04.2022.

Poznanik završio u zatvoru samo zato što je primjetio da su jednonogom bravru presađivali kosu, a mnogi zbog viceva i pjevanja hrvatskih pjesama završili na Golom otoku pod palicom druga Josipovića.

PK
Posljednji Komšikanac
11:16 02.04.2022.

HDZ je postao jadniji od SDP-a. A to je, treba priznati, umijeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije