Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
motiv nepoznat

Fotografa Marija Novaka u smrt natjerali financijski problemi?

Mario Novak
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/4
31.07.2010.
u 20:33

Novak je skrivio nesreću u kojoj je preminuo poznati novinar Darko Glavan. Nakon Glavanove smrti, Novak se skrivao u obiteljskoj vikendici

Mario Novak (47), poznati ludbreški fotograf, u subotu u 19.29 sati bacio se pod putnički vlak u Sigetecu Ludbreškom, nadomak Ludbrega, priopćila je policija. Istražna sutkinja Županijskog suda u Varaždinu naložila je obdukciju, kako bi se ustanovio točan uzrok smrti, a obdukcija će biti obavljena danas.

Nalog za uhićenjem
Iako motivi Novakova samoubojstva za sada nisu poznati, neslužbeno doznajemo da je poznati ludbreški fotograf, koji ujedno ima i američko državljanstvo, bio u velikim financijskim problemima te da je u posljednje vrijeme bio sklon i alkoholu. Novak je dugo godina živio i radio u SAD-u, a u domovinu se vratio prije nekoliko godina, navodno zbog globalne financijske krize, zbog koje mu je posao u New Yorku došao na rub bankrota. Uz to, američka je policija prije nekoliko mjeseci izdala nalog za njegovo uhićenje jer se u Americi sumnjičio zbog prijevare i financijskih malverzacija. Od mnogih je navodno posuđivao novac, no nije ga vraćao. Njegovi američki kolege fotografi optužili su ga da je reproducirao i prodavao njihova djela, no da im nije plaćao autorska prava. Istim se malverzacijama navodno služio i po povratku u Hrvatsku, a prema riječima njegovih poznanika – sve je više tužbi zbog toga protiv njega podizano i u Hrvatskoj.

Novak je u središte pozornosti dospio lani kada je u srpnju svojim terencem američkih registracija pregazio Darka Glavana, poznatog glazbenog rock kritičara koji se oko ponoći pješice vraćao s koncerta Cralosa Santane, koji se održao na stadionu NK Varteksa. Te kobne noći, Novak je bio na Radar festivalu kao fotograf, a nakon što je udario u Glavana u Zagrebačkoj ulici kod Plitvičkog mosta, pobjegao je s mjesta nesreće i skrivao se u obiteljskoj vikendici u Ludbreškim Vinogradima, odakle je na Facebook stavljao slike sa Santanina koncerta.

Emotivna duša
Istodobno je na svom profilu na Facebooku napisao “Just sadness”, odnosno “Samo tuga”. Njegova je majka Marija tada novinarima kazala kako je njezin sin jako emotivna duša, te da zbog šoka ni sam nije bio svjestan što se dogodilo. Iako je na mjestu nesreće bilo samo malo plastike i stakla, a nije bilo ni tragova kočenja, policija je Novaka ubrzo po dojavi građana našla i uhitila. Iako se ispočetka branio šutnjom, kasnije je rekao da Glavana nije vidio i da je Glavan već bio mrtav pa mu nije mogao pomoći. Varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo lani je u prosincu podnijelo protiv njega optužni prijedlog u kojem se teretio da je izazvao nesreću sa smrtnom posljedicom. Kao uzrok nesreće navedena je – neprilagođena brzina.

Komentara 36

RE
reason
22:58 31.07.2010.

Sve skupa tužan splet okolnosti... :(

OB
-obrisani-
23:06 31.07.2010.

A ... pa ovo se pretvorilo u stravičnu tragediju!! Uf!

SA
sasoon
16:24 01.08.2010.

Darko Glavan je sam kriv sto je poginuo (pijan hodao nasred ceste po mraku), a fotograf je kriv sto je pobjegao sa mjesta nesrece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije