Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOŠTALA 2,2 MIL. EURA

FOTO/VIDEO Ovo je obnovljena zgrada u Karlovcu: Pucaju joj zidovi

Karlovac: Pucaju zidovi na novoobnovljenoj zgradi u povijesnoj jezgri
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/32
22.02.2024.
u 14:34

Kako smo već pisali, prije nekog su vremena kuće u karlovačkoj Zvijezdi u Kraševoj ulici uslijed radova Aglomeracije, zbog nepažnje izvođača počele pucati od temelja prema katovima i propadati; oštećenja su svakim danom sve veća

Oštećenja na kućama u karlovačkoj Zvijezdi gdje se provodi projekt Aglomeracije, odnosno zamjene dotrajalih kanalizacijskih i vodovodnih cijevi, ali i ostale komunalne infrastrukture, iz dana u dana sve jače pucaju i propadaju! O problemu je Večernji list pisao u više navrata, no, umjesto da se situacija smiruje i popravlja, da se nadležni i stručnjaci angažiraju kako bi se oštećenja sanirala, ona se samo povećavaju što svjedoče najnovije, današnje snimke s terena.

Zgrada bivše tvornice Kamod u Kraševoj ulici, nasuprot Veleučilišta, nedavno je izgrađena; dakle riječ je o novogradnji u gabaritima nekadašnjeg objekta i na njenim zidovima stanari svjedoče koliko su izvođač radova, ali i nadzor, nemarni u obavljanju svoga posla.

Kako su nam stanari okolnih ugroženih objekata već rekli i kako su potvrdili u Gradu Karlovcu, odnosno tvrtki Vodovod i kanalizacije koja je nositelj projekta i čiji su djelatnici odmah po dojavi o oštećenjima izišli na teren i utvrdili pukotine, za statiku ovih objekata bilo je kobno postavljanje talpi - metalne konstrukcije koju je struka odredila da se postavlja pod temelje objekata kako bi ih 'držale' dok se ispod mijenjaju instalacije.

No, kazali su stanari, izvođač je snažnim strojevima, udarnim čekićem nabijao satima talpe u podnožjima kuća, iako su se objekti tresli, a oštećenja se otvarala na očigled stanara, i nije htio stati. Kada je nadzor napokon pozvan na teren, izdana je zabrana obavljanja radova, ali izvođač se oglušio i na tu zabranu.

POVEZANI ČLANCI:

- Odmah smo rekli da je postavljanje tih talpi u te otvore od čak pet metara dubine, oštetilo kuće koje su se počele slijegati, a vađenje tih istih talpi, čemu sada svjedočimo u Kraševoj ulici ispod Kamoda, objekt će trajno uništiti. Na koji bi se to način trebala sanirati ovakva oštećenja? Pa ovdje vidite tolike rupe po čitavom objektu da imate dojam da će se sve istog trena srušiti. Ovdje treba dovoditi ljude od svuda da vide do kuda vodi nemar, nebriga, šlamperaj. Nije istina, a stalno nam se to predbacuje, da smo protiv radova, mi smo prvi za promjenu instalacija, ali ne na ovaj način. Pa sve će uništiti. Tko ovo želi? A ovdje je riječ o zgradi koja je napravljena za Gradski muzej, dakle gradskom objektu. A kako, s kojim novcima ćemo mi privatnici na svojim kućama moći popraviti ovakva oštećenja. Strašno je što se događa, bojimo se da nikada nećemo uspjeti naplatiti štetu od izvođača putem policije osiguranja na koju nas Grad upućuje. Tu smo naišli na velike probleme, jer ispada da bismo trebali pokrenuti sudski spor za aktivaciju policije osiguranja, a svi znamo koliko sudski sporovi traju u Hrvatskoj - dok se mi dosudimo oni će nestati, a kuće propasti - kazali su nam očajni stanari Kraševe i karlovačke Zvijezde. Pokazuju nam i susjednu zgradu Veleučilišta koja je također doživjela oštećenja uslijed radova.

Ključne riječi

Komentara 3

OP
Ocvali pupoljak
17:10 22.02.2024.

Ako rade s onim strojem u pozadini slike nije čudno da je zgrada popucala. Postoji redosljed kada se što radi upravo zbog teskih strojeva i vibracija.

GO
goran2hr
15:29 22.02.2024.

Sva ta priča o "obnovi" i "ojačavanju", teška je besmislica. Radi se starim zgradama, kojima je ionako istekao rok trajanja i umjesto skupih "ojačavanja" i "restauracija", to jednostavno treba porušiti i izgraditi novu zgradu, prilagođenu ovim vremenima, sa podzemnom garažom, toplinskom izolacijom, modernim rasporedom prostorija itd. Jedino bi pročelje trebalo izgraditi u stilu sa prošlim vremenima. Ovako, lupa se novac u nešto, što je moglo biti jeftinije, a uza sva "ojačanja" i dalje će predstavljati opasnost za one koji će u njima boraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije