Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinuti nakon rekordno toplog siječnja

FOTO U Dalmaciji cvjetaju bademi, Slavonci na udaru nametnika. Iznikla pšenica požutjela...

Procvjetali bademi u Šibeniku
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/12
10.02.2024.
u 12:09

Već naveliko cvjetaju i ljubičice, šafrani, visibabe, pupaju vrbe. Poljoprivrednici se boje kako je u toplom siječnju svega nekoliko dana ekstremnih minusa na slavonskim poljima, i do minus 15, napravilo dosta štete.

Oko Šibenika i Zadra neuobičajeno rano za ovo doba godine cvjetaju bademi, bude se i pčele, dok se u žitnici Hrvatske, u nekim dijelovima Slavonije već bore sa štetnicima na ozimim kulturama. Prema izvješću službe Europske unije za klimatske promjene Copernicus, iza nas je rekordno topao siječanj u Europi, najtopliji otkako postoje mjerenja, čime je premašen predindustrijski prosjek za 1,7 °C.

Problemi s ozimim kulturama

Već naveliko cvjetaju i ljubičice, šafrani, visibabe, pupaju vrbe. Poljoprivrednici se boje kako je u toplom siječnju svega nekoliko dana ekstremnih minusa na slavonskim poljima, i do minus 15, napravilo dosta štete na pivarskom ječmu kojega je korijenje zbog prevelike vlage i niskih temperatura te izostanka snježnog pokrivača smrznulo. Uljanu repicu na području Lipika već su morali tretirati protiv buhača i pipe, a kako temperature rastu, bore se i s glodavcima – miševima i voluharicama.

GALERIJA: Procvjetali bademi u Šibeniku

Procvjetali bademi u Šibeniku
1/12

U zapadnom dijelu Slavonije gdje su jesenas pale ogromne količine kiše i voda se dugo zadržala na poljima došlo je do odumiranja nekih biljaka. Iznikla pšenica zbog vlage ili smrzavice je požutjela, dok se na području Đakova pribojavaju suše. Tamo se pokraj niskih vodotoka i kanala koji su prazni zaziva kiša, objašnjava ratar i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

"Na istoku Slavonije zemlja je jako suha, što se vidi i po vegetaciji ozimih kultura koje su ranijih godina u ovo je vrijeme bile puno bujnije. Hoće li se s južinom i visokim temperaturama koje su zahvatile Hrvatsku nešto promijeniti, još ćemo vidjeti. Područje Zagreba i okolice, koje je za Slavonijom uvijek kasnilo 7-8 dana, sada po vegetaciji ispred. Tu je sad toplije nego kod nas " priča Brlošić.

VEZANI ČLANCI:

Za 10-ak dana kreće se u prihranu ozimih kultura i zaštitu od korova, a početkom ožujka u sjetvu jarih kultura. U Slavoniji je sve atraktivniji bob, a sijat će se i zob, ječam, nešto kasnije i šećerna repa, dodaje, ističući kako domaći poljoprivrednici zasad ipak ne strahuju poput kolega u Italiji i Španjolskoj. Blaga zima i suša, koji im uništavaju usjeve i ugrožavaju egzistenciju, tamo su dodatni motiv za prosvjede koji se šire i u ostatku EU, a čemu su kumovali visoki troškovi proizvodnje, jeftin uvoz i niske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda.

I stočna hrana pod upitnikom

Zima je bila iznimno blaga i u južnoj Europi. Španjolska je zabilježila najtopliji siječanj u povijesti mjerenja, koji se nadovezao na dugotrajnu sušu u Kataloniji i Andaluziji, dok udruga talijanskih poljoprivrednika upozorava kako neke biljke već u cvatu i stradat će ako temperatura padne. Suša prijeti i proizvodnji stočne hrane što bi moglo imati dalekosežne posljedice.

VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja

 

Komentara 2

DO
doktorica
15:01 10.02.2024.

nikoga to ne zanima,umjesto da država i Ministarstvo poljoprivrede o tome brinu.

JF
Jure_Francetić
12:13 10.02.2024.

Sad moram ić kad sam već obećao. U ranu zoru doći ću kada mendule procvitaju i pivci kad zapivaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije