Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.04.2014. u 12:00

Stranke se prema izborima za EP ponašaju kao da je to anketa za izbore u Sabor, a Bruxelles nagradno putovanje

Sedmog travnja službeno je počela predizborna kampanja za Europski parlament. Riječ je o izborima od kojih se mnogo očekuje, ali ih, barem za sada, ne prati nikakva ozbiljnija kampanja. Objavljena je informacija da se za svega 11 mjesta u Europskom parlamentu, koliko otpada na zastupnike iz Hrvatske, natječe čak 25 lista i 275 kandidata.

Objavljene su koalicijske liste čiji su glavni nositelji HDZ i SDP, a sastavljanje lista za izbore zastupnika u Europski parlament bila je prilika za svojevrsnu promidžbu novih stranaka koje se tek trebaju pozicionirati na političkoj sceni. Riječ je prije svega o ORaH-u bivše SDP-ove ministrice Mirele Holy te Nacionalnom forumu Nikice Gabrića. I to je, manje-više sve što bi se za sada moglo reći o službenom početku kampanje za europarlamentarne izbore koji će se održati 25. svibnja. Na te se izbore gleda kao na svojevrsnu anketu ili, bolje reći, lakmus-papir za domaće parlamentarne izbore koji slijede za manje od dvije godine.

O tome što za nas znače izbori za Europski parlament i kakvu će politiku u Bruxellesu voditi naši zastupnici ako ih izaberemo, za sada nema ni riječi. Ponašamo se kao da je Hrvatska i dalje zemlja kandidatkinja, a ne jedna od članica EU.

Istodobno smo se, međutim, u stanju jako naljutiti i uvrijediti kada osjetimo da nas se (kao, primjerice, u slučaju europskog uhidbenog naloga) ne tretira isto kao i stare članice. A takav odnos nije fer prema građanima. Nije fer zato što se u Europskom parlamentu izglasavaju odluke koje se tiču naše svakodnevice. Primjerice, prije tjedan dana Europski je parlament izglasao ukidanje roaminga.

Riječ je o odluci koju će svako od nas osjetiti na džepu, a u čijem su donošenju ulogu imali i naši zastupnici. Kao primjer dobro je spomenuti odluku o kojoj se ponešto govorilo, a presudili su joj glasovi hrvatskih europarlamentaraca. To je neizglasavanje izvješća o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu bi se utvrdilo pravo oba spola da za isti posao imaju i jednake plaće.

Izvješću je za prolaz nedostajalo malo glasova. Zastupnici s liste Kukuriku koalicije glasali su “za”, dok su HDZ-ovi zastupnici bili “protiv”. Premda je riječ o vrlo važnoj stvari, a to je jednakost spolova, HDZ-ovi europarlamentarci nisu objasnili zašto su bili protiv. Ruža Tomašić jedina je bila fer prema svojim biračima u Hrvatskoj i rekla da je glasala protiv izvješća o jednakosti žena i muškaraca jer je ono sadržavalo i pravo žene da sama odlučuje o prekidu trudnoće. Kako Ruža Tomašić misli da žena smije otići na pobačaj tek ako joj to odobri muškarac s kojim je začela, glasala je protiv. Pošteno! Tko se ne slaže s njom, na idućim joj izborima neće dati glas. HDZ-ovi su zastupnici, međutim, prešutjeli zašto su bili protiv izvješća. Je li i njih mučilo pravo žene na pobačaj? Ili su glasali protiv jer je to od njih tražio klub EPP-a kojemu pripadaju? Ako je tako, hoće li uvijek glasati kako im se kaže u njihovu bruxelleskom klubu, bez obzira na očekivanja domaćih birača?

Predstojeći izbori za Europski parlament važni su i stoga jer nakon njih slijedi izbor Europske komisije. Ishod izbora za Europski parlament mora se pak uzeti u obzir pri izboru Komisije.

No, “europske teme” i njihova refleksija na naš svakodnevni život, a još je nismo do kraja svjesni, izostaje u kampanjama naših stranaka. Kandidacijske liste i poredak na njima doživljava se kao licitiranje za nagradno putovanje u Bruxelles, a ne kao provođenje politike za koju valja dobiti legitimitet od svojih građana. Stranke brine kako će proći na izborima i koliko će svojih ljudi poslati u Bruxelles. No, zaboravljaju da građane brine kakvu će politiku tamo voditi i kome ćemo ubuduće po diktatu Bruxellesa izdavati vize, kako ćemo proizvoditi dječju hranu, kako uzgajati piliće, a kako pisati zakone...

>> SDP i HDZ po Crobarometru izjednačeni na euroizborima

Komentara 28

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
12:36 12.04.2014.

"Formalno smo Europa, ali se držimo Balkana kao pijan plota" !!! - Drugarice Toma, lijepo je vidjeti da ste konačno postali i malo samokritični. ---- Odličan privi korak! ..... Nadam se da ćete ići i korak dalje, i konačno početi raditi i pisati kao normalna Europejka, a ne plaćena Balkanka.

VJ
vjerovnik
17:21 12.04.2014.

znamo mi tko se drži Balkana i pogotovo Srbije ... eno ga "naš" ministar Jovanović potpisao regionalnu suradnju Rijeke i Beograda ... ide Jovo gdje ga srce vuče ... u svoju Otadžbinu

CR
crocro
14:01 12.04.2014.

Hrvatska je u Europi, ali su političari bili toliko spori da uopće im nije zazvonio sat jer ga nisz niti vavili da zvoni, nisu se stigli istuširati a niti spakirati kofere pa su zakasnili na vlak za Europu. Tako da je sada samo Hrvatska u Europi a političari su ostali duboko na Balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije