Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKI SUD

Florence Hartmann odbila se i treći put izjasniti o krivnji

F. Hartmann na nedavnoj promociji knjige Carle del Ponte u Zagrebu
Foto: Saša Zinaja
27.10.2008.
u 09:41

Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškog suda Florence Hartmann odbila se danas, treći put zaredom, pred sudskim vijećem ICTY-a očitovati o optužbama o nepoštovanju suda. Florence Hartmann tereti se u dvije točke optužnice za nepoštovanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu Milošević. Njen je odvjetnik izjavio kako se odbija izjasniti o krivnji jer sud još uvijek nije donio odluku hoće li ili neće plaćati obranu bivše glasnogovornice.

Novo ročište
Florence Hartmann u rujnu je zatražila da joj sud plaća obranu zbog lošeg imovnog stanja. Sudsko vijeće će u roku od dva tjedna ili najdulje mjesec dana sazvati novo ročište. Suđenje, prema sadašnjim najavama, neće početi prije iduće godine. Ona je, prema optužnici, tajne podatke objavila u rujnu prošle godine u svojoj knjizi “Mir i kazna” i u članku “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”, koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.Haški sud 1. veljače 2008. pokrenuo je istragu kako bi utvrdio je li Florence Hartmann otkrila tajne podatke.

Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno sudsko vijeće Haaškog suda 27. kolovoza ove godine protiv nje izdalo tzv. nalog umjesto optužnice, sazvavši njezino izjašnjavanje o krivnji za 15. rujna.

Prvo pojavljivanje Florence Hartmann na njezin je zahtjev, međutim, odgođeno za 13. listopada zbog profesionalnih obveza prema OESS-u, zbog kojih ne bi mogla doći u rujnu u Den Haag. No i rasprava 13. listopada odgođena je, ali na zahtjev suda i pomaknuta za dva tjedna.

Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškog suda prošlog je tjedna u Osijeku izjavila kako smatra da optužnica protiv nje nije rezultat osobnih obračuna, nego toga što neki dijelovi toga suda ne prihvaćaju da se kvalificirano promatra njegov rad te pokušavaju ušutkati analitičare te moguća kritika njegova rada.

Dodala je da, unatoč svim dosadašnjim iskustvima, još vjeruje u međunarodnu pravdu.

Revanšizam
Na konferenciji za novinare Florence Hartmann je, na novinarski upit smatra li da je optužnica protiv nje rezultat revanšizma bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte, rekla kako ne osjeća da je optužena ona osobno, nego, kako je rekla – “sloboda govora”.

Pravila o postupku Haaškog suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštovanje suda. (h,zb)


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije