Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Fižulić: Ne uspije li mi nagodba, selim se k mami

'11.04.2013., Zagreb - Poduzetnik i bivsi ministar Goranko Fizulic.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
14.04.2013.
u 12:00

Ne tražimo otpis potraživanja, želimo da svi vjerovnici društva potpuno naplate svoje tražbine njihovom zamjenom za vlasničke udjele, kaže poduzetnik

Goranko Fižulić jedan je od rijetkih poduzetnika koji u predstečajnoj nagodbi nije tražio otpis dijela dugova Magme. Usmjeren je na novu Magmu baziranu na 3D tehnologiji i vjeruje da će taj plan vjerovnici podržati. Ako ne, kaže, plana B nema, odnosno ostat će bez ičega, poslovno i privatno.

Sutra je prvo ročište u predstečajnoj nagodbi Magme. Kakva su očekivanja?

Na tom će se ročištu samo utvrđivati iznos potraživanja vjerovnika i ustanoviti položaj onih vjerovnika koji imaju razlučno pravo nad dijelom imovine društva te će isto iskoristiti za naplatu svojih potraživanja.

Vjerojatno ste već kontaktirali s vjerovnicima da vidite podržavaju li vaš plan restrukturiranja.

Naravno, od trenutka kada je Fina objavila rješenje o predstečajnoj nagodbi, počeli smo vjerovnike upoznavati s načinom restrukturiranja i naplate njihovih tražbina. Najvećih 100 vjerovnika potražuje 97 posto tražbina, a pet vjerovnika (banaka) ima razlučno pravo. Naš plan restrukturiranja predviđa zamjenu tražbina za vlasničke udjele. Banke mogu ući u vlasničku strukturu uz suglasnost HNB-a te vjerojatno uz dozvolu svojih inozemnih vlasnika. Sukladno tome, banke preferiraju naplatu svojih tražbina temeljem svojih založnih prava.

Banke imaju garanciju na svu imovinu Magme?

Da, na žalost, zbog dugotrajne agonije društva.

Jamac ste i sa svojom privatnom imovinom?

U dokumentaciji predstečajne nagodbe i listi vjerovnika vidljivo je da potražujem 40,735.751 kunu. Ta tražbina vezana je uz jamstvo koje sam dao kao osiguranje naplate kredita koje je društvo uzelo od jedne poslovne banke. Također, u procesu dokapitalizacije 2010. godine uzeo sam kredit za kupnju novih dionica društva, a sve kako bih nastavio s poslovanjem društva.

Znači, možete ostati bez ičega?

Da, ako predstečajna nagodba ne uspije, ostat ću bez cjelokupne imovine.

Gdje ćete onda živjeti?

Kod mame.

No, uvijek se kod poduzetnika poput vas cilja na to da ste zalihe za sebe stvorili. Kod vas se govori o novcu na računima u Hong Kongu gdje je Magma imala tvrtku.

Jedna od mojih životnih pogrešaka je da sam svu svoju imovinu vezao uz sudbinu Magme, i to od njezinih početaka 1989. godine. Nikada nisam stvarao neki paralelni svijet u slučaju da ovaj prvi nestane. Nisam mogao očekivati da će sve što je počelo krizom 2008. godine imati tako razorne posljedice, kako za društvo, tako i za mene.

Tajnih računa, znači, nemate?

Na žalost, nigdje nema ničega.

I sve su tvrtke zatvorene, uključujući i onu u Hong Kongu?

Da. Još 2009. godine djelovali smo na šest tržišta, imali 2000 zaposlenih te prihod od 200 milijuna eura. Danas je preostalo samo 60 zaposlenih, a sve tvrtke kćeri na inozemnim tržištima otišle su u stečaj.

Neki od vjerovnika zamjeraju vam što im se niste obratili, rekli da ćete pokušati vratiti novac, a istodobno ste, primjerice, viđeni na jedrenju?

U procesu predstečajne nagodbe svi su vjerovnici mogli prijaviti svoje tražbine. Ne mogu kontaktirati sa svakim vjerovnikom posebno. Ali, naravno da sam i u idućem razdoblju spreman objasniti postupak restrukturiranja i način naplate tražbina, svakome tko to zatraži. Iako skijam od sedme godine, a jedrim od dvadesete, posljednjih 12 mjeseci nisam imao ni jedan slobodan vikend, a kamoli tjedan za provod i razonodu.

Volio bih ostati u upravi

Često ste u Americi, pretpostavljam da dogovarate poslove?

Plan restrukturiranja društva koji se temelji na primjeni potpuno novih tehnologija baziran je i na praksi koja je u primjeni u SAD-u. U posljednje tri godine, osim u SAD-u, najveći napredak ostvaren je u Francuskoj i Izraelu.

Imate li plan B u poslu, ako predstečajna nagodba ne uspije?

Potpuno sam posvećen tome da provedba plana predstečajne nagodbe uspije i vjerujem da će biti uspješna. Dobio sam takva pitanja, kako od bankara, tako i od prijatelja: Zašto ne odem u svijet i ne ostvarim sam taj projekt, ako sam se već posvetio novim tehnologijama. Moj je odgovor uvijek isti – želim prestati biti građanin drugog reda, želim da svi vjerovnici, uključujući i bivše zaposlenike društva, potpuno naplate svoja potraživanja, a isto je moguće samo ostvarenjem plana u sklopu predstečajne nagodbe. Ako mi to uspije, moći ću se vratiti u život.

Dakle, pozdravljate uvođenje zakona o predstečajnoj nagodbi?

Zakon o predstečajnoj nagodbi je jedno od najvećih postignuća vladajuće koalicije. Takva zakonska rješenja postoje u gotovo svim uređenim zemljama u kojima funkcionira uređeno tržište i ona godišnje spašavaju na desetine tisuća društava i odgovarajući broj radnih mjesta te imovinu, ne samo društva nego i vjerovnika. Mnoga bi radna mjesta u Hrvatskoj bila spašena da je taj zakon kod nas postojao prije desetak godina te bi broj nezaposlenih na HZZ-u bio bitno manji, a i hrvatsko gospodarstvo bilo bi u bitno boljem stanju.

U planu restrukturiranja namjeravate stvoriti posve novu Magmu, temeljenu na novim 3D tehnologijama. Kako na to reagiraju vjerovnici koji bi trebali ući u vlasničku strukturu?

Magma je u 2008. i 2009., dakle u godinama kada je započela kriza, morala izvršiti restrukturiranje svog poslovnog modela i prilagoditi se novim tržišnim uvjetima. Sukladno novom poslovnom planu, Magma bi 2015. godine 70 posto prihoda trebala ostvarivati izvan granica zemlje. Mi ne tražimo otpis potraživanja, mi želimo da svi vjerovnici društva potpuno naplate svoje tražbine njihovom zamjenom za vlasničke udjele. U novoj vlasničkoj strukturi društva, postojeći dioničari Magme imat će manje od 10 posto dionica. To znači da će nova skupština društva, temeljem nove vlasničke strukture, izabrati novi Nadzorni odbor koji će imenovati novu upravu. Ja ne mogu danas znati kakav će biti moj položaj u novoj upravljačkoj strukturi društva. Naravno da bih želio biti dio tog poslovnog plana.

Koliki je dug prema vjerovnicima?

Ukupne tražbine, uključujući i moje, iznose 455 milijuna kuna.

Kako bi izgledala usluga Magme?

Magma će imati dva odvojena web portala. Jedan namijenjen poslovnimkorisnicima (projektni biroi, zubarske ordinacije, autoservisne radionice, bolnice), koji će omogućiti jednostavnu i brzu izradu cijelog niza proizvoda po bitno nižim cijenama od onih koji su izrađeni u starim tehnologijama. Drugi bi bio namijenjen djeci, a na njemu će djeca moći kupovati, razmjenjivati i prodavati igračke, hobby artikle, poklone izrađene u vlastitu dizajnu, u dizajnu koji je dostupan na webu, u dizajnu koji im je ponudila Magma ili Magmini licencni partneri. Artikle će djeca moći izrađivati na vlastitim ili uslužnim printerima. Cijena će takvih igračaka biti manja i do 10 puta od postojeće cijene u trgovinama, a sve će poticati kreativnost djece od najranije dobi, omogućit će im da razvijaju svoje poduzetničke sklonosti i talente te ostvare svoju prvu zaradu, a sve kroz zabavu i učenje.

Treća industrijska revolucija

Boraveći u SAD-u naučili ste puno o novim tehnologijama?

Svijet je na pragu treće industrijske revolucije. 3D printeri će potpuno promijeniti navike potrošača, dobavni lanac koji uključuje proizvodnju, transport, skladištenje, distribuciju i maloprodaju, postojanje geopolitičkih odnosa između glavnih proizvođača (Kine) te najvećih tržišta (EU i SAD-a). Bit će stvoren cijeli niz novih tvrtki i djelatnosti koje danas uopće ne postoje. Nova tehnologija je tzv. razarajuća tehnologija, jer ona, osim što stvara novo, razara ili potpuno mijenja staro. Dio masovne industrijske proizvodnje bit će zamijenjen idejom i dizajnom krajnjeg potrošača i potpuno prilagođen njegovu ukusu i potrebama. Dio starih industrija morat će nestati ili se potpuno prilagoditi novoj tehnologiji koja će diktirati nove cjenovne odnose. Promijenit će se način zbrinjavanja i korištenja korisnog otpada, primjerice plastike koja će postati iznimno važna sirovina u lokalnoj zajednici za zadovoljenje potreba kako kućanstava tako i poslovnih korisnika. Grad Zagreb, primjerice, godišnje "proizvede" 35.000 tona otpadne plastike. Gradsko komunalno poduzeće Čistoća je 2011. godine prikupilo samo 500 tona. Ako bi se u Zagrebu, npr. financirano iz fondova EU, napravilo novo postrojenje za sortiranje i reciklažu korisnog otpada te promijenio način prikupljanja otpada i na taj način uspjelo prikupiti samo 10% od navedenih 35.000 tona i preraditi u filament (plastična sirovina prilagođena upotrebi 3D printera), njegova vrijednost na tržištu, po današnjoj cijeni, bila bi 100 milijuna dolara. Namjerno sam naveo taj primjer kako bih objasnio kako će se posljedice 3D tehnologije ogledati u svemu, od cijene nafte do promjena u strukturi zaposlenih.

Postavlja se pritom i pitanje zaštite intelektualnog vlasništva?

Masovna primjena 3D tehnologije traži i odgovore na dva nova pitanja, kako riješiti problem intelektualnog vlasništva i kako spriječiti proizvodnju ručnog naoružanja u kućanstvima. Naime, kako će npr. Lego ili Disney zaštititi svoje intelektualno vlasništvo kada će dječak u dobi od osam godina moći temeljem dizajna koji je dostupan na webu te vlastita ili uslužnog 3D printera moći proizvesti svoju omiljenu igračku po cijeni koštanja energije ili otpadne plastike. Ili kako će država regulirati da good ili bad guys, temeljem dostupnog dizajna s weba, ne proizvedu poluautomatsku pušku i adekvatnu količinu municije u jednom nedjeljnom popodnevu, bez velikog napora i tehničkog znanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije