Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Gase se zbog duga: 'Mi smo SC-u nudili 250.000 kuna, no nisu pristali'

10.03.2021.
u 13:36

– Mi smo s ovim društvom održali brojne aktivnosti. Prijavili smo velike projekte i imali velike planove. Otpisivanje društva nanijelo bi veliku štetu – kazao je Marko Kralj

Hrvatsko fizikalno društvo nakon 30 godina prestat će s radom zbog neplaćenih računa za 41. olimpijadu iz fizike koja se održala 2010. godine. Što je dovelo do toga i koje će biti posljedice, komentirali su istaknuti fizičari Saša Ceci i Marko Kralj u emisiji Večernji TV-a koju je vodio Zoran Vitas. 

Kako je došlo do toga?

– Ta Olimpijada održana je 2010. godine, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2009. godine obećalo je da će platiti smještaj i hranu za sve sudionike: klince i njihove mentore. Ni jedno fizikalno društvo to ne bi moglo pokriti samo, možda jedino američko. Naši prethodnici dogovorili su s Ministarstvom da oni to plate i rekli su da to mogu organizirati 2010. godine. Olimpijada se i organizirala 2010. godine. Studentski centar osigurao je da učenici i njihovi mentori imaju gdje spavati i da dobiju hranu. No, kad je trebalo platiti, nešto je zapelo. Potpisan je ugovor između SC-a i Fizikalnog društva da sve što dođe iz Ministarstva bude odmah transferirano za tu namjenu. Međutim, Ministarstvo nije plaćalo. Platili su samo 100.000 kuna. Netko iz društva otišao je do Ministarstva i rekli su kako nema problema. Uzeli su račun i platili još 700.000 kuna. Međutim, ostalo je još 400.000 na tom računu koji nije plaćen. Nitko nas nije obavijestio da to nije plaćeno, koliko ja znam – naveo je predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva Saša Ceci. 

Istaknuo je kako su svi znali što piše u ugovoru i da Fizikalno društvo nikad nije imalo milijun kuna. Nadometnuo je kako ih je SC tužio 2012. godine i kako od tada sve to traje.  

– Odvjetnik je pokušavao sudu objasniti da u ugovoru postoje tri strane, a ne dvije strane. Ministarstvo je ipak platilo 700.000 kuna SC-u. Međutim, sud je smatrao da ne treba zvati nikoga iz Ministarstva. 

Nadometnuo je da je on neformalno kontaktirao Ministarstvo kad je došla pravomoćna presuda: – Sad se tu dogodila jedna fascinantna stvar. Nitko ništa ne zna. Nitko nije bio kontaktiran službeno. 

Dodao je i da su pale i optužbe tijekom dodjele sredstva društvima poput njihova za pogodovanje jer su u tom trenutku ljudi iz Ministarstva, koji su donosili odluke o tome, bili fizičari, iako su sva društva dobivala jednak iznos.

Ceci je dodao i kako je prijatelj na Facebooku s Blaženkom Divjak, bivšom ministricom koja mu je kazala kako ona za to nije ni znala, što njega i ne ne čudi.

Dug je s kamatama prešao milijun kuna. Društvo nema imovinu. Apsolutno je nemoguće naplatiti se. 

– Da. Na računu je oko 200.000 kuna – kazao je Marko Kralj, donedavni predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva. 

– Mi smo štedjeli posljednjih 10 godina u nadi, kad dođe do odluke suda, da uštedimo tih 400.000 kuna. No, došle su kamate. SC-u smo nudili 250.000 kuna, no nisu pristali. 

Koji je njihov interes da ugase društvo? 

Strah. Njih je strah da će im doći inspekcija i optužiti ih da su nam pogodovali. Svi se boje da nam ne pogoduju. 

Što dalje? 

– Mi možemo osnovati novo društvo. Ali postoji strah. Mi s ovim društvom održavamo brojne aktivnosti. Prijavili smo velike projekte i imali velike planove. Otpisivanje društva nanijelo bi veliku štetu – kazao je Marko Kralj i dodao je kako se nadaju da će se društvo ipak spasiti i da će doći do neke nagodbe sa SC-om. 

Saša Ceci naveo je da su sve što su mogli prebacili na drugo fizikalno društvo.

O mogućem rješenju problema, Ceci je kazao sljedeće: Dobili smo neke signale. Ništa službeno. Samo da u uredu premijera razmišljaju. Što točno razmišljaju, ne znam. No postoji neka nada. 

Na naš upit o blokadi računa Hrvatskog fizikalnog društva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je sljedeći odgovor prilažući i dvije odluke iz tog vremena:  "Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ukupnom iznosu od 812.000 kuna sufinanciralo je troškove sudjelovanja učenika i studenata na 41. olimpijadi iz fizike u Zagrebu 2010. godine. Prvom odlukom u ukupnom iznosu od 652.000 kuna Studentskom centru u Zagrebu doznačena su sredstva za sufinanciranje troškova sudjelovanja učenika i studenata na 41. olimpijadi iz fizike u Zagrebu. Drugom odlukom od 160.000 kuna Hrvatskom fizikalnom društvu odobrena su sredstva za sufinanciranje troškova sudjelovanja učenika i studenata na olimpijadi u Zagrebu. Slijedom toga, Ministarstvo je ispunilo sve svoje preuzete obveze", stoji u odgovoru.

Komentara 10

ZG
Zeljko Grabar
14:49 10.03.2021.

S obzirom da je to bila vlada gospodje Kosor koja se ne sjeca sto su njeni ministri i ministarstva obecavali, jer ona se sjeca samo susreta sa gospodinom Pahorom u Trakostanu, a poslije toga ju je zahvatila amnezija na upravljacke poteze njene vlade. To samo iz razloga da ne ispadne da je Milan Bandic ili premijer Plenkovic to obecao. Inace miljun kuna za takve susrete je sitna sumica u odnosu na sume koje su sve vlade trosile na neke neobicne udruge gradjana, civilna drustva ili pakirale u vlastite djepove.

TV
tiha_voda
23:38 10.03.2021.

E moj Saša! Pa jel ti sebe čuješ kaj ti govoriš: "Netko iz društva otišao je do Ministarstva....." Jel možda portir ili čistačica? Daj više reci ime tog masona koji se u ime društva po nepisanim pravilima dogovara s Ministarstvom.. Jel ti treba nacrtati koja organizacija funkcionira po nepisanim pravilima.

DU
Deleted user
20:25 10.03.2021.

Poznati hrvatski" genijalci", E ne da imam ideju, ti samo plati troškove i ne brini. Svuda je tako. Kao i imam ideju uzgajati krave nemam krave, ni zemlju za pašnjake, ali država mi to mora dati i subvenciju za radnikeike ja bum samo novce dijelil i viška sebi spremil, ludnica, a svi misle da su normalni, najnormalniju, bate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije