Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Težak udarac premijerki May: ministar za Brexit dao ostavku

Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne tek "nevoljki sudionik"
09. srpnja 2018. u 06:53 10 komentara 1991 prikaza
David Davis
Foto: Reuters/PIXSELL

Britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti "nevoljki sudionik" u planovima premijerke Therese May za napuštanje Europske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Theresa May PITANJE BREXITA EU uputila upozorenje Britancima: Stavite karte na stol

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s Europskom unijom izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s EU.

Osim toga, Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva.

Ostavka je, kako se čini, potaknula i druge da krenu Davisovim putem, samo dva dana nakon sastanka održanog premijerkinoj rezidenciji Chequers na kojemu su trebale biti nadvladane duboke podjele zbog Brexita.

Brexit povorka Britanski političari naklonjeni EU očekuju mnoštvo pristaša u povorci na godišnjici Brexita

Devet mjeseci prije nego što bi Britanija trebala napustiti Uniju i samo tri mjeseca prije roka za postizanje sporazuma s EU, May se našla pod snažnim pritiskom EU i brojnih tvrtki koje od nje traže da pokaže svoje pregovaračko stajalište.

Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon glasovanja Britanaca o napuštanju Europske unije, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May.

"Opći smjer politike u najboljem će nam slučaju donijeti loš pregovarački položaj, koji će možda čak biti i neizbježan", napisao je Davis u ostavci.

Procurila prepiska Imaju dokaze: objavljeni e-mailovi ukazuju na povezanost kampanje za Brexit i Rusije

Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži "opća pravila" s Europskom unijom, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istaknuvši da bi time "Europskoj uniji predala kontrolu nad velikim dijelovima britanskoga gospodarstva te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke".

Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne tek "nevoljki sudionik".

May je na pismo odgovorila ističući da se ne slaže s njegovom "ocjenom politike koja je dogovorena na sastanku kabineta u peta" te mu je zahvalila na njegovu radu.

Anti-brexit prosvjedi Traže novi referendum Britanci su sve glasniji – želimo Brexit za Brexit

Ostavku je podnio i Steve Baker, Davisov zamjenik koji je mnogim zagovornicima Brexita pružao vjeru u proces, potvrdili su izvori iz vlade, a mediji su izvijestili i o ostavci i zamjenice ministra Suelle Braverman.

U petak je u premijerkinoj rezidenciji Chequesu održan sastanak na kojemu je May, kako se činilo, uvjerila najglasnije zagovornike Brexita u kabinetu, među kojima je bio i Davis, da podupru njezin plan da zatraži "slobodnu trgovinu robe" te da održi bliske trgovinske veze s EU.

May je dobila potporu drugoga istaknutoga zagovornika Brexita, ministra okoliša Michaela Govea koji je u nedjelju rekao da dogovoreno pregovaračko stajalište nije savršeno, ali kako vjeruje da se njime vraća kontrola u britanske ruke.

Brexit BRITANCI U STRAHU Strah od Brexita: Broj zahtjeva za državljanstvo ove države porastao je čak 361%

I drugi zastupnici Konzervativne stranke u parlamentu kritizirali su "mirovnih sporazum" i Chequersa, ističući da će po premijerkinim planovima Brexit biti samo nominalan, izdaja onoga što smatraju svojim obećanjem o potpunom raskidu s Europskom unijom.

Njihovi prigovori nameću pitanje može li May dobiti potporu parlamenta za svoje planove, bude li tijekom ove godine postignut ikakav sporazum s EU, a neki su čak i najavljivali da bi mogli protiv nje pokrenuti i opoziv.

Vođa zagovornika Brexita u Konzervativnoj stranci Jacob Rees-Mogg rekao je da Davisova ostavka dokazuje da je njihova zabrinutost utemeljena.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

David Davis
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • koraknaprijed:

    Britanija je blefirala i kako god sad prođe oni GUBE!

  • anlaser:

    Mislim da su englezi shvatili kakvu glupost su napravili i da referendum više nebi prošao. Ne mogu se zadržati povlastice a izbjeći obaveze prema uniji. Funta slabi, velike firme premještaju sjedišta u EU i zapravo nitko nezna kako će to uavršit.

  • microlion:

    Blefirala su razna britanska trčkarala na Putinovoj platnoj listi. A sad kad su uvalila cijelu naciju u gov**, daju ostavke.