Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sanaderu 8 godina. I njemu i obitelji oduzima se protupravno stečena imovinska korist

HDZ je odgovoran te mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna i oduzima mu se 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.
13. studenoga 2020. u 10:43 221 komentara 29646 prikaza
Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Ivo Sanader, Branka Pavošević Mladen Barišić proglašeni su krivim, a HDZ je proglašen odgovornim u ponovljenom suđenju za Fimi mediju. Ivo Sanader dobio je osam godina zatvora te se prema nepravomoćnoj presudi njemu i obitelji treba oduzeti stečena imovinska korist.

Zagreb: Pred novim sudskim vijećem počinje suđenje Josipu Protegi i drugima u aferi Bankomat BEZ PRESUDE 11 GODINA Muke po aferi Bankomat: Rasprava odgođena jer je Čolak tražio izuzeće suca, vijeća, predsjednika suda...

Sanaderu se oduzima 275 tisuća kuna, a cijeloj obitelji 15,8 milijuna kuna.

Barišić je dobio dvije godine i deset mjeseci zatvora, a Pavošević godinu i četiri mjeseca.

HDZ je odgovoran te mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna i oduzima mu se 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.

Oduzima se i 2.5 milijuna kuna deponiranih na računu suda. Riječ je o protupravno stečenoj imovinskoj koristi Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije, koja je preminula tijekom postupka.

Postupak protiv nje obustavljen je zbog smrti, a Fimi medija otišla je u stečaj. Iznos od 11,8 milijuna kuna oduzima se od stečajne mase Fimi medije. Taj je novac otprije deponiran na računu suda.

Protiv Mačeka odbija se optužba za udruživanje radi počinjenja djela, a oslobođen je optužbe za zloporabu položaja.

Sanader i ostali nisu došli na izricanje presude.

Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
1 / 9
13.11.2020., Zagreb - Na ponovljenom sudjenju u aferi Fimi medija na Zupanijskom sudu danas se odrzala presuda Ivi Sanaderu, Branki Pavosevic, Ratku Maceku, Mladenu Barisicu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Vladimir Terešak najavio je žalbu HDZ-a. Rekao je kako vrh stranke i njeno članstvo nemaju veze s onim što su radili Sanader i druge fizičke osobe.

Prvu presudu ukinuo Vrhovni sud

Inače, prvo suđenje počelo je u travnju 2012., a u ožujku 2013. donesena je  nepravomoćna presuda kojom su uz Sanadera i HDZ bili osuđeni i ostali optuženici: Nevenka Jurak na dvije godine zatvora, Barišić na tri, Branka Pavošević na godinu i pol, a Maček na uvjetnu kaznu. No tu je presudu u srpnju  2015. ukinuo Vrhovni sud, smatrajući da su Sanaderu povrijeđena prava jer N. Jurak, Barišić i Pavošević nisu htjeli odgovarati na pitanja, što je njihovo pravo.

U aferi Fimi medija, koju su mediji odmah na početku prozvali majkom svih afera, uz Sanadera optužen je i HDZ kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi. Optuženi su i Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević. Bila je optužena i Nevenka Jurak,  vlasnica Fimi medije, koja je  preminula u studenome 2019. USKOK Sanadera i  ostale  tereti da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća te da su tim novcem financirani Sanaderovi privatni troškovi te crni fondovi HDZ-a. 

Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media Fimi media Pravosudna sapunica duga 10 godina završava 13. studenoga

Sanadera se tereti i za 15 milijuna kuna koje mu je prema optužnici donio Mladen Barišić, a USKOK traži da se od Sanadera i njegove obitelji oduzme oko 20 milijuna kuna. Nadalje, USKOK smatra da su svi navodi optužnice dokazani, dok obrana  ima suprotan stav.

Tijekom suđenja saslušano je gotovo 150 svjedoka, a mnogi od njih iskazivali su i tijekom prvog suđenja i to vrlo detaljno kako se izvlačio novac iz državnih poduzeća čijim je direktorima na jednom sastanku u Vladi, tvrdi USKOK, Sanader naložio da posluju s Fimi medijom.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar nosac
  nosac:

  hdz i sanader su isplanirali, organizirali i proveli pljačku hrvatske i nikome ništa...

 • Sobrudolf:

  Mozemo li sada ocekivati da HDZ dobije maksimalnih 40 god. zatvora?!

 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  Ajmo se kladit da im rejting neće pasti ni za 1 posto. Drugim riječima, ovaj narod ima vlast upravo kakvu zaslužuje.