Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fakultet spašava jednu od najljepših zgrada: U Vilu Oršić uselit će studenti, profesori i istraživači

Fakultet organizacije i informatike je uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu. Sagrađena je u drugoj polovici 19. stoljeća kao raskošna obiteljska kuća.
18. studenoga 2020. u 15:12 0 komentara 359 prikaza
U Vilu Oršić uselit će se studenti, profesori i istraživači
Foto: FOI
Pogledajte galeriju 1/3

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu ima upisano oko 2900 studenata, a sve veći interes za upis i 35 projekata u kojima sudjeluje doveli su i do nedostatka prostora. Grad Varaždin predložio je FOI-ju da za svoje potrebe koristi Vilu Oršić koja propada, s krovom koji prokišnjava i nezaštićenim ulazom, pa je bila i na meti kradljivaca.

FOI Projekt FOI među prvima uvodi stručnu praksu na preddiplomskoj razini

Vila se nalazi uz čestice na kojima je planiran projekt druge faze Sveučilišnog kampusa, pa postaje njegov dio. FOI je uz financijsku potporu Sveučilišta još 2012. godine pripremio svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju nove zgrade u sklopu Sveučilišnog kampusa, projekta vrijednog oko 24 milijuna eura, Lani je ishođena i građevinska dozvola, no projekt unatoč prijavama na natječaje Ministarstva znanosti i obrazovanja i uvrštavanja na prioritetnu listu, do danas nije realiziran.

No, projekt Sveučilišnog kampusa Varaždin nije bio uvršteni u operativni program za ovu godinu, a na fakultetu se nadaju da će se naći u novom operativni programu od 2021. godine. Gradsko vijeće Varaždina donijelo je odluku o osnivanju prava građenja nad Vilom Oršić u Ulici Petra Preradovića u korist FOI-ja, a prošlog mjeseca je i sklopljen ugovor o pravu građenja kojim je Grad objekt dao na dugoročno raspolaganje. FOI je osigurao novac i obnova jedne od najljepših zgrada je započela obnovom krovišta za koje je u državnom proračunu osigurano 600.000 kuna.

Ilustracija FOI VARAŽDIN Osmišljen novi portal za online učenje: Sadrži sve bitne informacije za nastavnike i studente

Fakultet organizacije i informatike je uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu. Sagrađena je u drugoj polovici 19. stoljeća kao raskošna obiteljska kuća.

- Vjerujemo da ćemo kvalitetnom prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja zaustaviti dugogodišnju devastaciju, te Vili Oršić ponovo osigurati raskošni sjaj, ali u okruženju suvremene informacijske tehnologije i razvojnih potencijala, kakav i zaslužuje - ističe dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. U suradnji sa Konzervatorskim odjelom Grada Varaždina i projektantima dogovoreno je cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima radi prenamjene prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje, te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta.

- Iako FOI obnovom Vile Oršić neće ostvariti prostorne kapacitete koji su mu dugoročno potrebni, ipak će omogućiti obnovu jedne vrijedne zgrade i staviti ju u funkciju studentima, nastavnicima te istraživačima, a i olakšati si razdoblje do realizacije projekta Sveučilišnog kampusa - napominje dekanica.

BRAVO, FOI! Nesmetano izvode nastavu na vlastitoj online infrastrukturi

FOI je, dodaje, spreman kroz nove prijave projekata, već dobivene projekte, vlastita sredstva i financijsku potporu Ministarstva i Vlade, zgradu kompletno obnoviti po uzoru na eminentna europska i američka sveučilišta. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.