Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAVO, FOI!

Nesmetano izvode nastavu na vlastitoj online infrastrukturi

Foto: FOI
21.03.2020.
u 11:53

I praktična nastava, koja se na FOI-ju provodi kroz laboratorijske vježbe i istraživanja, izvodi se online kroz povezivanje strukovno-teorijske i praktične nastave, u dogovoru i prema uputama predmetnog nastavnika

Nastava na Fakultetu organizacije i informatike (FOI), kao i u većini obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, od 16. ožujka 2020. odvija se isključivo online. - Već u prvih par dana cijeli FOI-jev sustav je izrazito dobro profunkcionirao i nastava se odvija nesmetano na svim studijima, uz kontinuirano održavanje i nadogradnju vlastite online infrastrukture. FOI se tako i u ovim trenucima epidemiološke krize pokazao kao vodeći fakultet po primjeni e-učenja, uspjevši iskoristiti svoje bogato i dugogodišnje iskustvo te u potpunosti i na vrijeme pripremiti module za online održavanje nastave - kažu na FOI-ju koji je pripremio vlastitu informatičku infrastrukturu - poslužitelje, sustave za e-učenje, sustav za autentifikaciju i autorizaciju te sustav za webinare. FOI u tu svrhu koristi isključivo alate otvorenog koda na kojima se temelji cjelokupna infrastruktura.

Djelatnici FOI-jevog Centra za razvoj programskih proizvoda, kontinuirano rade na održavanju i nadogradnji cijelog sustava, osiguravajući stalnu podršku svim nastavnicima, asistentima i studentima u online nastavi. - Rezultat je to dugogodišnje pripreme u korištenju alata za izvođenje online nastave, čime su sada stvoreni preduvjeti za lakše otklanjanje svih rizika. Time su izbjegnute mnogostruke komplikacije koje se mogu dogoditi uslijed velikog broja priključenih korisnika, ali i velikog broja hakerskih napada koji su nerijetki slučaj u posljednjih nekoliko dana - napominju.

I praktična nastava, koja se na FOI-ju provodi kroz laboratorijske vježbe i istraživanja, izvodi se online kroz povezivanje strukovno-teorijske i praktične nastave, u dogovoru i prema uputama predmetnog nastavnika. - Uz to, fakultetsko Povjerenstvo za e-učenje pripremilo je niz smjernica i uputa nastavnicima za provođenje online nastave, nekoliko različitih alata za izvođenje online nastave u realnom vremenu, različite modele izvođenje online nastave koji uključuju webinare, ali i kombinaciju video i tekstualnih materijala kako bi se studentima učenje što više prilagodilo te da oni u velikoj mjeri mogu sami birati tempo učenja - ističe dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

FOI priprema i centralno web mjesto za nastavnike i studente sa svim korisnim uputama o pripremi materijala, tehničkim pitanjima, smjernicama za studente i drugo, i svi će biti javno dostupni. Online se nesmetano odvija i znanstveno-istraživački rad na FOI-ju, u koji su aktivno uključeni svi FOI-jevi znanstvenici i istraživački timovi. - Rezultat je to dugogodišnjeg rada na razvoju e-učenja na FOI-ju, no i spremnosti nastavnika i studenata da dodatnim trudom osiguraju kvalitetnu nastavu na daljinu. Napominjem da i sve sastanke održavamo na daljinu, tako da smo osigurali sve uvjete za potpuno funkcioniranje u online okruženju - napominje dekanica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije