Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TERENU IH VIŠE OD 1000

Evo zašto građani najviše vjeruju Hrvatskoj vojsci: Stradalnicima prepustili čak i svoje ležajeve

Petrinja: Predsjednik Milanović obišao vojarnu gdje se zbrinjavaju žrtve potresa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/19
05.01.2021.
u 14:23

Hrvatski su vojnici i tijekom razornog petrinjskog, kao i u slučaju onog zagrebačkog potresa, sami pokazali i odgovorili na pitanje zašto građani od svih državnih institucija najviše vjeruju Hrvatskoj vojsci

Da će mladići i djevojke u vojnim maskirnim uniformama biti među prvima koji priskaču u pomoć stradalim civilima i da će odmah uključiti svu svoju tehniku u uklanjanje ruševina i raščišćavanje prometnica da bi mogla doći pomoć i drugih, to je očekivano.

Hrvatski su vojnici i tijekom razornog petrinjskog, kao i u slučaju onog zagrebačkog potresa, sami pokazali i odgovorili na pitanje zašto građani od svih državnih institucija najviše vjeruju Hrvatskoj vojsci. U zadnjih 30-ak godina svaka anketa u hrvatskoj javnosti je pokazala da vojska uživa najveće povjerenje, pa tako i ona zadnja iz 2019. kada je HV na prvo mjesto povjerenja stavilo čak 61 posto građana. Slijedi školski sustav s 51 posto potpore te policija s 46 posto. Drugim institucijama u zadnjih 20-ak godina u pravilu opada stupanj povjerenja, no vojska zadržava svoju prvu poziciju.

30.12.2020., Majske Poljane - Selo na glinskom podrucju koje je najvise stradalo u potresu. Snazan potres pogodio je jucer Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio 3 kilometra od Petrinje. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pripadnika HV-a nema mnogo. Cijeli sustav broji tek nešto više od 16 tisuća ljudi, a kada se protresla Banovina pokazalo se ključnim što baš u Petrinji postoji vojarna i velika postrojba HV-a. I to ne bilo koja, nego ona koja nastavlja tradicije Tigrova i Gromova, gardijskih mehaniziranih brigada.

Video: Majske Poljane: U trenutku potresa bio na tavanu, spasio sina i punicu

Bilo je nekih ideja da se iz Petrinje iseli HV, kao i iz svih drugih gradova, pa da ih se preseli "po šumama i gorama", od Slunja nadalje. Srećom, ta je koncepcija napuštena, a postrojbe HV-a čak su vraćene u važna granična područja Hrvatske poput Sinja, Varaždina, Vukovara, Pule te je obnovljena postrojba hrvatskih marinaca i smještena u Pločama. Štoviše, vojarna "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji, nazvana prema herojskom zapovjedniku koji je poginuo prilikom oslobađanja Petrinje 1995., trudom nekoliko zadnjih ministara obrane postala je najsuvremenije opremljena vojarna.

Stoga je HV ovoga puta u pomaganju stradalim civilima mogao otići korak dalje i smjestiti ih i u ovoj "vojarni za 21. stoljeće", kako je zovu. I danas je svoje privremeno utočište tamo našlo četristotinjak stanovnika pogođenog kraja kojima su njihovi domovi razrušeni. U vojarni se može smjestiti oko 700 ljudi, a kako je Hrvatska vojska građanima doslovno dala veći dio svojih ležajeva, dio operativne vojske ostao je u vojarni, a dio odlazi u svoje domove i odatle dolazi svaki dan na posao.

Osim te postrojbe, HV je angažirao i dodatne snage, inženjerske postrojbe i mehanizaciju, pa ministar obrane Mario Banožić potvrđuje kako je na terenu trenutačno angažirano čak oko 1100 pripadnika HV-a.

Video: Hrvatska vojska pomaže nakon potresa

"Hrvatska vojska angažirana je na zadaćama uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica, sa svom potrebnom mehanizacijom, za građane je organizirala cjelodnevne obroke, vodu, krevete, deke, šatore, agregate i terenske kuhinje. Za hitni prijevoz pacijenata, HGSS-ovaca, sanitetskih timova i ostalih, HRZ je angažirao pet transportnih helikoptera", izvijestio je Banožić kolege u Vladi.

30.12.2020., Petrinja - Centralno skladiste Crvenog kriza u Petrinji gdje se dostavljaju paketi,i donacije u hrani i robi iz cijele Hrvatske, a volonteri Crvenog kriza i pripadnici HV sortiraju pristiglu robu u pakete koje onda dostavljaju svim ljudima koji su stradali u potresu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uz to, HV je uključio i nekoliko besposadnih letjelica i dronova te provodi snimanje kritične infrastrukture, a snimke se koriste za preliminarne procjene nastalih šteta. U svim prirodnim katastrofama; poplavama, požarima, potresima, Hrvatska vojska priskače prva, uz nju i policijske i vatrogasne postrojbe, što je i očekivano s obzirom na njihovu vojnu hijerarhijsku strukturu i razrađenu, uigranu liniju zapovijedanja te individualne zapovjedne odgovornosti. Stoga se može očekivati i nakon ovog zadnjeg "civilnog angažmana" i testa u javnosti da će HV i dalje očuvati svoju lidersku poziciju kada govorimo o povjerenju u državne institucije.

Ključne riječi

Komentara 53

Avatar Golum
Golum
14:27 05.01.2021.

Vojska je uvijek tu za svoj narod kao u ratu tako i u miru.

ME
MediciKM
14:35 05.01.2021.

Pa ako nije vojska organizirana i ako se tu ne zna red, rad i disciplina; pa gdje će se onda znati?

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
15:18 05.01.2021.

Svaka čast Hrvatskoj vojski jer pokazali i dokazali su da su za pomoč, rad i red spremni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije