Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!'

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov
15. kolovoza 2018. u 06:15 6 komentara 790 prikaza
Foto: Getty Images

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno je i državni blagdan, koji se obilježava 15. kolovoza kad diljem Hrvatske vjernici hodočaste u marijanska svetišta.

Zagreb: Misno slavlje povodom Velike Gospe u marijanskom svetištu Majke Božje Remetske Biskup Šaško: Ako nema mjesta za Boga, nema mjesta niti za ljubav

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!"

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Molitvenik na dar Molitvenik na dar Proslavite blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije uz molitvenik Večernjeg lista

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Majku Božju Blaženu Djevicu Mariju katolički vjernici prepoznaju i u slikama iz Staroga i Novoga zavjeta. U Starom zavjetu na početku Biblije, kad su Adam i Eva pali u grijeh nepovjerenja prema Bogu i sagriješili, Bog nije čovjeka ostavio bez nade. Naime, nasuprot zmiji, simbolu zla i đavla, Bog podiže znak žene koja će s plodom svoje utrobe zmiji zgaziti glavu.

Portugal, Madeira 49 ranjenih Tragedija na proslavi Velike Gospe: srušilo se stablo i ubilo 13 ljudi

Novi zavjet, pak, u posljednjoj knjizi Biblije, Apokalipsi, otkriva veliki i strašni znak zmaja. To je rušilačka, negativna, arogantna sila koja više ne skriva svoje nakane, kako je to bio slučaj kod zmije. To je simbol zla u svijetu, simbol sotone.

Nasuprot zmaju drugi je znak: znak žene, simbol nježnosti i ljubavi, dobrote i ljepote. Žena je trudna, ona je nositeljica života, donosi nadu budućnosti. Koliko god žena izgledala slaba u odnosu na strahovitu silu zmaja, ona izmiče podvalama i njegovim nasrtajima pa pobjeđuje ljubav, dobrota i život. Upravo je to, kako smatraju katolički teolozi, Velika Gospa.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Sve ratove, glad, nevolje, napade hrvatski narod preživio je sklonjen pod zaštitnički plašt Majke Božje. Tome svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana hrvatske povijesti.

Vlado Košić Vlado Košić: 'Odričeš li se Maršala? Da, i Führera i Ducea, ali – ponajviše – Maršala!'

Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata", a zazivali su je i "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Još u 10. stoljeću hrvatska kraljica Jelena u Solinu je sagradila dvije crkve: Blažene Djevice Marije i sv. Stjepana. Splitski kroničar Toma Arhiđakon napisao je kako su se u predvorju crkve sv. Stjepana pokapali hrvatski kraljevi.

Don Frane Bulić našao je nadgrobni natpis kraljice Jelene 1898. godine. Poslije odlaska Turaka, sagrađena je crkva Gospe od Otoka. Izgorjela je 1875., a sadašnja je sagrađena 1878. godine.

Rijeka: Nadbiskup Ivan Devčić predvodio misno slavlje u svetištu Majke Božje Trsatske Nadbiskup Devčić: 'Blagdan Velike Gospe poticaj za predanosti i poslušnost Bogu'

Povezanost Hrvata i Djevice Marije očituje se i u pozdravu "Hvaljen Isus i Marija". Naime, Hrvati su kršćanskom pozdravu "Hvaljen budi Isus Krist" dodali i njegovu majku Mariju.

Mariji u čast i slavu posvećeno su 1162 vjerska objekta i osam katedrala u Hrvatskoj, među kojima su katedrale u Zagrebu, Splitu, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Poreču i Krku, a Navještenju Blažene Djevice Marije posvećena je katedrala u Gospiću.

Uz to, Uznesenju Djevice Marije posvećena je i konkatedrala u Senju i bivša katedrala na Rabu, Navještenju Djevice Marije posvećena je bivša katedrala u Pićanu te Svetoj Mariji posvećena je bivša katedrala na Osoru.

Štovanje Majke Božje zadržali su ne samo Hrvati u domovini, nego i oni kasnije raseljeni diljem svijeta pa danas, ako na primjer nekome u Chicagu spomenete riječ "Hrvati", prvo što će vam odgovoriti bit će "Velika Gospa". Ona je Hrvatima ono što je Ircima Sv. Patrick ili Talijanima Kolumbov dan.

Svetkovina u Sinju propovijed u sinju Nadbiskup Barišić: Hrvatska smo svi zajedno, a ne 'ja i moja stranka'

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Među Hrvatima izvan Hrvatske važna su marijanska svetišta: Svetište Gospe Olovske, Svetište Gospe od Kondžila u Komušini, Svetište Kraljice mira u Međugorju i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Svetište Crne Gospe u Subotici i u Bunariću u Bačkoj te Svetište Gospe Tekijske u Petrovaridnu u Srijemu te Gospa od Škrpjela u Boki kotorskoj i Svetište Gospe Letničke u Letnici na Kosovu.

>> Pogledajte video - Veličanstven oproštaj od Olivera Dragojevića

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • dom7:

    Gospe , zagovornice hrvatskog naroda i svih ljudi dobre volje,moli za nas!

  • Deleted user:

    Divljaci i anarhisti nemaju Boga, zive bez nade i ne vjeruju ni sebi, ni drugima. Od takvih se moze ocekivati samo zlo, kao pljacka, droga i nasilje, pa se time i ponose. Vjernike bilo koje vjere, gledam kao ljude, a ... prikaži još!a tu komunisti ne pripadaju, sto su debelo dokazali.

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Zašto je Hrvatska najprosperitetnija država u EU, koja bojuje sa Bugarskom za titulu šampiona u gospodarskom višeboju (u negativnim disciplinama) odgovor je jednoznačan. Za najvjernijim katoličkim stadom dvonožnih papkara stoje i brane ga Hrvatski Bog, Hrvatska Kraljica Djevica Marija i ... prikaži još! razumljivo njihov sin Isus. Treba li se čuditi što je u Lijepoj našoj toliko marijanskih svetišta, sa pripadajućim procesijama, te bogomolja posvećenih hrvatskoj advokatici Djevici Mariji. Zato vjerodomoljubnim dvonožnim glodarima ne može niko ništa, te su ovi pobjednici u svim bojnama u kojima su učestvovali, te bili i ostali strah i trepet nevjernika i raskolnika (Bože sačuvaj me gladi, kuge i Hrvata). Dakle Hrvatima ne može niko ništa, jer su jači i od same sudbine. Jedini problem najvjernijem stadu dvonožnih papkara pravi majčica priroda koja vrši selekciju devijantnih vrsta, a na nju nema utjecaja čak ni Sveto Trojstvo sa Hrvatskom Kraljicom.