Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (14. dio)

bageri (1)
Željko Mršić/PIXSELL
28.05.2013.
u 22:37

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1. Imam građevinsku dozvolu za izgradnju kuće katnice dimenzije 7,75 x 8,25 metara od 19.01.1983 godine. Kuća je izgrađena 1985. godine sukladno zakonu (struja, odvod, telefon) i prema investicijsko-tehničkoj dokumentaciji. Za istu kuću imam Uvjerenje o uređenju prostora, kojim se dozvoljava izgradnja objekta veličine do 100 metara kvadratnih od 03.11.1982 godine (Narodne novine broj 54/1980). Uz kuću je izgrađena ukopana garaža 5,70 x 4,20 metara sa ravnim krovom. Na ravnom krovu izgrađena je ostava dimenzije 4,20 x 2,60 metara i otvorena nadstrešnica dimenzije 4,20 x 3,10 metara. Na istoj čestici uz garažu izgrađeno je spremište za alat dimenzije 6,20 x 2,20 metara i kokošinjac dimenzije 2,00 x 1,40 metara. Kuća je ucrtana u katastarskom planu i usklađeno je stanje katastra i gruntovnice, ostale gore navedene prostorije nisu ucrtane. Što zapravo moram legalizirati, na koji način i što od dokumenata moram priložiti?

Trebate legalizirati sve objekte za koje nemate građevinsku dozvolu ili neki drugi akt kojim je dozvoljeno njezino građenje. Važećim zakonom svaki se objekt na parceli gleda pojedinačno (što se tiče plaćanja naknada i doprinosa) ali se svi mogu objediniti u jednom tehničkom elaboratu – u vašem slučaju to bi bila građevinska snimka za garažu, ostavu i nadstrešnicu kao jedan jednostavni objekt, dok bi spremište za alat i kokošinjac bili pomoćni objekti za koje se plaća naknada za legalizaciju po 500 kn po objektu ali se ne plaća ni komunalni ni vodni doprinos.S obzirom da Vam u katastru nije ucrtana garaža, onda trebate napraviti i geodetsku snimku parcele na kojoj će biti prikazani svi objekti. Uz Zahtjev za legalizaciju trebate priložiti: 70 kn biljega, 3 građevinske snimke svih objekata na parceli, 3 geodetske snimke, original katastarskog plana i original gruntovnog izvatka. Ostala dokumentacija temeljem koje možete ostvariti određene subvencije kod plaćanja komunalnog doprinosa ovisi o propisima lokalne uprave na čijem teritoriju se objekt nalazi.

2. Obraćam vam se sa zamolbom za pomoć oko legalizacije zatvorene lođe. Živim u jednosobnom stanu, površine 32,85 metara kvadratnih u Varaždinu, Trakošćanska ulica 12. U prednje napomenutu kvadraturu stana pripadaju: Hodnik površine 2,53 metara kvadratnih, kupaona 2,76 metara kvadratnih, Izba 1,10 metara kvadratnih, kuhinja 9,43 metara kvadratnih, soba 12,18 metara kvadratnih, lođa 3,85 metara kvadratnih. Prije četiri godine, zatvorili smo polovinu lođe PVC stolarijom i prenamijenili u kuhinju, odnosno za dio zatvorenog balkona (lođe) proširili smo kuhinju. Kod uređenja srušili smo dio zida, oko jednog metra i vrata koja su vodila kao izlaz na lođu. Jesam li dužna prostor od zatvorene lođe ( balkona ) prijaviti i legalizirati?

S obzirom da ste dio lođe prenamijeniti u stambeni prostor (kuhinju) isto trebate legalizirati.

3. Imam jedno konkretno i praktično pitanje: Ako imam građevinsku dozvolu i kuća je ucrtana u katastru, a nakon izgradnje izvršene su građevinske preinake (po kupnji kuće od prijašnjih vlasnika prilagodili smo je svojim potrebama) moram li dati izraditi projekt čitave kuće (izvedeno stanje) ili je moguće u zahtjevu za legalizaciju priložiti projekt samo konkretno izmijenjenih prostora (za koje konkretno podnosim zahtjev za legalizaciju). Ponuđena mi je izrada projekta po cijeni od 3500 kuna i rečeno je da je to nužno za ishodovanje rješenja. Je li to točno? Je li potrebno nakon toga očitovanje - izmjer geodete?

Za legalizaciju nadograđenog dijela treba snimiti cijelu kuću, prikazati na snimci koji je dio legalan a koji ne te izračunati razliku obujma između stvarno izgrađenog objekta i njegovog legalnog dijela. Informacija koju ste dobili je točna. Ako je kuća ucrtana u katastar i ako joj niste mijenjali oblik i površinu, dogradnjom nekih balkona, terasa, stepenica ne trebate raditi novi geodetski snimak, već samo dokumentaciju za kuću a u nju ćete uložiti kopiju katastarskog plana ne stariju od 30 dana. Molimo Vas da imate na umu da će službenici nadležnog ureda za graditeljstvo i prostorno planiranje izaći na teren i provjeriti da li podaci prikazani u snimci odgovaraju stvarnom stanju na objektu i parceli.

4. Moj pokojni suprug i ja kupili smo u Svetoj Klari kraj Zagreba nacionalizirano zemljište od 4l7 čhv. Pokušavali smo puno puta od općine Novi Zagreb dobiti građevinsku dozvolu, ali bez uspjeha. Nakon nekoliko godina, negdje oko 1983., rekli su nam da sagradimo garažu, pa da će onda vidjeti kako bi nam pomogli. U međuvremenu posadili smo voćnjak, tako da sada postoji ta garaža i voćnjak. Moj suprug je umro 1996. godine i oporučno je ostavio da ja uživam tu imovinu, a poslije moje smrti da ostane njegovu sinu, koji sada živi u Americi i želi da se ja odreknem voćnjaka u korist njegovog sina. Ja sam voljna da taj posjed prenese unuku. Postoji li mogućnost da se voćnjak i garaža legaliziraju u korist unuka?

Nema nikakvog razloga da se izgrađena garaža ne legalizira – naime legalizacija ne uređuje vlasnička pitanja. Što se ostalog tiče, trebalo bi provjeriti koji je sada status Vašeg zemljišta u gruntovnici i da li je moguće i na koji način provesti prijenos vlasništva, pa da Vas možemo uputiti na nekoga tko Vam može pomoći. Za takav odgovor bismo trebali znati broj katastarske četice i ime katastarske općine.

5. Treba li legalizirati objekat koji ima 11 kvadrata? Troje stanovnika zgrade imaju mali podrum od jedanaest kvadrata koji se dijeli na tri dijela. Podrum je napravljen pokraj kuće.

Ukoliko je riječ o objektu koji ima 11 metara kvadratnih i koji je izgrađen na parceli legalno sagrađenog objekta, riječ je o jednostavnoj građevini za koju ne treba građevinska dozvola, pa ga slijedom toga ne treba niti legalizirati.

 >> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije