Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Ovaj crtić o ljubavi dvojice dječaka pogledalo je 24 milijuna ljudi

Kuterovac Jagodić: Crtić može biti za djecu od 10, 11, 12 godina, kad se razvija homoseksualni identitet
11. kolovoza 2017. u 17:43 18738 prikaza
In a Heartbeat
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Animirani kratki film “In a Heartbeat” o ljubavi dvojice gay dječaka pregledalo je na YouTubeu gotovo 24 milijuna ljudi, a naravno da su među gledateljima bila i djeca u višim razredima osnovnih škola diljem svijeta, kojima zbog pametnih telefona više ništa ne može promaći jer je svijet doista globalno selo. Iako se posljednjih godina bilježi uspon LGBT likova u filmovima i TV serijama, osobito u SAD-u, gay crtići još su rijetkost. Je li animirani film ”In a Heartbeat” imao isključivi cilj prikazati onu manjinu djece koja u nekoj dobi, ma što okolina oko njih smatrala, postanu svjesna privlačnosti i zaljubljenosti prema istom spolu ili je poruka filma neka druga? U kojoj je dobi primjereno da djeca mogu (po)gledati gay crtiće?

Zagreb Pride 2017. Zagreb Pride 2017. Glavašević: Netko mi je viknuo 'pe...čino'. Ostojić dočekan s oduševljenjem

Pozitivna poruka

Sve su to pitanja za psihologe koji se bave dječjom i adolescentskom psihologijom pa smo stoga zamolili dr. sc. Gordanu Kuterovac Jagodić, profesoricu psihologije s katedre za razvojnu psihologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta, te prof. dr. Gordanu Buljan Flander, ravnateljicu zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih, da pogledaju crtić “In a Heartbeat” i iznesu svoje mišljenje o njemu. Kuterovac Jagodić drži da je “In a Heartbeat” kvalitetan i lijep animirani film koji može pomoći djeci koja dvoje o svojoj seksualnoj orijentaciji, ali i edukativan i namijenjen i svima onima koji bi trebali biti tolerantniji na svoje manjinske gay sugrađane. Iz njezinog odgovora proizlazi da to nije crtić za jako malu djecu.

 

– Crtić “In a Heartbeat” može biti za djecu od negdje 10, 11, 12 godina, u dobi kad se razvija homoseksualni identitet i osjećaj kod neke djece da su drugačija. Seksualna privlačnost prema istom spolu ili indiferentnost prema suprotnom u principu se javlja negdje u dobi od 10, 11, 12 godina, premda ne kod svih u istoj dobi, te crtić može pomoći djeci koja imaju homoseksualnu sklonost da bolje razumiju sebe. Neka se djeca u toj dobi, iako osvijeste privlačnost prema istom spolu, pokušavaju staviti u očekivane uloge, pa tek u 20-ima priznaju sebi i okolini svoju homoseksualnu orijentaciju. Animirani film dobro je pogođen jer su u njemu prikazani svi glavni elementi, da je homoseksualna ljubav isto ljubav kao i svaka druga i da se privlačnosti teško oduprijeti, ali i da se zbog ljubavi prema istom spolu može doživjeti neodobravanje okoline, ali i naći osobu koja se osjeća isto kao i ti – govori Kuterovac Jagodić. Naravno, kaže, da se homofobnima crtić neće svidjeti i da će djeca u pubertetu čije društvo ismijava gay osobe negativno na njega reagirati.

lgbt LGBT Evo u kojim državama svijeta je legaliziran homoseksualan brak

Nije nametljiv

– Naravno i da djeci koja su svjesna svoje heteroseksualne orijentacije neće taj film biti jednako privlačan kao onoj koja su svjesna ili se dvoje o svojoj homoseksualnoj orijentaciji, ali dovoljno je kratak i slojevit da im može zadržati pažnju. Doista, u njemu nema ništa negativno i nametljivo – kaže profesorica psihologije Kuterovac Jagodić.

I prof. dr. Buljan Flander slaže se da je crtić primjeren za djecu od 10, 11, 12 godina, ali ne može napraviti štetu ni da ga gledaju manja djeca jer nema seksualnih konotacija.

– Ne može taj crtić djelovati na djecu stimulirajuće u bilo kojem smjeru, homoseksualnom i heteroseksualnom. Poruka tog filma je da srce ne pita, da je ljubav ljubav i svako se dijete može poistovjetiti s tom porukom – kaže dr. Buljan Flander.

angela merkel BUNDESTAG Njemačka legalizirala istospolne brakove, Merkel bila protiv Pride Deutsche Welle Teško je biti gej u BiH Nova generacija Ni u Irskoj više nije nezamislivo da je premijer homoseksualac
Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće