Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

Evo kada u Hrvatskoj počinje primjena nove regulacije za roaming u EU

mobitel
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
09.05.2017.
u 07:30

S obzirom na svakogodišnje povećanje broja stranih turista u Hrvatskoj, koje se najavljuje i ove godine, HAKOM očekuje i proporcionalno povećanje korištenja usluga roaminga u RH. Domaći operatori moraju se prilagoditi novim okolnostima.

Od 15. lipnja i u Hrvatskoj počinje primjena nove regulacije roaminga u EU, koja označava kraj roaminga s drukčijim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi, a koje će od tada biti kao i kod kuće, uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po ''domaćim'' cijenama, doznaje se iz HAKOM-a.

Nova regulacija roaminga u EU tzv. RLAH (engl. Roam Like At Home) znači da će se cijene u roamingu (pri gostovanju u drugim telekomskim mrežama izvan matične zemlje) od tog datuma određivati na osnovu nacionalnih cijena i odnosi se na mobilne pozive, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće dok građani putuju po Europi, odnosno između zemalja EU/EEA (članice EU te Norveške, Islanda i Lihtenštajna), ističu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

"Hrvatski građani – korisnici plaćat će cijene usluga u roamingu ovisno o tarifi koju imaju u Hrvatskoj, no kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zlouporabe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja ovise o korisnikovoj tarifi, a svaki operator obvezan je obavijestiti korisnika o količini koja se može iskoristiti u roamingu te preko tog limita ima pravo naplatiti dodatnu naknadu za roaming", objašnjavaju iz HAKOM-a.

To znači i da će cijene usluga u roamingu od 15. lipnja biti jednake domaćim maloprodajnim cijenama, tj. tarifnom paketu kojeg je korisnik odabrao, a jedino u slučaju podatkovnog prometa, kada korisnik prijeđe određeni limit, operator mu može naplaćivati dodatnu roaming naknadu u iznosu od 7,7 eura po gigabajtu/GB, pri čemu će korisnike obavijestiti podliježe li njegova tarifa limitu potrošnje i koliki mu je taj limit.

S obzirom na svakogodišnje povećanje broja stranih turista u Hrvatskoj, koje se najavljuje i ove godine, HAKOM očekuje i proporcionalno povećanje korištenja usluga roaming u RH, kao i da se domaći operatori prilagode novim okolnostima.

"Na tržištu mreža pokretnih (mobilnih) komunikacija operatori nemaju obvezu traženja odobrenja od HAKOM-a za nove tarife ili opcije te je isključivo na njima odluka kako će se prilagoditi novim okolnostima. Pritom treba imati na umu da dio turista dolazi u Hrvatsku iz zemalja izvan EU, pa će tim korisnicima domaće tarife sigurno biti zanimljive, dok će kod korisnika iz EU interes ovisiti o uvjetima kakve imaju u svojim zemljama i njihovim korisničkim navikama, prvenstveno oko uporabe interneta", poručuju iz HAKOM-a.

Na pitanje hoće li te promjene oko roaminga utjecati na povećanje cijena, iz HAKOM-a odgovaraju da maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama nisu regulirane te ih svaki mobilni operator određuje zasebno, sukladno svojoj poslovnoj politici.

Mogući ''scenariji'' oko odluka operatora o cijenama i ulaganjima

Iako HAKOM za sada nema saznanja da će doći do poskupljenja usluga u mobilnim mrežama u domaćem prometu, smatraju da bi moglo doći do situacije da mobilni operatori, kako bi nadoknadili gubitke zbog smanjenja veleprodajnih cijena, teret dodatnih ulaganja u mrežu koji su prije mogli nadoknađivati veleprodajnim naknadama za roaming, pokušaju nadomjestiti povećanjem maloprodajnih cijena u domaćem prometu.

"U tom slučaju hrvatski bi korisnici, uključujući i one koji ne putuju, a takvih je većina, subvencionirali međunarodne korisnike roaminga koji dolaze u Hrvatsku. Drugi scenarij koji se može dogoditi jest da hrvatski operatori zbog nemogućnosti povrata troškova ulaganja zbog sniženih veleprodajnih naknada za roaming smanje investicije u mrežu i time utječu na buduću kvalitetu usluge u mobilnim mrežama. Hoće li doći do toga, ovisi o poslovnoj politici i odluci svakog od mobilnih operatora", smatraju u HAKOM-u.

Osim u vezi s cijenama, naglašavaju i da nemaju saznanja ni o tome hoće li doći do smanjenja ulaganja operatora, uz napomenu da su to neke od mogućih reakcija operatora, i to ne samo u RH, već i u drugim članicama EU koje imaju veliki priljev turista.

Komentara 8

CR
crnjas
08:16 09.05.2017.

Pa to samo im u hrvatistanu da ako kupis recimo bon od 100 kn moras dat 10 za uslugu ili kako se vec zove uglavnom 10% vise. Sada ce opet poskupjet cijene da nebi bili nedaj boze u gubitku jer nemaju dosta. Kod nas vlada bezvladje, bespravnost itd. itd. mogao bi do sutra nabrajat.

TP
tomo.peric.10
09:10 09.05.2017.

A koje su to domaće cijene po kojima će se obračunavati minute, promet sms? U mnogim tarifama platiš neku sumu i imaš određeni paket navedenog. Sada operateri mogu odrediti visoke cijene izvan paketa.

DU
Deleted user
09:12 09.05.2017.

Na naše je prostore potrebno dovesti još najmanje 5 novih operatera pa nek se tuku do iznemoglosti i sruše cijene. Osim toga je potrebno smanjiti stupidnu naknadu za radio frekvenciju, taj je namet čista pljačka države. I umjesto da nalažee operaterima dostizanje prosječnih brzina fiksnog i mobilnog interneta u EU, država cijedi građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije