Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 15. lipnja nema više roaminga

Hoće li teleoperateri zbog roaminga povisiti cijene?

mobitel
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
07.04.2017.
u 18:19

Postoji šansa da operateri gubitak prihoda od roaminga nadomjeste skupljim paketima na domaćim tržištima i klijentima

Izglasavanjem uredbe o maksimalno dopuštenim veleprodajnim cijenama između teleoperatera, Europski parlament jučer je ispunio i posljednju pretpostavku za očekivano ukidanje posebnih naknada za tzv. roaming unutar cijele Europske unije.

Tako će od 15. lipnja cijena telefoniranja, slanja SMS poruka ili surfanja internetom s mobilnih telefona izvan Hrvatske u ostalim članicama EU biti izjednačena s cijenama u domaćem prometu, unutar Hrvatske.

Nema više prihoda od turista

Punih deset godina, od 2007., Europska je unija konstantno radila na snižavanju cijene roaminga. Tako je 2007., primjerice, minuta odlaznog poziva u roamingu u EU bila pola eura, a danas je 5 centi. Megabajt podatkovnog prometa 2012. koštao je 70 centi, a danas košta 5 centi. Ali nakon deset godina snižavanja cijena, od 15. lipnja roaming unutar EU praktički više neće postojati (pod uvjetom da korisnici ne zloupotrebljavaju pravila o “poštenom korištenju” besplatnog roaminga). Bit će izjednačen s cijenama kod kuće.

– Prekomjerne cijene roaminga bile su anomalija na kontinentu na kojem se ljudi slobodno kreću između država – rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije zadužen za digitalno jedinstveno tržište.

– Ovo je velika pobjeda i za hrvatske građane koji će konačno dobiti jeftine impulse – komentirala je HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica. Njezin kolega Tonino Picula (SDP) upozorava da ukidanje roaminga ne smije biti opravdanje telekom kompanijama za povećanje cijena domaće telefonije. Od takvog scenarija mnogi strahuju: da telekom operateri nadomjeste gubitak visokih prihoda od roaminga (a operateri u Hrvatskoj oslanjali su se na te prihode u turističkoj sezoni) jednostavno tako što će nuditi skuplje pakete, tj. da gubitak zarade na strancima nadomjeste većom zaradom na domaćim klijentima.

– Europska komisija je procijenila da će se smanjenje profita teleoperatera zapravo kompenzirati činjenicom da će velik broj potrošača tek sada početi koristiti roaming.

Zajedničko digitalno tržište

Zbog neugodnih iznenađenja koja su nas sve znala dočekati na računu poslije povratka s putovanja, većina nas se oslanjala na bežični internet u kafićima i hotelima. Izmjena je od velike važnosti za projekt zajedničkog digitalnog tržišta – smatra Biljana Borzan (SDP).     

>> Europski parlament uklonio posljednju prepreku za ukidanje roaminga

>> U EU ćemo se mobitelima koristiti kao kod kuće. Ovih 5 informacija morate znati!

Komentara 2

RP
rpzagreb
23:34 07.04.2017.

Ma neće, ne bi oni to.......

UM
Umjereni
21:47 07.04.2017.

Samo ću podsjetiti da su naši Europarlamentarci bili protiv snižavanja cijena roaminga. Nemojmo to zaboraviti kad ljudski ološ kojeg biraju građani, zastupa interese stranih (ne domaćih!) kompanija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije